Vem häller bly, arsenik & kadmium i vällingen?
Ska det aldrig ta slut, undrar man när det åter larmas om arsenik, bly och kadmium i barnmat:
Svd nya-larm-tungmetaller-barnmat Dn/tungmetaller-kvar sverigesradio gp/nya-larm
Utan konstgödsel* skulle halten av den giftiga tungmetallen kadmium i maten minska, då den ingår som förorening. Men LRF vill inte (ens) ha skatt-på-konstgödsel. Vid ekologisk odling används varken konstgödsel eller rötslam från reningsverken, som är uppblandad med människobajs och rik på tungmetaller, t ex kvicksilver som till 90 % kommer från amalgam (miljobaro).
Och inte tillsätts väl mangan som man påstås bli kriminell av (se inlägg) i eko-odling? Jo, det kan det göra, enligt .jordbruksverket, men hur mycket som används vet jag inte.
Testfakta offentliggör inte alla namnen på testade produkter, och i en kommentar läser jag att välling- och grötprodukterna i fråga INTE innehåller svenskt spannmål. Är det så? Har hört att Semper tillverkar en barnvälling i Spanien. Hur som helst så håller råvaran till konstgödsel, fosfor, på att ta slut: peak-fosfor BLOGGPOSTA permalänk Kadmium i konstgödsel!
Visst borde det vara bättre att koka sin egen gröt gjord på ekologiska svenska havregryn och servera den till sitt barn än att köpa färdig gröt eller välling med råvaror från andra länder? Jag kokar egen gröt och hoppas på så sätt ge mitt barn en bättre frukost
Tror du att ekologiska sädesslag odlas på tidigare slammspridda åkrar?
I alla fall har du nu fått mig till att starta en egen blogg
Jag har läst och läst om alla hemska kemikalier och ibland velat blunda
Nu vill jag också dela med mig av allt jag lärt mig då jag googlat och ofta har jag hamnat här hos dig. Hoppas det är ok att jag ibland länkar och hämtar fakta hos dig?
Mvh/ Sara
Hej Sara
Helt OK att du länkar och hämtar information. Den är till för att spridas. Kul med din blogg!
Det är säkert bättre att koka egen gröt till sitt barn. Då kan man ju välja vilken råvara man använder.
Ang. din fråga om vad som gäller för ekologisk odling och tidigare rötslamspridda åkrar är jag osäker. Men det går ju att kolla upp hos ex. http://www.krav.se eller nån sida om biodynamisk odling (där man har strängare regler) Dock har jag för mig att det i mitten av 1990-talet var förbjudet att använda rötslam i jordbruket, just p g a tungmetallerna. Återkommer vid tillfälle om det.
P.s. Svenskodlad säd är ofta mer selenfattig än den som odlas på sydligare breddgrader.
Jag tycker också att det är rimligt att det är bättre att göra hemgjort. Dock så avråder Livsmedelsverket från det helt och säger att barnet då inte får i sig järn och mineraler Men det borde ju bero på receptet anser jag. Jag har mailat och frågat dem om detta recept: http://livet.lyckobacken.se/ekonordarna/2011/04/09/egen-barngrot/
Får väl se om de svarar. Är de verkligen så säkra på att det receptet är sämre än den färdiggjorda?
Tror dock att man skall ge mer än bara havregryn dock…
Rapporten som släpptes av SLV idag larmar om samma sak. När man läser den så är det främst de risbaserade produkterna som är ”värstingarna” så dem hade jag låtit bli…
Att det skulle vara sämre med hemlagat än färdigmat finner jag märkligt. Meddela gärna vad de svarar.
Har precis skrivit ett nytt inlägg om Ella’s mellis i engångspack. Vad tycker du om den? (Lägger ut det snart)
[...] larmas det åter om tungmetaller-i-barnmat, en hälsorisk som jag skrev om nyligen i ”Kadmium i konstgödsel”. Sprid riskerna och servera barnen varierande mat, är rådet (sr.se), men ska man [...]
Du skriver:
”Vid ekologisk odling används varken konstgödsel eller rötslam från reningsverken, som är uppblandad med människobajs och rik på tungmetaller, t ex kvicksilver som till 90 % kommer från amalgam.”
Det kvicksilver som finns i amalgam, och som förångas vid kremering, sprids via luft och vatten. Regn med detta kvicksilver regnar såväl på ekologiska som på andra jordar. Och det har varken med konstgödsel eller rötslam att göra.