https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KONSTIG KONSUMENTRÄTT!

Rena hinderbanan…!

Vad är vitsen med en rättighet som få känner till och ännu färre har nån nytta av?

EU listar bisfenol A och PFDA som särskilt farliga ämnen och för upp dem på den  s.k. Kandidatförteckningen, som kontinuerligt uppdateras.
2010 (när jag först skrev om listan) omfattade den 29 ämnen, vars förekomst i allt från leksaker, cyklar, möbler, mm, inte längre skulle hemlighållas (Det lät ju bra..).
Nu omfattar listan 169 ämnen, men med tiden har jag börjat undra vilken nytta vi konsumenter egentligen har av den. Vad innebär vår lagstadgade rätt att få information i praktiken?

EU:s avsikt med lagen är ”att konsumenten på ett hälso- och miljösäkert sätt ska kunna använda varor som innehåller någon eller några av de listade ämnena”. Då vore det väl lämpligt att EU försäkrade sig om att samtliga konsumenter fick tillgång till informationen genom att se till att varor som innehåller något av ämnena i fråga märktes upp, ex. med texten ”Innehåller ämnet bisfenol A som EU klassar som särskilt farligt” med hänvisning till Kemikalieinspektionen, en nätsida eller en app, där det konkret framgick hur man använder varan på ett säkert sätt (en information jag inte hittar någonstans*).

Men icke sa Nicke. Så enkelt ska det inte vara i EU! Nej, konsumenten måste liksom göra sig förtjänt av informationen genom att själv fråga butiken som säljer den tilltänkta varan, något som kräver en viss förhandskunskap, handlingsförmåga och väldigt mycket tålamod.
För man kan få vänta på svar i upp till 45 dagar. Ja, du läste rätt. En och en halv månad!! (Då kanske rean är över och barnets födelsedag redan firad).
Varför ska det behöva ta så lång tid att fixa fram information som man enligt lag är skyldig att tillhandahålla i alla led? Använder man brevduvor, eller vad?

Det positiva är att svaret är HELT GRATIS för kunden. Halleluja! Om man nu får nåt svar, vill säga. För det är inte helt säkert. Och får man det inte återstår bara att göra en polisanmälan. (Visst låter det lockande!?) Kan man kanske misstänka att det inte är den här typen av ärenden som polismyndigheten i dagsläget prioriterar?
2010 anmälde Naturskyddsföreningen två skoföretag för att ha gett felaktig information. För att kunna avgöra om en uppgift är felaktig eller korrekt måste man i de flesta fall skicka varan på analys, och även om en konsument skulle vara villig att bekosta en sådan, finns det inga laboratorier i Sverige som testar varor åt privatpersoner. I varje fall fanns det inte det för några år sen när jag sist undersökte saken.
Fast de flesta slipper nog den här tidsödande proceduren, eftersom få känner till kandidatlistan och den s.k. rätten till information.  Jag frågade 10 slumpvis utvalda personer däribland några bekanta, och ingen kände till den. En hade dock hört talas om Reach, den kemikalielagstiftning i EU som listan är en del av.

Om man förväntar sig en befolkning som aktivt tar ansvar för sina giftiga inköp, borde man från myndigheternas sida tillhandahålla adekvat utbildning via ex. public service, mass-SMS eller brevutskick (som man gör med en del annan viktig samhällsinformation). Varför inte i ett lila kuvert med en dödskalle på!?
Som det är nu är det bara de mest medvetna och envisa som i någon mån med hjälp av Kandidatförteckningen kan bidra till att skydda miljön, sina barn och sig själva, om ens de, med tanke på all snubbeltråd som har lagts ut.

*) Ett samtal med myndigheten Kemikalieinspektionen gjorde mig inte klokare.
P.s. Kandidatämnena på listan kandiderar till den s.k. Tillståndslistan där de kan komma att bli föremål för särskild tillståndsprövning, för att ev. nån gång tas ur bruk/förbjudas.
Etikett Kandidatförteckningen Kandidatförteckningen rätt till information
rätt till information BLOGGPOSTA permalänk Konstig konsumenträtt!

