https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GOODBYE KEMIKALIELAG??

Handelsavtal som hälsohot?

EUs kemikalielagstiftning, Reach, är den bästa som finns. I varje fall på denna planet. Då kan ni tänka er hur det ser ut i resten av världen, i USA till exempel, där man överallt utom i Kalifornien* tvingas sova med flam-skyddsmedel i sängen.
Kommer vi också att tvingas till det och få säga adjö till Reach när det nya TTIP-avtalet med USA träder i kraft? En del befarar det, men för Christofer Fjellner, EU-parlamentariker (M) spelar det ingen roll:

Utsläpp, farliga kemikalier och antibiotikaresistenta bakterier är globala problem. Därför spelar det ingen roll hur bra EU:s lagstiftning är om vi är ensamma om den, skriver han (aktuellhållbarhet/avtalet)

Han har en poäng. Utsläppen sprids globalt, och just därför
driver Sverige på inom EU och internationellt för att begränsa flödet av farliga kemikalier. Sverige ska också gå före genom att fasa ut särskilt farliga kemikalier när EU:s regelverk inte räcker till,” skriver Regeringen. Men kommer vi att kunna fortsätta gå före även med TTIP?

Kemikalieinspektionen är orolig
för handelsavtalets effekter på möjligheten att hela tiden ligga i framkant med att förbjuda och reglera farliga kemikalier när nya förslag nu ska granskas ur ett handelsperspektiv,sa Jens Holm (V) i en Interpellationsdebatt i förra veckan, som inleddes med frågan: Tänker Regeringen tänker offra miljön för avtalet med USA, som föranleddes av att Green-peace nyligen hävdade att TTIP innebär att storföretagen får som de vill, efter att man tagit del av hemliga förhandlingsdokument. (Foto: TTIP-leaks. Greenpeace unveil US-position.)
Det är inte det färdiga dokumentet,
skrev EU-kommissionären Cecilia Malmström i sin blogg, något som Mikael Damberg (S) i sitt svar till Jens Holm höll med om.
Holm efterlyser mer transparens i förhandlingarna (Aktuellhållbarhet), och det gör jag med. Annars kanske vi blir Fångna i frihandel!? Eller är det inte fullt så illa? Har politikerna koll?
*) Kalifornien fick en ny lag 2014: se guardian och greensciencepolic
**) Interpellation/ttip-och-miljon Tagg: TTIP TTIP Reach Reach Greenpeace Greenpeace Jens Holm Jens Holm BLOGGPOSTA permalänk Goddbye Kemikalielag??

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “GOODBYE KEMIKALIELAG??”

 1. Gunni Nordström skriver:

  Oron är säkert fullt befogad för vad som kommer att hända – och detta
  oberoende av om det blir Trump eller inte som president. I USA har man knappt vaknat i frågan om de bromerade flamskyddsmedlen till exempel.

  Svenskarna har inte heller någon större anledning att slå sig för bröstet i de här sammanhangen. Det är märkligt att läsa om hur man tror sig leva i den bästa av världar, trots att man monterat ner arbetsmiljöforskningen och arbetsskadelagen.
  Till och med fackföreningsrörelsen har somnat in.

 2. Berit skriver:

  TTIP är jätteskrämmande, det lilla jag har fattat. Försöker sprida info men… hur ska vi orka, vad ska vi göra?

Subscribe to RSS Feed