https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LORTIG AV LEKPLATSEN!

Skydd mot skyddet ?

ÄR SMUTSEN GIFTIG, undrar föräldrar i idyll-iska Bandon vid Oregons kust i USA, som tycker att barnen kommer hem med ovanligt mycket svar-ta partiklar på skorna när de har varit på den fina lekplatsen som byggdes 2009. (nbcnews)
Själv har jag undrat varför snö som har skyff-lats bort från en bilfritt belägen konstgräsplan in-vid en skog är minst lika svartrandig och prickig framåt våren som snö från gator mitt i Stockholm. Är bildäck den gemensamma partikelnämnaren? 
Pulvriserade uttjänta bildäck i smulform (s.k. gummigranulat) med tillsatser (som ger färg och konsistens) är ingredienser såväl i konstgräs som i syntetiska lekplatsunderlag, som ska skydda barn från fallskador. Men behöver barnen skydd även mot skydden?
Avger alla skydd lika mycket smuts? Vet ej, men en del partiklar kanske är så små att de inte ens syns? Något som definitivt inte syns (men kanske luktar*) är de cancerframkallande HA-oljor, som är förbjudna i nyare bildäck, men som kan finnas i gummigranulat tillsammans med fenoler och ftalater (varav några är förbjudna i leksaker) och metaller. (kemi.se/PM2_06) 
Myndigheten Kemikalieinspektionen avråder** från användning av uttjänta bildäck i dylika sammanhang. Det gör också läkaren och forskaren Philip Landrigan, som till ovannämnda ame-rikanska NBC säger att kemikalierna kan lagras i barnens kroppar och ge cellulära skador som kan orsaka sjukdom flera år eller decennier senare.  ”Små barn ska inte försättas i en situation där de tvingas till intim kontakt med carcinogena kemikalier.” Hm..Är det så illa? Men om de har mun- och andnngsskydd samt heltäckande kläder på lekplatsen borde det väl funka, eller? 
Läs mer om gummigranulat i inlägg Ftalater-på-fotbollsplan från 2011. 
*) Lukten kan vara särskilt påträngande när det är varmt och anläggningarna är nya.
**) Många kommuner har lyssnat, skriver man. Inte Stockholm, verkar det som. Det är så mycket ftalater i marken ändå (!?) enligt Miljöförvaltningen, och ett barn på 10 kg. ”behöver äta minst 25 gram däckgranulat per dag” för att komma upp i farliga ftalathalter. Se exakta ordalydelser i Aina Karlbergs kommentar till ovan med fet stil markerade inlägg, och se barn som äter granulat i Gunga o.granulat! P.s. Om protester i bl a Australien:  Cancer-av-konstgräs
BLOGGPOSTA permalänk Lortig av lekplatsen!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed