https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DUMMA DERMATOLOGER?

Bör giftiga ämnen testas på huden på folk?

Hudläkare har inte förstått förrän nu att det kan finnas kopplingar-mellan-eksem, allergi-o. astma*, skriver Dn. Att de kan ha svårt för vissa samband märkte jag när jag intervjuade en hudläkare (dermatolog) i Malmö som pysslar med skoallergi. Han hade – hör och häpna - aldrig tänkt på att man kunde få andnöd av giftiga skor, bara lokalt eksem. Det  fiffiga med min ”skoastma” är att den kommer så snabbt att jag aldrig hinner utveckla något skoeksem, ofta redan i butiken. (se ”kemikaliebok”)
Bisfenol A på huden!
Särskilt övertänkt var det kanske inte heller när dermatologer i Lund 2010 testade hormonstörande akrylater på huden på folk i en forskningsstudie (lu.se). Akrylater kan innehålla bisfenol A, och som om det inte vore nog la man till extra bis-GMA i vissa av testerna (eftersom man då fick bästa utslag) och det är ingen hemlis att det innehåller bisfenol A. (se inlägg)
Flera yrkesgrupper – korsallergi?
Deltagarna i studien var tandvårdspersonal, patienter, nagelskul–
ptörer (Se Bisfenol A i lösnaglar) och industriarbetare. Man visste att de var allergiska mot akrylater men inte mot vilka. Hm, borde man inte sanera arbetsplatserna från gifter istället för att testa folks tålighet? Ett ämne blir ju inte mindre hormonstörande för att man råkar tåla det i ett aallergitest. Risken finns att man får andra slags symptom på sikt och/eller utvecklar korsallergi mot fler akrylater (info).
Opålitliga tester!
Allergitester är inte-att-lita-på, visar studien. Var det därför som patienter förr tvingades genomgå dubbla** tester med amalgam på ryggen för att bevisa att de inte tålde det? Känsliga individer kunde bli sjuka länge efter ett dyl. 48 timmars lapptest**(tf). Det blir man inte av ett Melisa-test som görs på blod.
Smart hudforskning!
Minns plötsligt en dermatolog i Uppsala som dokumenterade en patient som reagerade både på hudtest och fick andnöd av samma substans och att jag nyligen skrev om tvärvetenskaplig hudforskning i Göteborg. *) Läs om skilln. mellan astma & s.k. astmaliknande i ”kemikalieboken” ovan.**) jag minns väl rätt?  ***) kallas även epikutantest.
(gp) BLOGGPOSTA permalink Dumma dermatologer?
Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “DUMMA DERMATOLOGER?”

 1. Lisa skriver:

  För att inte tala om de små påsarna som ligger i kartongen tillsammans med skorna som ingen vet vad de innehåller!
  PS. Jag kan rekommendera sockar i rött och grönt för bättre navigation! Såvida du inte har sockastma också;)

 2. admin skriver:

  Påsarna innehåller torkmedel, och kanske mer eller mindre giftiga antimögelmedel. Skrev om dessa i ett tidigt inlägg: https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=37
  Här kan man läsa om förbjudet dimetylfumarat (DMF) i skopåsar (här kallat DFE)
  http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/modets-pris/blog/39008/

  Glömde nämna att de röda och gröna skorna som jag provade är miljömärkta och vegetabiliskt garvade. De hade en för skor ovanlig och mild doft. Barnskor från Kavat, som jag också luktade på, känns väldigt fräscha. Innehåller i varje fall inget DMF:
  http://www.kavat.com/egensida/innehall/533.
  F.ö. måste jag erkänna att jag har ”sockastma” också men i mindre uttalad form, då jag köper eko-sockor!

 3. Marja skriver:

  Hej
  Jag testades 1985 på ryggen med allehanda ämnen i tandlagninsgmedel, däribland olika former av kvicksilver. Jag mådde verkligen inte bra, bland annat värkte det som ”hammarslag” inne i hela ryggens muskler på ett konstigt sätt, som jag aldrig haft innan eller efter att det togs bort. Då visste jag ju inte att det inte var rätt sätt att testa allergi mot kvicksilver, mm.

  Jag känner en kvinna som gjorde ett test hösten 2006, som verkligen kan ha fått ökade problem av att göra det, 20 år efter uttaget amalgam. Det visade sig senare, att alla hennes utslag och brännade röd hud, istället berodde på att hon bytt sina kompositer och fått in nytt Dycal, alltså isolering med sulfa. Hon var sulfaallergiker.
  Så i det fallet var det ju onödigt, även om jag har för mig att testen visade allergi mot kvicksilver!
  Allt gott!
  Men det var, som sagt inte det dåvarande problemet…

 4. [...] den påföljd att jag fick lite ”granulatastma”. (Läs om ”skoastma” i tid. inlägg och mer om lukt i ”kemikaliebok”, se ovan. mobil näsa BLOGGPOST permalink En [...]

 5. [...] visar på allergi och astma hos barn av ftalater samt att de kan tas upp på olika sätt! (Dum dermatolog) BLOGGPOST permalänk Fnasig av ftalater! Inlagd i Okategoriserade | Tags: BBzP, eksem, ftalat, [...]

 6. [...] **) Hudtest för exem nämns (info). Det kan ge biverkningar. (Finns det Dumma dermatologer?) BLOGGPOSTA permalänk Medicinskt mysterium! Inlagd i Okategoriserade | Tags: implantat, kobalt, [...]

Subscribe to RSS Feed