https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

C-VITAMIN I KVITTON!

Vitamin ersätter bisfenol A!

Moderna kvitton av termopapper innehåller ofta det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) som är för-bjudet i nappflaskor och lätt tar sig igenom huden.
Men nu ska BPA förbjudas i kvitton och biljetter.
I alla fall om Regeringens utredare Anders Turesson får som han vill (svd) (regering). Ämnet ska också bort från livsmedelsförpackningar 2020. 
Ett alternativ till BPA är BPS, bisfenol S (Kissar-du-bisfenol-s) som ännu lättare lär tas upp av huden. (Se även Hemligt-gift-i-kvittot!) Vad ska bisfenol A ersättas med, frågar jag Turesson. Blir det BPS?
- Nej, det vill vi inte ha! Det finns flera alternativ. Askorbinsyra är ett av dem, säger han. Vá det är ju C-vitamin, säger jag. Då får vi ju nyttiga kvitton. -Ja, ta ett kvitto mot förkylning, skämtar han. 
Samma dag meddelar EFSA, EUs Livsmedelsmyndighet, att man har kommit fram till att BPA inte är tillräckligt skadligt för att förbjudas, men att man ska sänka gränsvärdet. (svt) 
Ringer åter Turesson som säger: -Det blir svårare att hänvisa till livsmedelslagen med tanke på EFSAs besked. Men vi har ju substitionsprincipen! (innebär att farliga ämnen ska ersättas med mindre farliga om alternativ finns. ) (Mer om BPA & BPS i Hypotetiskt-hyperaktiv! 
BLOGGPOSTA permalänk C-vitamin i kvitton!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed