https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TANDHÅL AV BISFENOL A?

Skör emalj av tidig bisfenol A-exponering!

Den franska forskaren Sylvia Babajko är huvudförfattare till en artikel i
 ”American Journal of Pathology” om bisfenol-A (BPA), en vanlig plastke-mikalie som stör hormoner såväl hos djur som hos människor.
Hormonsystemet består av ett antal körtlar, ex hypofysen, sköldkörteln, och binjurarna, som ut-söndrar hormoner som påverkar sexuell utveck-ling, tillväxt och ämnesomsättning. Vissa kemikalier, t ex BPA, kan få nivåerna att gå upp och ner och orsaka många hälsoproblem. (voanews). 
Råttor fick vita prickar på tänderna
Babajko och hennes kollegor har nu visat att BPA även kan skada tandemalj.
Det hela började med ett tips från andra forskare som noterat att råttor som utsatts för låga doser BPA fick vita fläckar på framtänderna. När hon studerade prickarna fann hon att emaljen hade demineraliserats. BPA som cirkulerar i kroppen skulle negativt kunna påverka de celler som producerar tandemalj och göra den svag och skör, och motsvarande kännetecken som hos råttorna återfanns på emaljen hos omkring 18 procent av barn mellan sex och åtta år.
Tecken på tidig BPA-exponering?
Man tror att människor är särskilt känsliga för BPA under sitt första år i livet. Ytterligare forskning behövs, menar hon, men de vita områdena kan vara en indikation på tidig exponering för kemi-kalien. Hm, kan de inte vara en indikation på för mycket läsk, juice och godis? -Fast knappast hos försöksråttor väl? Hur som helst så har barnen med de vita prickarna tänder som är extra känsliga för smärta och har lätt för att få hål (som sen sannolikt lagas med bisfenolplast - se tandvård ovan – fast små hål kan läka av sig självt, se  barntotal.se/om barns tänder) Hål som invaderats av bakterier kallas karies. Oj, nu ser jag att även Dentalmagazinet skrivit om studien. 
Minskar bisfenol-exponeringen?
Kanske är barn mindre utsatta för bisfenol A idag sedan det förbjöds i nappflaskor? (Bisfenol-fri-bebis). Samtidig smygs det in på andra ställen, t ex i vattenrör (bpa-karolinska).
(bpa-stör-gener) BLOGGPOSTA permalänk Tandhål av bisfenol A?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “TANDHÅL AV BISFENOL A?”

  1. admin skriver:

    I mail jag fått menar några att överskott på fluor från vatten och tandkräm kan ge dylika vita fläckar.

  2. [...] nappflaskor. Betyder det att exponeringen minskar, frågade jag mig i inlägget tandhål-av-bisfenol-a? BLOGGPOSTA permalänk Bisfenol A finns överallt.. Inlagd i Okategoriserade | Tags: bisfenol A [...]

Subscribe to RSS Feed