https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VIRTUELL NÄVERASK?

Nätkasse eller petroleumpåse?

Scen (tv-dokumentär -03): En äldre man i Moskva tillverkar bärkassar av begagnade snören och rep i hemmet. Han försöker förgäves sälja dem på gator, torg och i parker. Han sänker priset. Sak samma! Han försöker ge bort dem gratis – ingen vill ha, för alla har redan färgglada plastpåsar i handen som de skrattande visar upp. Den gamle mannen går hem och fortsätter tillverka kassar. En dag kommer de nog till nytta, säger han.
En miljon per minut!
Har den dagen kommit nu när råoljan börjar sina? Inte om plastpåsindustrin får bestämma. Där vill man att nuvarande förbrukningsnivå på en miljon plastpåsar per minut ska bibehållas. (the-plastic-bag-war). Man använder bl. a. larmen om bly i miljökassar som argument! Förlorare är klimatet (utsläpp) förstoppade valarkor utan livskvalité. Försäljningen minskade under några år, för att nu öka igen: plastics bag-rise. Men Kina har infört förbud liksom Punjab, en del länder tar ut avgifter, men på Kuba används och återanvänds de till typ allt (cuba/jaba).Sticka din egen kasse! Hur är det med EU?
Plastfria folk?
Använder dagens samer ta-med-ask i näver* och traditionella handsydda skinn-påsar när de shoppar?
-Vi är väl som folk är mest, säger Johannes och hemliga M (som båda bor i storstan), vilket betyder att det varierar mellan samer, men även beroende på var man befinner sig. -När jag är på fjället har jag kaffebönor i kaffepåsen, säger M. Träaskar har hon använt, men aldrig någon i näver.
Doftfri skog & tidningspapper!
Någon näverask har inte heller jag använt, de verkar inte finnas på marknaden, så jag får väl gå ut och fixa* en i björkskogen-och lugna-ner-mig, som Dn skriver. Men det räcker med en virtuell skog, så t.v. får det väl bli en dito näverask! Men hur blir det med DOFTEN? 
Nåt som doftar väldigt lite är en rostfri matlåda (shop.textalk). Den kan man ta med och hämta färdigmat i, som man sen bär hem i en hemstickad sommrig nätkasse. (Har man ingen kan man köpa en stor bollkasse.)
-Det finns luktfria påsar för hundbajs av bioplast på Clas Olson, säger min väninna Mia. Kanske kan man slänga sina hushållssopor i sådana, förutsatt att de inte innehåller bly, vil-ket spanska specialpåsar för matavfall (sciencedir) visade sig göra, medan halterna i komposter-bara sådana var lägre. Eller packa dem i (icke virtuellt) tidningspapper med snöre runt som förr?
*) Hurra - jag har hittat elenasnäver & näverutmaning & vad-göra-av-näver & new-näver
P.s. Påsar utgör bara en del av vår plastkonsumtion (mer i kap. Plufsig av plast i boken)  plastkasse, plastpåse BLOGGPOST permalink Virtuell näverask?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “VIRTUELL NÄVERASK?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  NÄVER: Notera att jag jag har gjort ett tillägg sist i inlägget med länkar till fina ”självhjälpssidor” för tillverkning av näverprylar! (Asken kanske inte behöver förbli virtuell och man verkar kunna tillverka det mesta av näver
  http://trendenser.se/2011/august/new-naver.html )

  KOMPOST: Man kan så klart kompostera sitt matavfall. Enkelt om man har en egen trädgård:
  http://www.stockholm.se/ByggBo/Leva-miljovanligt/Kompostering/Sa-har-lyckas-du-med-en-kompost/

  BIOGAS: På många orter ordnas hämtning från flerfamiljhus och villor:
  http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Avfall-och-atervinning/Sortera-dina-sopor/Matavfall/
  http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Avfall-och-atervinning/Din-sophamtning-/Villa-och-radhusagare/Bestall-hamtning-av-matavfall-/
  Och från restauranger:
  http://foretag.stockholm.se/Regler-och-ansvar/Avfall-och-atervinng/Sophamtning/intresseanmalan-for-att-borja-sortera-ut-matavfall/
  BIOGÖDSEL: Hörde precis på radion att det inte bara blir till biogas utan även till biogödsel och att det är slagsmål om matresterna.
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=412

 2. [...] ändå behöver plast, men alla håller inte med – se kommande inlägg och läs om Virtuell näverask! foto: sansac BLOGGPOSTA permalänk Plastpåsar ger jobb! Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

Subscribe to RSS Feed