https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LÄCKER LEKSAK I LÅDAN?

Uteliggare i sandlådan!  

I höstas såg det ut som på bilden till vänster. Sen kom snön, och nu har nån grävt fram de plastleksaker som områdets barn har dumpat i sandådan. Vad händer när de utsätts för fukt?
Läcker de kemikalier?
Det läcker bly och kemikalier ur plastskräp och flöten i vattnet (inlägg). Läcker det mer giftiga ämnen ur uteliggande plastleksaker än ur sådana som bara används inomhus (sr.se) och är de från tiden innan leksaker reglerades (EU & leksaker)? 
Varför ingen märkning?

Innehåller de fler kemikalier än miljövänliga Lego som bara har 881? Är några av dem hormon-
störande
som t ex ftalater* och bisfenol A. (BPA i tallrikf)? Det kan man bara ana, då leksaker
saknar den plastmarkning** som finns på mat-
förpackningar. (Ska de inte återvinnas!?)
Kattnät & ny rapport!
Och vad är det för plast i näten som ska hålla katter borta från lådorna? Ett är av nylon med kantlina av gummi (kattnät i sandlåda), och det finns sandlådor av polykarbonatplast som inne-håller bisfenol A (hur mycket läcker de?).
Läs även om Giftig gunga & granulat och kolla
SNF:s nya-rapport-om-barn-och-plaster samt nya Leksaksdirektivet
*) Mjuk PVC-plast läcker mer än hård plast och kan innehålla ftalater samt tungmetallen bly som även kan finnas i elektriska leksaker (Bly i el-leksaker) .
**) Märkningen anger inte antal ingående kemikalier bara plastsort, och nu har t o m PLUS koll-på-plasten! Och när får vi koll på leksaksplaster? BLOGGPOSTA permalänk Läcker leksak i lådan?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “LÄCKER LEKSAK I LÅDAN?”

 1. admin skriver:

  Jag började fundera över hur olika ämnen, kanske i olika grad, eftersom de är mer eller mindre flyktiga, lakas ur de fuktiga leksakerna och frågade en kunnig person vid Kemikalieinspektionen,som svarade så här:

  ”Hej!
  Ja, om det regnar och blåser mer luft på produkterna så löses mer ut än i den torra luften inomhus. Och ja, ftalater sitter ju inte fast i materialet som BPA gör utan går upp i luften i högre grad. Även andra ämnen går upp i luften eller lakas ur allt efter hur vattenlösliga och flyktiga de är och hur hårt bundna de är i materialet. De bryts ju ner olika fort också när de utsätts för vatten, luft och ljus.
  Med vänliga hälsningar
  Margareta Östman”

 2. [...] ämnen som vi omger oss med och får i oss, som bl a finns i plaster, t ex mjukgörande ftalater. (Läcker leksaken…) Eko-liv fördröjde pubertet!  Av tv-programmet Vetenskapens värld som visades häromåret [...]

 3. [...] har tidigare gjorts vid Stockholms Universitet. P.s.  Modellen kanske kan appliceras på leksaker som läcker i lådan! BLOGGPOSTA permalänk Läckande vardagsprylar! Inlagd i Okategoriserade | Tags: emissioner [...]

 4. [...] De är förmodligen mycket bättre än omärkta plastleksaker som kan läcka-i-sandlådan. Nån som har provat? Ett alternativ är ekologiska leksaker helt i naturmaterial. Ett annat [...]

Subscribe to RSS Feed