https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BLYG AV BISFENOL A?

Ensam i midsommar pga din mammas BPA?

Den hormonstörande kemikalien bisfenol A (BPA) förknippas med många hälsoproblem. Tänk om den även gör dig tråkigare o. mindre social genom att påverka mys- och tillitshormoner* i hjärnan?
Möss blev osociala av BPA under fostertiden!
När möss utsattes i moderlivet påverkades beteendet, något som kan ha med BPAs inverkan på bl a trivsel-hormonet oxytocin - att göra.
Studien publicerades i förra veckan (endoj)
Fyra generationer påverkades
En dos BPA, jämförbar med de koncentrationer som finns i blodet hos de flesta amerikaner, infördes i musmoderns plasma.
Därefter studerades beteendet hos avkomman.
Den första generationens möss var särskilt ointresserade av att umgås med jämnåriga eller äldre möss. Exponering för en låg dos av BPA enbart under fosterlivet hade alltså omedelbar och långvarig inverkan på hjärnan och socialt beteende. (fastco). Det fanns vissa könsskillnader i 4:e generationen. (Liknande skillnader beskrivs även i tidigare studier på Bisfenol A & beteende! ) Man vet inte om eller i vilken utsträckning resultatet även gäller för människor!
Men kramgoa finnar då?
Att t ex jag själv periodvis är lite osocial behöver alltså inte bero på bisfenol A, men för att få upp oxytocin- och vasopressin-nivåerna i hjärnan lär det hjälpa att pippa. Det hörde jag på Vetenskapsradion idag (Kärlek sett genom vetenskapens glasögon!), samtidigt som jag läste i Dn att rika-finländare kramas-mer-an-fattiga! (gp) Fast finländare är generellt mindre belastade med hormonstörande kemikalier än danskar, enligt professor Jorma Toppari vid Åbo Universitet (som nyligen föreläste vid ett hormonstört seminarium) Svenskar hamnar nånstans mittemellan.  Hm..
P.s. För drygt 10 år sen talade bl a politiker om s.k.  tillitsbristsbristsjukdomar där det antyddes att människor som uppfattade sig som miljösjuka led av problem i övre hjärnkontoret. Tänk om det faktiskt är så – p g a bl a bisfenol A? BLOGGPOSTA permalänk Blyg av bisfenol A?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “BLYG AV BISFENOL A?”

 1. admin skriver:

  Trevlig midsommar, men gnag inte på majstången:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=16886

 2. Olga skriver:

  Kan det bero på att dom badar så mycket bastu att dom har mindre kemikalier i kroppen i Finland?

 3. admin skriver:

  Vet inte Olga, men så här skriver Eva i ett mail till mig:
  ”Att finnar skulle ha minde kemikalier i blodet tror jag inte alls på. Hade de inte en blodmätning som visade fruktansvärda nivåer hos en ung tjej, eller var det i Sverige? Mormor nästan ingenting, mamman mer och dottern allra mest.
  Eller svettas finländarna ut sina kemikalier i bastun?
  Trevlig midsommar till dej också”

  Generationsstudien med blodanalyser som Eva refererar till ägde rum i WWFs regi (2005), men jag minns inte vilka som var värst belastade. Hur som helst så var det bara en familj i varje land som testades så man kan inte dra några generella slutsatser.
  Jorma Topparo undersökte även spermakvalité hos män från några europeiska länder och den var bäst i Finland och om jag minns rätt så var antalet missbildade könsorgan hos pojkar också färre. Får kolla och återkomma till detta vid annat tillfälle.

 4. [...] om nässprayen-som-ökar-den-sociala-intelligensen! Handlar det om människor som blivit blyga av bisfenol A-exponering i moderlivet? Eller kan andra kemikalier påverka på samma sätt? Flera miljögifter [...]

Subscribe to RSS Feed