https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

INFERTIL AV PARABENER?

DNA-skador på sperma av butylparaben & BPA!

Medan en del könssorterar sina spermier (Dn/se) med hjälp av fluorescerande* färg (hur nyttigt är det?) är andra överlyckliga om de har några överhuvudtaget, några som är simkunniga och friska, vilket blir allt mindre vanligt och kan bero på miljöfaktorer, t ex parabener.     
Förbud för syntetparabener!
I Danmark, där rekordmånga barn kommer till genom konstgjord befruktning
har parabener förbjudits i produkter för barn under tre år och man vill-ha-EU-förbud. Det gäller syntetiskt framställda parabener, inte den helt naturliga metylparaben (MP) som finns i blåbär. Kanske skiljer sig naturlig MP från syntetisk dito på liknande sätt som etylvanillin skiljer sig från äkta vanilj? (läs mer i  ”kemikalieboken”, klicka ovan)? 
Flera i en produkt!
Parabener används som konserveringsmedel i bl a rakkräm, kosmetika och mat** och kan ha olika funktion. En del bevarar fett medan andra är vattenkonserverande. Det finns ofta flera parabener i samma produkt.
Butylparaben + bisfenol A = synergi!
Vissa parabener associeras med fortplantningsstörningar och vid en fertilitetsklinik mättes halterna av metylparaben, butylparaben (BP), propyl-paraben (PP) samt bisfenol A (BPA) i mäns urin. Ju högre halt BP desto mer DNA-skador hos sperma. Skadorna förvärrades vid samtidig förekomst av bisfenol A:
  ehp3  
Minskad risk för prostatacancer?
Men bisfenol ensamt kan orsaka sterilitet, medan lite sol-ökar-mäns-fertilitet och solkräm minskar den (i alla fall på råttor), vilket även gäller DBPD hos bananarbetare (Bananrepublik?). En fördel kan vara att det är mindre-risk-för prostatacancer-med-nedsatt-fertilitet Hmm..? fotoakuten 
P.s. Läs om hur parabensanering gav ägglossningUndvik underkastelse- bli gravid
*) Läs lite om fluorescerande ämnen i 2:a kommentaren till Detektivkurs ovan, men vad man färgar spermier med vet jag inte. Inte hormonstörande ftalater eller strontium, väl?
**) Parabener (p-hydroxibensoesyra) finns ofta i varor med innehållsförteckn med E-nummer 114-119. Vissa tillåts av Bra Miljöval (shenet)BLOGGPOST permalink Infertil av parabener?

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “INFERTIL AV PARABENER?”

  1. [...] som uttalar sig är en representant för kosmetikabranschen och han borde ju veta om man kan bli infertil av parabener. Ungdomar bryr sig inte, för de är så fåfänga påstår en intervjuad tjej Är det så? [...]

  2. [...] leva i karantän hela livet. Och män också för den delen. Så de slipper bli infertila (inlägg) och få prostatacancer (inlägg). Gamlingar kan få gå fria och gotta sig i allehanda gifter. De [...]

  3. [...] enligt uppgift inte får reumatism eller cancer av  och det kan ju vara en fördel att slippa bli infertil av parabener! (dagsmeja) Parfymfri eller inte? ”Den luktar bara svagt och det luktar gott och [...]

  4. [...] bidragande orsak kan vara vardagsexponering för ex. hygienprodukter med parabener och bisfenol A (se inlägg), dioxiner i T-banan samt PAHer i bl a konstgräs som många yngre såväl som äldre pappor [...]

  5. [...] män visar på motsvarande minskning. Miljogifter-kan-ligga-bakom-sämre-sperma. Kan man bli infertil av para-bener, steril av bisfenol och vad händer om med Wi-Fi-stekt sperma? (skanskan) BLOGGPOSTA [...]

Subscribe to RSS Feed