https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HEMLIGT INNEHÅLL – nej tack!

Dags kräva innehållsdeklaration!

Leksaker och kläder har visat sig innehålla mest giftiga kemikalier. Det visar stickprover vid myndigheten Kemikalieinspektionen. (Surprise!) Men man har ännu inte testat någon hoppande hund (se luktande leksak). Svt
Bristande informationskrav!
För övrigt luktar det rätt kemiskt i många leksaksaffärer men det finns inget krav på innehållsdeklaration typ den som finns på mat (trots att det vi andas in och har på kroppen påverkar lika mycket eller mer – se Kemikaliebok ovan). Det som finns är den Kandidatforteckningen, som ger oss rätt att få veta om vissa ämnen finns i en  produkt, men det finns många gifter som ännu inte värstinglistats. (Och lagtexten är luddig fick jag nyligen veta när jag försökte få information om ftalater i en lekplats - mer senare).
När ska konsumenterna kräva komplett innehållsdeklaration på leksaker och andra varor? Eller är vi för anpassliga (det är diktaturens mentalitet, skriver dn.se) Missade du chansen att påverka via kemikalieremissen är det brått, då Kemikalieinspektionens rapport till Regeringen lämnas i januari. Svtklipp. P.s. Har Svt-reportern ätit perfluor-smör?
BLOGGPOST permalink Hemligt innehåll – nej tack!

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “HEMLIGT INNEHÅLL – nej tack!”

 1. Åsa skriver:

  Hej,

  Har precis letat mig till din hemsida och vill lära mig mer om kemikalierna i vår miljö. Främst vill jag förstå vad det är i min närmiljö – de saker jag använder till vardags- som jag bör undvika.

  Hur hittar jag lättast information på din hemsida? Det hade varit toppen om dina artiklar var kategorierserade. Ex livsmedel, skönhetsprodukter, vatten, utsläpp eller dyl.
  Eller har du ngt annat knep för att lätt hitta information på din sida, det verkar finnas så mycket bra.

  Mvh
  Åsa

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Du kan hitta relevanta artiklar genom att skriva in sökord (t ex vatten, madrass, parfym, plast, fisk, förpackning, bisfenol A, barn, leksak, etc) överst till höger. Några teman nås via separata knappar överst (tandvård, lekplats).
  Du har rätt i att artiklarna borde vara kategoriserade (jag visste inte hur man gjorde förut och är fortfarande osäker på vissa funktioner i Wordpress, så det har helt enkelt inte blivit av, men än är det ju inte för sent). Inläggen behandlar ofta flera ämnen, men då hamnar de väl i flera kategorier, antar jag.
  Du kanske skulle kunna ha nytta av att läsa boken Impotensmadrassen (klicka på Kemikaliebok överst)
  Lycka till! Mvh/M

 3. [...] våra demokratiska rättigheter. (Utan information – ingen demokrati är valspråket). Hemligt innehåll, nej tack! BLOGGPOST permalink Den kemiska våren! Inlagd i Okategoriserade | Tags: innehållsdeklarera [...]

 4. [...] Utvecklingsländerna litar inte på EU, skriver Dn idag. (deklaration-för-miljötoppmöte-klar) (Hemligt innehåll, nej tack!) BLOGGPOST permalänk Intervjuad av ECHA! Inlagd i Okategoriserade | Tags: ECHA « PROTEST [...]

 5. [...] en ändring på detta? Eller är vi för likgiltiga och underkuvade för att protestera mot hemligt innehåll (och värna om det som är äkta som Fåglar & fladder- fittor?) BLOGGPOSTA [...]

 6. [...] Men om det fanns komplett varudeklaration skulle man slippa fråga så mycket (se inlägg) och det skulle inte finnas hemligt gift i kvittot!  BLOGGPOSTA permalänk Våga fråga-kampanj! [...]

Subscribe to RSS Feed