https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MJUKGJORDA MYROR…!

Blir de ännu flitigare av ftalater?

Handlar det om mumsiga myror i marinad? Nej, det handar om omumsiga tillsatser i plast. Som hamnar i myror, visar ny fransk studie: antstudy.
Myror använder sig av biokemiska signaler för att  skilja på vän och fiende, och det var när forskaren Alain Lenoir studerade dessa processer som han upptäckte, inte bara vanliga kolväten, utan även ftalater, som bl a används som mjukgörare i plast eller doftförstärkare i parfym.
Var kommer de ifrån?
Först trodde han att ftalaterna kom från labbet,
men alla undersökta myror från området visade sig vara förorenade, liksom myror från Ungern, Spanien, Marocko, Grekland, Burkina Faso och Egypten utan direkt kontakt med plast.(Men hos några fann man bara spår av ftalater.)
Tar upp ftalater ur luften!
En senare studie visade att mängden ftalater på en myra kan öka om den förvaras i en öppen ftalatfri låda i laboratoriet. eftersom den tar upp ämnena från luften, om inte locket är på. 
Sänkt fruktbarhet?
I ”min” skog är inte locket på och närheten till en fotbollsplan med giftigt konstgräs är omedelbar. Gör det att myrorna blir hormonstörda? Eller doftförstärkta? För flitigare lär de väl knappast bli? Inte när det gäller fortplantning i varje fall. Lenoir misstänker att ftalater kan påverka bidrottningars fruktbarhet -Ja. även honungsbin och tvestjärtar har visat sig vara ‘mjukgjorda’. Kanske inte så konstigt med tanke på att det tillverkas 6 miljoner ton ftalater per år. (plastriot
Fast personligen behöver jag varken ftalater i finväskan eller ftalater i knappen och definitivt inga hormonstörande ftalater i nacken.  BLOGGPOSTA permalänk Mjukgjorda myror…!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “MJUKGJORDA MYROR…!”

  1. admin skriver:

    Ny Teknik tackar för inspirationen och skriver:
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3616820.ece

  2. [...] hos bin) P.s. Belastas bin i likhet med myror även med hormonstörande ftalater? (se Mjukgjorda myror) Foto: fotoakuten  BLOGGPOSTA permalänk Biräddning i Brussel? Inlagd i Okategoriserade | [...]

  3. [...] finns de inte i naturligr lingon. Möjligen som förorening precis som i mjukgjorda-myror. Några har föreslagit pyretroider. Det är syntetiska insektsmedel som manipuleras fram på [...]

Subscribe to RSS Feed