FLAMSÄKRA FLINGOR!

Flamskyddsmedel i populär mat!

Ica, Coop, Willys, Lidl och Hemköp säljer livsmedel, godis och läsk
med rester av flamskyddsmedel.

Mest belastas vi av spannmålsprodukter, bakverk, drycker och godis. Det framgår av en nypublicerad studie gjord av Livsmedelsverket (SLV) i samarbete med ett universitet i Holland, där 53 livsmedel uppdelat i 12 olika kategorier analyserades för förekomst av 8 fosfatbaserade flamskyddsmedel.
Det är den första studien i sitt slag. Tidigare har ämnena hittats i bl a damm  från elektronik, mm, och när det gäller mat, så har dorskare visat att vissa varor kan vara förorenade med bromerade flamskyddsmedel, varav flera nu är förbjudna.

Ingick det några ekologiska varor i studien, frågar jag Per-Ola Darnerud vid SLV.
-Vi fokuserade inte på det, utan köpte de matvaror som enligt statistik säljer mest, och om sådana data saknades tog vi det som skyltades i butiken. Varorna analyserades inte var för sig – det skulle ha tagit för lång tid - vi klumpade ihop dem i respektive kategori.
Vilka matvaror ingick i kategorierna spannmål, drycker och godis?
-Flingor, mjöl, pasta, ris, med mera ingick i den första, och bland dryckerna fanns läsk, vatten och lättöl. Godiset var lösgodis och allt möjligt vi hittade.
Hur hamnar flamskyddsmedlen i maten?
-Det vet vi inte. Kanske från förpackningar, men det är bara en spekulation!
Hm. Kanske från förpackningsmaskiner och elektronik i fabriker där mat processas och förpackas, funderar jag. Eller från rötslam på åkrarna, föroreningar i vattnet, eller vad?
Ämnena (s.k. organiska fosforföreningar) är nervgifter, men många är åven misstänkt hormon-störande (hur många är oklart)
Hur som helst så ligger nivåerna under myndigheternas referensvärden, om nu det kan lugna nån… Läs mer:
Sciencedirect
Etiketter: flamskyddsmedel, livsmedel. livsmedel organiska fosforföreningar, organiska fosfor-föreningar BLOGGPOSTA permalänk Flamsäkra flingor!livsmedel

OLAGLIGA BALLONGER!

Giftiga ballonger stoppas

Miljöstyrelsen i Danmark stoppar försäljningen av fyra sorters ballonger då de har visat sig innehålla cancerframkallande nitrosaminer eller ämnen som kan omvandlas till dessa.
ballonger med oluvligt innehåll
Gäller förbudet även i Sverige?
Ringde Kemikalieinspektionen som ska återkomma med ett svar. (se kommentarer)
P.s. Ballonger bör alltid blåsas upp med hjälp av en maskin menar Danska Taenk Kemi. Etiketter: ballonger nitrosaminer cancerframkallande
BLOGGPOSTA permalänk Olagliga ballonger!

AUTISM AV AMALGAM?

Moderns kvicksilverfyllningar
kan öka autismrisk!

Läs mer om den Egyptiska studien på tf.nu
Det här är inte första gången jag skriver om tungmetaller och autism. Jag har också skrivit om D-vitaminbrist som en möjlig orsak, samt kemisk intolerans hos mamman, se  Kemisk ADHD/Autism
Etiketter: amalgam, autism, kvicksilver
BLOGGPOSTA permalänk Autism av amalgam?

3D-SKRIVARE LÄCKER!

Gifter sprids till vattnet!

Giftigt restvatten från 3D-skrivare uppmärksam-mas i riksdagen!
Det handlar om metaller, plastrester och lösnings-medel, men Miljöministern tycker inte att det finns anledning till några åtgärder just nu.
Små partiklar från 3D-skrivare sprids även till luften, något som utreds i Finland, se Skadlig 3D-skrivare!
Etikett; 3D-skrivare gifter restvatten restvatten Riksdagen
BLOGGPOSTA permalänk 3D-skrivare läcker!

