https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PENSION I MONSANTO?

Bayer + Monsanto = sant!

Ett äktenskap i helvetet kallar miljöorganisa-tionen Jordens vänner tyska Bayer AGs frieri till Monsanto (guardian/bayer takeover), medan sen-ator Bernie Sanders ser köpet som ett hot mot alla amerikaner. Vá!? Är han inte glad över att bli av med ett företag som har stämts av sex stater (Monsanto i miljömål) och förutom PCB har Round-up och Vietnamkrigets Agent Orange* i bagaget?
Ska vi dras med dem i Europa**? Också? Räcker det inte med kemi- och läkemedelsjätten Bayer AG som bidrog till utvecklingen av Zyklon B som användes i gaskamrarna, utvecklade heroin, och gillar bidödargifter? (Basf, Bayer  och bidöden)

Och tänk om våra pensionsfonder (Ap-fonder) har andelar i Bayer AG som nu slås ihop med Monsanto? Får jag pension i Monsanto då? Det har jag redan visar det sig när jag ringer sjunde Ap-fonden, den s.k. soffliggarfonden. där alla som inte har gjort något aktivt val har hamnat.
-Vi har alla stora, säger Johan Florén. Hoppsan. (Varför trodde jag ens att man kanske hade Bayer men inte Monsanto? Korkat av mig!)
Borde kanske välja hållbara Ap3 som mäter sina koldioxidavtryck och som ”sedan länge är engagerad i miljö- och klimatfrågor”. Ingen Bayer AG där inte –  däremot MONSANTO!!! Vá i h-e!?
Och innehavet utökades i början av året till 3016000 andelar.
Hur tänkte man då? Får inte tag på nån ansvarig i telefon, och inget mailsvar (från Lil Larås Lindgren), men Svt:s Uppdrag granskning har visst frågat sig samma sak en gång, men då handlade det nog inte om kemibover (har inte sett programmet). Se etikrådets svar!

Hur slipper man kemibovarna?

Kontaktar Pensionsmyndighetens pressekreterare, Jimmy Larsson-Hagberg. Riiing!
-Vi kan inte påverka vilka företag Ap-fonderna väljer, säger han. -De är självständiga.
Men varför har vi överhuvudtaget pensionspengar på aktiemarknaden? Så var det väl inte förut?
-Det har vi haft sedan 1999, det är följden av ett politiskt beslut. Men det gäller bara premiepensionen, inte den övriga allmänna pensionen.
Vad kan jag göra för att slippa kemibovarna?
- Du kan byta när som helst och välja mellan 800 fonder i det s.k. fondtorget. Det tillkommer nya etiska eller miljöfonder hela tiden.
Går de bra? -De är billigare och går bättre än andra fonder!!?
——————————————————————————-
Läs mer: Nytt samarbetsavtal för premiepensionens fondtorg
Dn/Poängen med pensionssystemet pensionssforum.nu/Politiken
Monsanto säljs för 562 miljarder kronor, se Sveriges radio
*) De flesta stora företag är nog redan mer eller mindre globala …
**) Monsanto tillbaka i Vietnam – nu med Roundup & GMO First Agent Orange now Roundup
**) Sjunde Ap-fonden byggstensfonder. Marknadsvärde Bayer: 678149133, Monsanto: 354355781
Tagg: Ap-fonder Ap-fonder pension pension Tredje Apfonden Tredje Apfonden
Bayer köper Monsanto Bayer köper Monsanto BLOGGPOSTA permalänk Pension i Monsanto?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “PENSION I MONSANTO?”

 1. admin1 skriver:

  Svar från AP3 13/10-16.
  Hej Monica,

  Tack för ditt intresse i AP3s och Etikrådets arbete. Etikrådet utgår i sin granskning från de konventioner som Sverige har undertecknat och granskar löpande runt 3000 bolag över hela världen om systematiska kränkningar av de konventioner som förekommer. Allt finns beskrivet på http://www.etikradet.se.

  Vad gäller bolaget Monsanto så fick Etikrådet in en del rapportering kring bolaget för cirka tio år sedan, men det har varit få rapporter de senaste åren. Slutligen, det stämmer inte att AP3 ökat innehavet i Monsanto. Tvärtom har AP3 minskat innehavet från ca 84 000 aktier vid årsskiftet till 64 000 aktier vid halvårsskiftet, vilket då motsvarade ett värde av ca 56 mkr. Ägarandelen i bolaget är mindre än en promille, 0,01%.
  Ögna gärna hur vi bedriver påverkan på våra hemsidor och om du har någon fundering får du gärna maila igen.
  Med vänlig hälsning
  Lil Larås Lindgren
  Kommunikationschef

Subscribe to RSS Feed