https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HYLLANS HEMLIGHET!

Mysteriet med den IRRITERANDE Ica-hyllan!

Han ringer mig sent en kväll och låter väldigt irriterad på rösten. -De luktar, säger han. 
Vad är det som luktar, frågar jag. -Hyllor och konsoler i valnöt som jag köpte på Ica Maxi! Det tog fyra timmar att skära till dom och få upp dom och nu står man knappt ut med att vara här. 
Det luktar kemialieskunk!
När jag kommr dit dan därpå finner jag att en ytterst ettrig odör härskar i lägenheten; en blandning av trälukt och nåt kemiskt (samt tigerbalsam från ett skadat knä). Min första tanke är terpener (som jag tål i naturlig form) och vissa fenoler som jag vet att jag inte tål, då min reaktion är väldigt stark (även för mig); svårt att andas, kissnödig, sticknngar i armarna, grinig & irriterad efter bara en stund. När jag kommer hem kan jag inte sova för det gör ont i lungorna. Blir blir vrålförkyld i två veckor. 
Flamskyddsmedel?
Kan det vara fenol i nån läskig kombination med brom? Ett förbjudet bromerat flamskyddsmedel? Den typ av ämnen som bl a finns i elektronik. Men det luktar inte lurvigt fränt som flamskyddsmedel i ex vissa nya bussar och bromerade biografer. Så vad kan det vara? Nåt bekämpningsmedel? På Svanenmärkta Ica Maxi vet man inte. Och varorna är inte miljömärkta – bara butiken – och man vet inte var hyllorna tillverkas. Man har likadana hyllor i ek, får jag veta. Luktar de också? (Är Ikeas urskogsbilly bättre?) Forts. Forts HÄR BLOGGPOST permalink Hyllans hemlighet!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed