https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HYPERAKTIVA HJORTAR?

Tillåts på barn, ifrågasätts på djur!

Blir rådjur rubbade av permetrin på pälsen (precis som hundar av ett snarlikt nervgift*), frågar jag mig efter att ha läst följande fästing-mejl: 
”Hej Monica! Jag jobbar för det finländska rundradiobolaget YLE och har på sistone funderat en hel del på fästingar.
Permetrin är ett ämne som ibland nämns som en metod att motar-beta fästingar. En utfodringsmaskin som kallas 4-poster fungerar så att majskolvar eller dyligt placeras ut i stora hinkar i terrängen och när rådjuret eller vitsvanshjorten kommer för att äta av läckerheterna så ska den först tränga sitt huvud igenom någon form av skumgummirullar som är indränkta i permetrin. På så sätt får djuren permetrin på sin päls och blir fästingfria. I och med det har man brutit en av länkarna i fästingarnas livscykel.
Permetrin uppfattas av många som ofarligt, vilken är din åsikt? Du nämner permetrinet i din bok Impotensmadrassen, därför tänkte jag kontakta dig. Det är inte helt lätt att hitta kritik mot permetrin på nätet. Med vänliga hälsningar, Maria Nylund”
SVAR: Det har funnits viss kritik i minst 20 år, och det kommer gradvis mer, nu senast en studie som visar på ett samband mellan hyperaktivitet hos pojkar och s.k. pyretroider (se Impulsiv-av-insektsgift), där permetrin ingår, ett nervgift som även misstänks vara hormonstörande (endo-crindisrupt) och tillsammans med det insektsavvisande ämnet DEET**, kan ge skador på kom-mande generationer (s.k. epigenetiska skador) om djuret (här råttan) utsätts som dräktig (ncbi).
Permetrin är ett ganska otrevligt ämnesa Johannes Knulst, vid myndigheten Kemikaliein-spektionen, till tidningen FOF 2013 (Giftspridare-stoppar-fästingspridare). Därför var han tveksam till ett godkännande. Oklart om han har ändrat åsikt sen dess. Läkemedelsverket har i varje fall inte ändrat sin. Man godkänner permetrin i lusmedlet Nix på barn från 6 månaders ålder och för gravida och ammande, trots att det sedan flera år finns utmärkta giftfria alternativ***.  
Det kan det (väl?) finnas även när det gäller fästingbekämpning. Skulle t ex det naturliga original-medlet pyretrum (från crysantemum)  kunna ersätta den syntetiska kopian permetrin i 4-poster-maskinen. Är den förstnämnda kanske snällare mot vattenlevande organismer?
Eller är lösningen på fästingplågan att skjuta-bort-alla-rädjur-och-hjortar?.
P.s  4-poster-metoden används flitigt i USA, men säljs även i Kanada, Storbritannien, Holland.
*) Det är ett snarlikt ämne (deltametrin) som har gjort hundar Farliga-av-fästingmedel
**) N,N-Dietyl-meta-toluamid, som bl a finns i myggmedel ***) De giftfria lusmedlen är dock dyrare.
Foto: fof.se BLOGGPOSTA permalänk Hyperatkiva hjortar?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “HYPERAKTIVA HJORTAR?”

 1. admin skriver:

  Svar från Kemikalieinspektionen idag (29/6) ang. 4-poster metoden:
  Hej,
  Tack för din fråga.Det finns ingen sådan produkt godkänd i Sverige. Jag kan tyvärr inte ge förhandsbesked omen sådan produkt skulle godkännas, men permetrin är ett otrevligt ämne som man ska undvika att det spris i miljön.
  Med vänlig hälsning
  Kemikalieinspektionens upplysningstjänst

Subscribe to RSS Feed