https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HEMLIGT GIFT I KVITTOT!

Dålig information om nya gifter i termopapper!

Det finns enligt Nyteknik 17 alternativa kemikalier till bisfenol A (BPA) i termopapper, varav 5 används i Sverige, men endast bisfenol S  (BPS värre än BPA?)  och Pergafast 201 namnges (det senare är giftigt för vattenlevande organismer, så kvitton bör nog inte slängas i toan). 
Be om skrivet papperskvitto, vettja, så får vi nog bort skiten och hemlisarna!
Se även kemi.se/Rapport4_12 BLOGGPOSTA permalänk Hemligt gift i kvittot!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “HEMLIGT GIFT I KVITTOT!”

 1. Nils skriver:

  Du är allt bra rolig. Vad tror du bläcket i en bläckpenna består av?
  Kanske inte Bisfenol A, men inte är det vatten heller, det kan jag lova.
  Det mest anmärkningsvärda med kemikalieinspektionens rapport är att det förbud de föreslår är något som miljöministern krävde av dem i uppdraget helt oavsett vad deras utredning kommer fram till. Luktar ministerstyre lång väg.
  KemI skriver även att förslaget till förbud INTE kan säkerställa att risken för människor minskar. Rimligen kan man inte ens säkerställa att risken inte ÖKAR, i linje med ditt resonemang ovan.
  Vidare anser KemI i en annan nyligen publicerad rapport att en halt på 5% av Bisfenol A i leksaker är riskfri. En koncentration som kvittona inte kommer i närheten av. Jag får inte ihop det.
  De företag som stoltserar med BPA-fria kvitton idag sysslar endast med så kallad Green-Washing, som inte har något med kundsäkerhet att göra.

 2. admin skriver:

  Kul att du tycker jag är rolig!!.
  Håller med dig om att kemikaliefrågorna är krångliga och att det ofta är svårt att ”få ihop det”.
  Ang. bläck så finns det många sorter. Litografiskt bläck kan innehålla bisfenol A. Kanske något jag bör skriva om på bloggen.

  Ang. det du kallar Ministerstyre så tror jag inte att det handlar om det när det gäller bisfenol A där Kemikalieinspektionen i uppdrag av Regeringen att utreda frågan och vid behov föreslå åtgärder, vilket man välkomnade:
  http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/KemI-ska-granska-anvandningen-av-bisfenol-A-i-kvitton-vattenledningsror-leksaker-och-barnartiklar/
  Var står det att man redan bestämt åtgärd före utredning? Att utredningen motiveras av att man befarar att de nya kemikaliereglerna i EU som tillåtet max 5 % bisfenol A i leksaker kanske inte är tillräckliga kan du läsa här:
  http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Rapporter/Rapport-6-12-BPA-i-leksaker-och-barnartiklar.pdf
  Dock har myndigheten dragit slutsatsen att det inte krävs några ytterligare åtgärder: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3539146.ece
  Bisfenol A i leksaker förekommer förmodligen främst som en del av s.k. polykarbonatplast, medan det i kvitton är tillsatt pappret lättare lossnar, men å andra sidan så hanteras de senare inte så ofta av barn som ju är de man främst säger sig vilja skydda. Skicka gärna med källor vid ev. ytterligare kommentarer.

 3. [...] varudeklaration skulle man slippa fråga så mycket (se inlägg) och det skulle inte finnas hemligt gift i kvittot!  BLOGGPOSTA permalänk Våga fråga-kampanj! Inlagd i Okategoriserade | Tags: fråga, [...]

 4. [...] till typ Coop, för inte blir du väl glad av bisfenol i kvitton (fast där finns det många (hemliga alternativ) och inte vill du väl  ha Bisfenol S i Babynes? Hur som helst så kan du med fördel torka [...]

Subscribe to RSS Feed