LÄCKANDE NAGLAR?

THPH från nagellack i urin!

Kan naglar släppa igenom ett gift från nagellack så att det tas upp av kroppen och hamnar i urin efter bara några timmar? Det undrar jag efter att ha läst om en ny nagellacksstudie där man lät 28 testpersoner måla antingen sina egna naglar eller naglarna på en docka med lack som man visste innehöll den hormonstörande kemikalien TPHP (trifenylfosfat).
Blanka lack innehöll mer TPHP och efter 2-14 timmar återfanns nedbrytningsämnet DPHP i varierande mängd hos samtliga.
De personer som målade docknaglar hade försumbara halter i urin, varav man drog slutsatsen att TPHP från nagellack främst tas upp via naglarna, alternativt genom vävnaderna kring naglarna.
Nagellack exponerar för trifenylfosfat
TPHP anges inte alltid på innehållsförteckningen, men när Förbrukarrådet Taenk Kemi i Danmark nyligen kollade upp nagellack ingick det i 11 produkter. Test: nagellack!
Etiketter: nagellack TPHP Foto: pixabay
BLOGGPOSTA permalänk Läckande naglar?

GOD FORTSÄTTNING!

Önskar alla ett gott, giftfritt 2017!
Flera nya Facebook-inlägg har lagts ut med hjälp av mobilen, men jag klarar ännu inte att använda nya datorn nån längre stund, vilket krävs för att bearbeta blogginlägg!
Sorry! Ber att få återkomma!

https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VEM LJUGER OM LJUSEN?

Nyttiga eller farliga?

Rök-från-stearinljus-är bra-för-hjärtat, skrev Dn 2014, men
2015 var den värre än att vistas i en hårt trafikerad vägkorsn-ing, eftersom ljusen-förorenar-inomhusluften med pyttesmå partiklar av sot, metaller och flamskyddsmedel, skrev Sydsven-skan. Märkligt kan man tycka. Att det är samma forskargrupp i Lund som står bakom de studier som inspirerat till de motstri-diga rubrikerna gör det hela ännu märkligare.
Kanske finns det både goda och dåliga ljuspartiklar?
I den förstnämnda studien fann man en varierad hjärtfrekvens hos testpersonerna av rök från stearinljus, något som anses vara bra. Natrium- och kaliumsalterna i röken tros ligga bakom effekten. En förutsättning är att ljusen inte fladdrar och att det inte är doftljus eller färgade ljus. (lu.se) r
Anledningen framgår av den andra studien (2008) (lub/pub) där man testade två typer av vanliga ljus; vita i ren stearin och mörkblå av stearin och paraffin. De vita avgav nästan inga metallpartiklar, medan de blå avgav zink, koppar och kobolt som sannolikt kommer från fårgen. ”Metaller har nämnts om orsak till hälsopåverkan från ultrafina partiklar”, läser jag. De vita avgav också ammo-niumfosfat* och de blå alkaliska nitrater, potassium och natrium från flamskyddsmedel i veken.

Utan flamskyddsmede
l skulle veken förstöras och flödet av vax upphöra och det skulle bildas mer rök och dålig lukt. I alla fall enligt wikipedia. Medlen har alltså en fördröjande snarare än en skyddande funktion (något som bättre avspeglas i den engelska benämningen ”flame retardants”). Gäller det även mina bivaxdoftande eko-ljus, tänker jag när jag läser att så gott som alla vekar är behandlade med olika flamdämpande lösningar” (wiki) (goog) Medlen kan nämligen bli giftigare när de brinner (se ”kemikaliebok ovan).
MEN BEHÖVS DE VERKLIGEN? Levande ljus har ju tillverkats i tusentals år, långt innan de synte-tiska flamskyddsmedlen** i stor skala trädde in i våra hem för att ”skydda” lika syntetiska nya material som var mer lättantändliga än de gamla naturmaterialen.
De gamla Egyptierna tillverkade ljusvekar av fiberrik vass som de doppade i djurfett, en teknik som Romarna förbättrade genom att väva ihop fibrer något som medförde längre brinntid utan att veken förändrades. På medeltiden tillverkades illaluktande talgljus men också vaxljus som var dyrare och på 1800-talet kom det moderna stearinljuset av animalisk stearinsyra. (Candlwic)
(gardencandles) (wiki/Levande_ljus) (hagaljus) (svd/ljus-på-medeltiden) (britannica) (candles/hist)

