https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

PERFLUORERAT SMÖR?

Förpackas ekologiskt smör i miljögifter?

 ”Cancerframkallande & fortplantningsstörande ytbeläggning” står det på vissa varor. Nej det gör det inte, men på t ex jackor och kokkärl kan det stå vattentät, waterproof, fettavvisande eller ett produktnamn typ Teflon, vilket de flesta förknippar med något bra precis som fluor i tandkräm. 
Därför fick nog den nyliga larmrubriken ”Fluorfara-i-förpackningar” många att gäspa. (Om de inte läst Skidvalla & fluortanter vill säga.) Kanske även reportern Karin Axelsdotter Olsson, som nu visar sig ha bl.a. perfluorerade gifter i blodet:  svt.se/ Har hon käkat mikropopcorn – som innehöll mest (testfakta)? Eller ätit en viss sorts kakor (eller perfluor-bullar) och bakat bröd på den rågbrödmix som också innehöll höga halter? 
Hur är det med smör?
 -Ämnena kan finnas i smörpaket, säger Kättil Svensson vid Livsmedelsverket (som nyligen varnade för långtidseffekter av skadliga-ämnen-i-förpackningar. varpå jag genast öppnar kylskåpet, tar fram mina ekologiska smörpaket, skär bort det som ligger närmast omslaget och lägger smöret i en ask. Noterar att Änglamarkssmöret omges av papper, medan omslaget från Arla delar sig i två och en en tunn kletig plastfilm kletar mot smöret.
Hur avvisande är de?
”Skadliga ämnen överförs lättare till feta livsmedel”, läser jag. Men gäller det även fettavvisande ämnen som ska hindra att fettet tränger igenom förpackningen eller fastnar på densamma? De borde väl hålla sig borta från typ smör!? Eller vandrar de över till ”fienden” när andan faller på? Det verkar inte bättre. Ämnena finns i blodet hos människor och råttförsök med motsvarande doser (och ämnen) bekräftar att de sannolikt härrör från förpackningar. (PFCA_humans) (ki.se) (popcorn-blood) (food-wrappers) Här nämns smör: (science) 
Naturvaxat papper, tack!
Reportern hade 100-tals gifter i blodet. De flesta är lika belastade, men för att åtminstone slippa några gifter kan vi återgå till naturvaxat papper som användes förr när smör såldes i lösvikt. Det var vitgrått, halvt transparent och kallades även smörgåspapper. Till husbehov kan man använda silikonbelagt ugnspapper! Här finns vaxat papper:  eurowax. Bioplast: biowrap. P.s. Har frågat Coop & Arla vad det är för ev. beläggning på omslagen. BLOGGPOST permalink Perfluorerat smör?

Both comments and pings are currently closed.

10 Kommentarer to “PERFLUORERAT SMÖR?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Svt-reportern är särskilt belastad med triklosan och ftalater och då hon inte använder smink vet hon inte riktigt var de kommer ifrån. Inte från pekskärmar,väl https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=7963 och excessivt fotbollsspelande? https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=2425
  Ftalater finns även i vissa vitaminer och mediciner:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=16786

  Se Svt-intervjun med barnläkaren Olle Söder som bl a betonar möjliga samverkanseffekter mellan olika kemikalier.
  http://svtplay.se/v/2665382/studiointervju_i_aktuellt_med_olle_soder

  Intressant tittar-chat med reportern och Olle Söder. (Några av frågorna skulle jag nog besvarat lite annorlunda, t ex den om titaninplantat)
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=2665378

 2. [...] det bråttom, eftersom Kemikalieinspektionens rapport till Regeringen lämnas i januari. (Läs om perfluorerat smör och Svt-reportern!) BLOGGPOST permalänk Hemligt innehåll – nej tack! Inlagd i [...]

 3. Lasse A skriver:

  ”Olle Söder: ‘I normala doser uppfattar jag ingen fara med sköljmedel’”

  Suck. Och han ska vara expert?

 4. Christin skriver:

  Hej!
  jag undrar om Arla och Coop har svarat på frågan om vad det är i deras omslagspapper? Noterade för några år sedan att arla börjat med plastfilm i sina smörpaket och tyckte det kändes obehagligt.
  Läste just din info om tandvårdsmaterial, såg att du nämner att det fortfarande används naturmaterial att laga med, i mexicos djungler…har själv letat men inte hittat någon info om vad det är för ämnen specifikt? Låter jätteintressant, är på jakt efter något naturligt att sätta i tänderna så tar tacksamt emot mer info om vad det är hur det brukar användas, om du vet. Börjar kännas ganska desperat. Doxadent är omöjlgt att få tag i eller? Tack för en jättebra hemsida! Tur att det finns människor som du!

