https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SMUTSIGA SEDLAR!

Mer bisfenol A på äldre sedlar - ska kvitton sparas i mobilen?

Att kvitton kan sprida hormonstörande bisfenol-smitta till sedlar och fingrar vet vi redan. Likaså att problemet kan vara större än man trott. Att det är väldigt utbrett framgår av en ny studie: pubs.acs
Internationell studie
52 sedlar från 20 länder samlades in och undersöktes systematiskt (från USA, Kanada, Tjeckien, Ryssland, Turkiet, Australien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Kina,  Indien, Japan, Korea, Quwait, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand, Vietnam och Förenade Arabemiraten).
Sedlarna, som var av olika årgång, märktes som ”färska” eller ”använda”, beroende på hur de såg ut och tre små cirkulära områden på varje sedel analyserades, i vänstra nedre hörnet, mitten och i högra övre hörnet. Man undersökte också hur sedlar smittas med bisfenol A (BPA) från kvitton. 
Samtliga innehöll bisfenol A
Samtliga testade sedlar innehöll BPA på minst ett ställe, från nästan ingenting (0,001 µg/g*) till väldigt höga nivåer nästan 83 µg/g.
Koncentrationen var högre i mitten av sedlarna än i hörnen. Brasilianska sedlar var mest belastade.
Tusen gånger mer…
BPA-koncentrationen i sedlar med lågt in-gångsvärde ökade 100 till 1000 gånger efter att de legat intill ett kvitto i en plånbok i 24 timmar. I sedlar med högre initialvärde var ökningen mindre. Äldre sedlar hade alltid högre halter än nya.
Ska de nya smittas?
I Sverige får vi stå ut med (eller bli glada av) bisfenol A (och kanske smygande bisfenol S) i sedlar i ytterligare tre år tills de-nya-fräscha  kommer. Ska de också smittas med BPA? Arbetsmiljöverket tror inte att BPA från kvitton innebär nån risk för kassapersonal, fast de utsätts för höga halter!
Digitala kvitton?
Några butikskedjor har bytt ut BPA-kvittona (mot vad?) och myndigheterna för en dialog med branschen för att få bort s.k. thermopapper (miljo-utveckl) Det borde inte vara ett problem, det gick ju bra förr. Minns hur mina föräldrar satt vid köksbordet med alla (BPA-fria) konsum-kvitton från året som gått och summerade för att få sin återbäring, något som nu sker elektroniskt. Snart kanske allt sköts digitalt - kommer man spara kvitton i mobilen? Det förutsätter att man har en. 
P.s. Man kan alltid be att få ett skrivet kvitto – tänk om alla gjorde det!!
*) mikrogram/gram     BLOGGPOSTA permalänk Smutsiga sedlar!

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “SMUTSIGA SEDLAR!”

  1. [...] får stå ut med smutsiga sedlar som är mer eller mindre förorenade med bisfenol A från kvitton i några [...]

Subscribe to RSS Feed