Egyptierna använde redan 450 f.kr alun** för att göra trä mindre lättantändligt och Romar-na vinäger och alun. 1735 patenterades det första flamskyddsmedlet som var en blandning av alun, bor och järnsulfat. Om medlen användes på ljus framgår inte.
Inte heller framgår det av studie 2 vem som har tillverkat de testade ljusen, men tillverkarna kan, enligt Lunda-forskarna, ”i hög grad minska både antal och massemissionsfaktorer under stabil förbränning” genom att välja alternativa flamskyddsmedel och andra tillsatser (lup.se).
Så vad väljer den kända svenska ljustillverkaren Liljeholmens, månntro?
Är det metaller och flamskyddsmedel i era stearinljus, frågar jag. -Nej, varför skulle det vara det, det låter ju jättekonstigt, svarar Britta Hugosson. Vad består veken av?  Svar: bomull. Har ni bara vita ljus? -Nej vi har ljus i färg som doppas i lite paraffin, och till jul har vi röda ljus. Färgen finns i stearinet. Vad färgen består av ska hon kolla upp och sen återkomma. Hm. Är osäker på om hon har gjort det. (Intervjun gjordes för ca ett år sen.) Hur som helst så innehåller mina bivaxljus inga flamskyddsmedel.
P.s. Bidra-inte-till-vaxthuseffekten–tand-Svanenmarkta-stearinljus-i-jul/ Läs även om bly i veken: Dödande-doftljus
*) Ammoniumfosfat Ammonium_polyphosphate ncbi.nlm.nih
**) används även i typ naturliga deodoranter. Tagg: levande ljus levande ljus stearinljus stearinljus historia historia flamskyddsmedel flamskyddsmedel partiklar partiklar
BLOGGPOSTA permalänk Vem ljuger om ljusen?

FÖRVRÄNGD FORSKNING!

EU manipulerar forskning hävdar 100 forskare!

Det handlar om hormonstörande ämnen i Le Monde och i Svd. http://www.svd.se/forskare-i-upprop-sluta-att-manipulera-vetenskapen/om/debatt  P.s Som du märker får jag inte den här d-a datorn att fungera som jag vill. (På fb funkar det bättre att lägga in länkar). Dessutom luktar den. En Lenovo…

TOXISKA TEKNIKPRYLAR!

30 företag anmäls!

Av 154 testade teknikprylar befanns 60 innehålla gifter i farliga halter och 30 förtage har nu anmälts, bl a Netonnet, Jula, Rusta och Teknikmagasitnet. Gifter hittade i teknikprylar. Det handlar bl a om mobilladdare, ljusslingorm hörlurarm USB-kablar
Själv köpte jag nyligen ett USB-minne av märket Datatraveller på Siba som stank förfärligt. Flamskyddsmedel? Har ofta upplevt att dylik kringutrustning har försummats i miljösammanhang och tipsade därför Kemikalieinspektionen om detta redan förra året. Myndigheten varnar nu för billiga teknikprylar.
P.s Har fortfarande problem med att lägga in vissa länkar och hantera musen, mm, på nya datorn. Jobbar på det!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gifter-hittade-i-mangder-av-teknikprylar/

Etiketter: miljöbrott teknikprylar BLOGGPOSTA https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2016/12/13/ Toxiska teknikprylar!

Subscribe to RSS Feed