https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

IMPOTENSMADRASS?

Gifter finns ofta i sängen – inte bara under den!

Visst-finns-det-monster-under-sängen, skriver en medarbetare vid Natur-skyddsföreningen, där man har analyserat damm som sopats upp under 12 sängar i lika många länder. Flera av de kemikalier man hittade finns inte bara under utan även i sängar. Fast det beror förstås på vilken säng man väljer. Det upptäckte jag när jag skrev boken Impotensmadrassen. Kanske finns det färre cancerframkallande monster under sängen om man sover på en giftfri madrass? Och färre i den sovande människan…
Kvicksilver & bisfenol A!
Det fanns kemikalier i allt damm, men halterna var högst i det filippinska, medan det svenska från Hammarby Sjöstad innehöll jämförelsevis höga halter metylkvicksilver & bisfenol A, som är ‘testosteronstörande’, något som även gäller ftalater (se förra inlägget och detta! ). 
Ftalater i sänghalmen?
Ftalater fanns i dammet, men jag hittade inga i madrasser – inte då, men nu kan jag ha gjort det, för jag har upptäckt att en processkemikalie jag skrev om kan ersättas med ftalater, men det måste utredas vidare… aftonbladet/halsa/  gp/sangdamm-en-halsofara 
Tidigare inlägg: Miljövänlig madrass  BLOGGPOSTA permalänk Impotensmadrass!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “IMPOTENSMADRASS?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  -Betrakta dom som flugsvamp, inte som kantareller, sa Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen i en intervju igår om okända kemikalier!
  Det är precis vad jag gör!
  -Man förtränger det, sa den unga mamman Sara Nånting i samma sändning. -Om man inte skulle göra det skulle man nog tänka på det hela tiden.
  Precis vad jag gör. Men nu ska jag tänka på lite annat. Ta typ lite blogg-ledigt, var det tänkt.

  Fast jag kan inte låta bli att undra vad resultatet skulle blivit om man analyserat tussarna under min fina säng (se bild i inlägget). Jag är ju inte representativ precis! Det enda ställe jag inte har någorlunda koll på i sovrummet är innehållet i garderoben. Inte kläderna utan själva garderoben som luktar lite skumt ibland (det är en sån där modern tillbyggd med spegeldörrar).

  Och jag kan inte heller låta bli att fundera över sängdammet i afrikanska länder, var det verkligen likadant som det i Europa? En del sovrum hade plastmattor men ftalathalterna i sovrum i det man kallar ”syd” var ändå lägre än i Europa, fast ändå förvånansvärt likartat. Kanske har man valt familjer med liknande livsstil. Som Ericsson-anställda runt i världen. Alla lever i princip likadant. Det är ju inga hyddor man undersökt precis.

  Och apropå koll så har jag rätt dålig koll på vad grannarna pysslar med. Kan jag bli passivt perfluorerad och få persistenta miljögifter under min säng av deras aktiviteter, är frågan. Men nu tar jag lite ledigt.

 2. [...] polare! ***) PFCer hittades i damm under sängar i Naturskyddsföreningens studie! (Inlägg) BLOGGPOST Permalänk Perfluorerad polish? Inlagd i Okategoriserade | Tags: damm, fönsterputs, [...]

 3. [...] P. -Håller Naturskyddsföreningen på med sånt!? Va vill dom? Att vi ska städa mer, eller? (om studien) (snf) Ja, den är säkert gjord i samarbete med Electrolux, säger jag, fast  dom vill nog [...]

 4. [...] får tillsammans med svaren.   P.s. Undrar om man har hållbara ”potensmadrasser” på de här s.k. ekoställena och vad man gör rent med. Havro, [...]

Subscribe to RSS Feed