PFAS i 8 av 9 solkrämer!
Det finns 3.000 teflonliknade ämnen i omlopp, och de smygs in nästan överallt, till och med i kosmetika och solkräm, något som inte framgår av innehållsdeklarationen. Därför behövs ökad-rapportering-av-högfluorerade-amnen, skriver myndigheten Kemikalieinspektionen i en rapport om PFAS (som ämnena också kallas*).
För över 1.500 av de PFAS som har identifierats på världsmarknaden saknas information om hur de används. Det beror bl a på att de finns i varor som importeras till EU, samt att gränserna för vad som behöver rapporteras är för höga i förhållande till den låga koncentration som behövs för att uppnå önskad effekt. (Mängder under 100 ton per år (1 ton per år efter maj 2018) behöver inte redovisas alls av tillverkare och importörer.
I en japansk studie från 2012 som myndigheten ovan refererar till (ncbi) (sciencedirect) hittades PFAS i 13 av 15 kosmetiska produkter samt i 8 av 9 solkrämer. Har försökt få tag på hela studien för att få veta vilka solkrämer det rör sig om, men inte lyckats (än),
Men jag har hittat en 10-i-topp-lista på solskyddsprodukter i Japan, där Nivea Sun Protect Water Gel SPF 30 står överst (guide-to-sunscreen-in-japan) Hm. Sannolikt finns de här ämnena i produkter som åtminstone i någon mån (?) ska tåla vatten. Det bör solskydd för barn göra, läser jag på Eucerins solkrämssida. Dessa produkter tillverkas (precis som Nivea) av Beiersdorf.
Högt rekommenderade, enligt mitt lokala Apotek. Hm. Ett solskyddsmedel (SP50) för barn inne-håller bl a ”acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer” (AACP). Vad sjuttsingen är det? Är det både en hydrofob som hatar vatten och en vattenälskande s.k. hydrofil, som det påstås på en webb-sida? Mer senare. *) Se Fluorerad-förvirring BLOGGPOSTA permalänk Högfluorerade hot!