https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

CANCER AV KONSTGRÄS??

34 unga målvakter fick lymfom eller leukemi!

I kväll spelar svenska herrar i final i EM U21 på naturgräs, medan VM-damerna i Kanada fick spela på konstgräs. Diskriminerande, ansåg internatio-nella toppspelare, då det medför ökad risk för sår-skador på benen och sämre spel, och hotade stä-mma  FIFA (svt), som stod fast vid sitt beslut (ab). 
Ett cancerlarm från USA i höstas gjorde ingen
skillnad. Det var då som den bekymrade fot-bollstränaren Amy Griffin vid University of Wash-ington framträdde i tv-nyheterna (nbcnews)! 
Hon berättade hur bestört hon blivit när hon år 2009 besökte två målvakter med non Hodgkins lymfom (Lymfkörtelcancer) som fick kemoterapi på
sjukhuset i Seattle, och en sköterska tittade ner på den unga kvinnan som Griffin satt med och ut-brast: Säg inte att du är målvakt. Du är den fjärde målvakten som har kommit hit den här veckan!
Som tränare i snart 30 år, hade Griffin först under de senaste 15 åren noterat att allt fler spelare, framför allt målvakter, drabbades av cancer. Nu började hon fundera över möjliga orsakssamband. Var det cancerframkallande ämnen från konstgräset (som består av nedmalda bildäck och lite annat smått och gott) som gjorde målvakterna sjuka?
Målvakten, som ofta kastar sig på marken, är i konstant kontakt med konstgräset, och därmed mer utsatt för eventuella olämpliga ämnen, än övriga spelare. Ett moln av däckpartiklar och granulat (smulor) rivs upp och hamnar i skrubbsår och munnar. Hon frågade sig också om dessa syntetmaterial, som nu finns i tiotusentals parker, lekplatser och skolgårdar, är säkra för barn. 
Griffin har sammanställt en lista med 38 amerikanska fotbollspelare, varav 34 målvakter, som har fått diagnosen cancer. Blodcancer som leukemi och lymfom är vanligast förekommande. Ett dussin av de drabbade spelade i Washington, i övrigt finns de över hela landet.
Listan är inte vetenskaplig, konstaterar Griffin. Just det, och det är ändå relativt få som har drabbats i ett så stort land som USA, tänker jag, och skeptiker menar att finns få studier som be-kräftar misstankarna, och att det saknas data om alla ingredienser (se  sciencenews),  men tänk om man oftast får cancer-av-en kemikaliemix och konstgräset bara är droppen?
Det finns nu konstgräs på hälften av amerikanska fotbollsplaner, och i Sverige spelas hälften av matcher i Allsvenskan på konstgräs (sr.se). Vi går åt fel håll, skriver kalmaranfallaren David Elm som vill se en en-gräsallsvenska-och-en-konstgräsallsvenska! 
Naturgräs är att föredra för spelets skull, anser radiosportens Håkan Mild (sr). Vad som på sikt är att föredra för hälsans och miljön skull är det få som bryr sig om i Sverige, utom Kemikalie-inspektionen som 2006 avrådde från användning av dylika syntetmaterial (kemi). Det nya hybridgräset, nån blandning av naturgräs och konstgräs, känner myndigheten inte ens till, men det förordas av nån (galning ?) vid namn Johan-esk-som anser att plast-ar-snabbaste-vägen-till-internationell-nivå. P.s. I USA fortsätter debatten om hälsorisker med konstgräs: marshfield0529.
Tidigare inlägg i frågan: Lortig-av-lekplatsen Ftalater-på-fotbollsplan Giftig-gunga-granulat
Cancer-av-konstgras Taggar: leukemi naturgräs BLOGGPOSTA  Cancer av konstgräs??

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed