https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FENOLER UR FLASKAN!

Nappflaskor i plast läckte 31 olika ämnen!

Bisfenol A som bl a finns i polykarbonatplast förbjöds nyligen i nappflaskor, men den ”snällare” plasten polypropylen (PP) är inte så snäll som man trott. Det uppdagades i ett test av 277 nappflaskor från olika länder, där det framgår att PP läckte mest kemikalier, bl a bensen och butylfenol* som fanns i 90% av alla testade flaskor i nivåer på upp till 400 µg kg. (pubmed) Bisfenol A fanns dock bara i en typ av flaska märkt BPA-fri och nån smygande bisfenol S verkar man inte ha hittat.  Medierna skriver idag: svt  hd  dn  gp  
Silikonmaterial innehöll ftalater, bl a DBP och DEHP (förbjudna i barnprodukter). Så varför inte använda glasflaska? Och hur svårt kan det va att deklarera gifterna så vi slipper alla larm och forskare kan ägna sig åt nåt vettigare? (fast tillverkarna kanske inte vet vad som ingår?)  Tid.inlägg: Är all plast östrogen? 
*) 2,4-di-t-butylfenol, ett miljögift? Naturvårdsverket.  BLOGGPOST permalink Fenoler ur flaskan!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “FENOLER UR FLASKAN!”

  1. Becky skriver:

    Ett väldigt bra TED-föreläsning om just BPA förekomst i nappflaskor:
    http://www.ted.com/talks/tyrone_hayes_penelope_jagessar_chaffer_the_toxic_baby.html

Subscribe to RSS Feed