https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FTALATER I KNAPPEN!

Vem har koll på fjärrkontrollen?

Är det knappar eller är det marshmallows? Det undrar man ibland när man zappar på fjärrkontrollen eller använder miniräknaren m fl elektronik-prylar med klibbiga knappar av misstänkt hormonrubbande pvc som i likhet med vissa duschdraperier kan vara mjukgjorda med upp till 50 % ftalater!  
Kan hamna på fingrarna!
En del av de hormonstörande ftalaterna lossnar rätt lätt – hjälper det att ha vantar på sig, månntro? Det hjälper i varje fall inte att köpa Svanenmärkt. -Så små delar som knappar ingår inte i svanen-kriterierna för pvc, säger Ove Jansson. Men det är ju just såna man frekvent fingrar på, säger jag. -Ja, vi kanske borde titta på det, säger Jansson.  
Bättre elektronik-koll?
På Kemikalieinspektionen tittar man just nu på elektronikprodukter. Har du koll på fjärrkontroller, frågar jag Frida Ramström. – Nej, på dom har jag dålig koll, svarar hon. -Vi har inte analyserat nån sån än.
Nån måste väl ha koll!?
Informationsplikten i EU innebär att du som kund har rätt att få veta om vissa värsting-ftalater finns i en produkt (inkl. fjärrkontroll), se kandidatföreteckningen. Säljaren måste ha koll – om inte så får han/hon skaffa sig det när du ställer frågan (för det gör du väl?).
En har viss kontroll!
Men kolla här – Philips har en  pvc-fri fjärrkontoll (den enda jag hittar) philips.envir Kanske bra om man är gravid -se Mammas mjukgörare, eller är i riskzonen för att utveckla diabetes* (samband med hormonstörande ämnen föreligger). Kolla även på den gamla radion på bilden med vit-beiga hårda (ftalat-fria) knappar, som säkert inte luktar illa, i motsats till knapparna på Karl-Eriks CD-spelare, se Detektivkurs överst och scrolla ner. (notera att sidan är låååångt ifrån klar!)
dn.se/nyheter/fler-lever-langre-med-diabetes  BLOGGPOSTA permalänk Ftalater i knappen!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “FTALATER I KNAPPEN!”

  1. [...] – klicka på kemikalieboken överst. P.s. Mer om ftalater: (Dum av dehp i doft) (Ftalater i knappen)  BLOGGPOST permalänk Pvc-fri sjukvård? Inlagd i Okategoriserade | Tags: ftalater, PVC, [...]

  2. [...] favoritleksaker** i påsar. Kassaapparaten på fotot (höger) har misstänkt mjuka, gula ftalatknappar! Är tillåtna ftalater riskfria? Kan man lita på att förbudet funkar och [...]

  3. [...] ftalater per år. plastriot  Fast personligen behöver jag varken ftalater i finväskan eller ftalater i knappen och definitivt inga ftalater i nacken. hormonstörande P.s BLOGGPOSTA permalänk Mjukgjorda [...]

Subscribe to RSS Feed