https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MJUKGÖRARE I MUNNEN!

Farliga ftalater i muninredning!?

Ftalater är kemiska ämnen som bl a används som mjukgörare i plast.
Det finns ftalater i tandlagningsmaterial, skriver uppmärksamme Ulf i ett mail. efter att ha lusläst Kemikalieinspektionens rapporter från 2014 (se Fler-ftalat-forbud), inte bara som förorening, som jag trodde*, utan som aktiva ingredienser i tandcement, kompositer (fyllningar) och proteser. En del är hormon- och fertilitetsstörande. Därför begränsas användningen.
Sex ftalater är förbjudna/reglerade i barnartiklar, och fr. o. m. 21 februari 2015 kommer fyra av dessa, DEHP, DBP, BBP och DIBP, att vara förbjudna i EU, om inte tillstånd har erhållits för ett specifikt ändamål. Sverige arbetar för begränsningar av nämnda fyra i flera produktkategorier, däribland accessoarer, kläder/skor samt heminredning. Men hur är det med muninredning**, där de de tre förstnämnda värstingarna tycks förekomma? Har hittat flera andra ftalater i tandlag-ningsmaterial, men jag måste nog kolla upp det en gång till.
””Vi har betydligt bättre koll på innehåll i kosmetika för utvärtes bruk, där innehållsförteckning är obligatorisk, än vi har på dentalprodukter som är avsedda att användas i kroppen, då tillver-kare av dentalmaterial väldigt sällan publicerar fullständiga innehållsförteckningar vare sig till pati-enter, tandvårdspersonal eller myndigheter, eftersom det inte finns något lagkrav att göra det”, skriver Ulf. Därför är det inte alltid så lätt att ta reda på om ett visst ämne finns i ett tandlagnings-material, något jag ibland får i uppdrag att göra. Man får söka i flera olika källor.  
Vilken källa ska man lita på när det gäller vid vilken nivå ftalater är farliga? Myndigheternas gränsvärden? Men tänk om ftalater är som fotbollshuliganer, där det kan räcka med några få för att en match ska ställas in. Läs mer Hormonstord-matematik!
*) Att plastkemikalien bisfenol A används flitigt i bl. a. kompositer är välkänt (bpa i-barntander, men att även ftalater används har varit mindre känt. Tänk om även vuxna kunde ömsa tänder, som 6-åringen på fotot, eller om vi åtminstone kunde få plastfria Klimatsmarta-fyllningar! 
**) Har nu frågat myndigheten vad som gäller. Se kommentarsfältet inom kort.
BLOGGPOSTA permalänk Mjukgörare i munnen!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “MJUKGÖRARE I MUNNEN!”

  1. admin skriver:

    Samtal med Erik Gravenfors vid Kemikalieinspektionen.
    Det framkommer av era ftalatrapporter från 2014 att ftalater förekommer som ingrediens i tandlagningsmaterial, t ex tandcement, fyllningar och proteser, och det kan inkludera tre av de av er värstingklassade ftalater, säger jag, och frågar hur han ser på det.
    -Det här rör sig om mindre volymer, säger han. -Vi har inte tittat närmare på det.
    Men det här är ju en extremt kroppsnära exponering och ftalater kan ju påverka i väldigt liten mängd, säger jag.

    -Vi är tämligen överens om egenskaperna i EU säger han, och det finns all anledning att minimera användningen särskilt när det gäller kemiska produkter som det här verkar vara, och konfrontera branschen för att se om de har ansökt om tillstånd för användningen av ftalater, förutsatt att de är tillståndspliktiga. -Men tandlagningsmaterial kanske även regleras av nån annan myndighet, tillägger han.

    Ja, Läkemedelsverket, säger jag. Det är ju medicinsk-tekniska produkter.
    Han föreslår att jag ska kontakta en jurist hos Kemikalieinspektionen för att få svar på vad som gäller.

    Det ska jag göra. Frågan är ju långt ifrån oviktig, då användningen av plastbaserade fyllningar förväntas öka när det kvicksilverhaltiga amalgamet avvecklas i hela EU.

    P.s. Gravenfors känner inte till Doxadent, den plast- och meallfria ”klimatsmarta fyllningen” som har varit en del av min muninredning i 15 år, men som av någon outgrundlig (och skum) anledning inte längre finns på marknaden.
    https://kemikaliedetektiven.se/Tf-bladet1_2010Doxadent-Monica_K.pdf

Subscribe to RSS Feed