 5. Christin A skriver:

  Hej!
  Jag undrar om Arla och Coop svarat på vad deras omslagspapper innehåller? Noterade för ett par år sedan att arla ändrat sina paket och att de nu hade en plastfilm, tyckte det kändes obehagligt. Och känslan verkae ju vara rätt då. Jag har läst din info om tandvårdsmaterial, och jag såg att du skrivit att det fortfarande används naturmaterial i mexicos djungler, jag har sökt vidare men inte hittat någon info om vad det är för ämnen, tar tacksamt emot mer information om vad det är och hur det används om du har. Är på jakt efter ett naturligt tandlagningsmaterial och börjar känna mig lätt desperat. Doxadent är väl omöjligt att få tag i? Tack för en jättebra sida, tur att det finns människor som du! MVH Christin

 6. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej Cristin
  Nej, jag har ännu inte fått svar, men hoppas få det i nästa vecka. Ang. naturliga tandlagningsmaterial så har jag tyvärr inte hunnit ägna mig åt det på sistone (fast det är en av mina hjärtefrågor). Det mexikanska plantmaterialet användes eller testades för några år sen av en tandtekniker i Tyskland som jag ska försöka återknyta kontakten med (han har flyttat till ett annat land). Om situationen är akut kan du låta laga provisoriskt med ett zinkfosfatcement som håller 2-10 månader beroende på var det placeras. I större kaviteter (hål) kan du låta sätta in ett helkeramiskt inlägg som limmas med nämnda cement. Hoppas att fler får upp ögonen för det här problemet så att vi får en debatt och en förändring.
  Mvh/M

 7. Elin på Arla skriver:

  När det gäller det smör vi säljer från Arla finns det inget perflourecerande ämne i förpackningen. Smörfolien som används till Svenskt Smör består av fyra lager. Innerst är det en tunn plastfilm som består av Polyethylen (en av de mest använda och testade plasterna) för att göra så att produkten inte kladdar fast i förpackningen plus att inte fettet ska tränga ur förpackningen. Det andra lagret består av papper (som inte är behandlat med perflour) som ska ge förpackningen styrka, det tredje lagret består av ytterligare ett lager plastfilm (detsamma som det första lagret) och sist läggs ett lager aluminiumfolie till för att skydda smöret mot ljus. Ljus gör nämligen att smöret får en kortare hållbarhet och påverkar både smak och utseende till det sämre.

  P.S. Vi har inte fått in frågan till Arla Forum, det vore däför bra om du återkom med den kontaktväg som du har använt dig av. Det går bra att använda min mejladress så att vi kan kolla upp detta direkt.

 8. Kemikaliedetektiven skriver:

  Det har kommit svar från Coop Änglamark:

  Vi har mottagit förfrågan om fettavvisande ämne i papperet till SMör Coop Änglamark. SÅ här skriver vår danska leverantör

  Vores mørfolie består af et yderlag af aluminium som beskytter mod lys. Det tynde lag aluminium er limet sammen med et lag PE, som er et plastmateriale der er meget anvendt til levnedsmiddelemballage. Folien er ikke behandlet med fedtafvisende stoffer, og således heller ikke perflourerede stoffer.

  Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret..

  Med vänliga hälsningar
  Coop Kundkontakt
  ———–
  Funderar på de många skikten av olika material i smörförpackningen. Det kan väl ändå inte vara så bra ur miljösynpunkt!? Skulle man inte kunna använda naturvaxat papper istället Ska nog ta och fråga dem.

 9. [...] vit (Elopak) och något tjockare. Hm. Tänk om man behandlat ytan med nåt otrevligt kemiskt!! (perfluorerat smör) SNART kan du läsa FORTSÄTTNINGEN HÄR!     (svt/overskott_pa_ekomjolk) *) Gäller [...]

 10. [...] till bloggen (inte på Stäng fönster) miljövänlig *) PFOA, se Gräsligt grillgaller o. Perfluorerat smöt BLOGGPOST permalink Keramisk stekpanna! Inlagd i Okategoriserade | Tags: Eco Kitchen, [...]

Subscribe to RSS Feed