https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SUGRÖR SOM SUGER?

Inte kan väl fin vit frigolit vara cancerframkallande?

Scen: Retrotrendigt fik på Kungsholmen. Sportchict föräldrapar i 35-års åldern med pigg typ 11-månaders dotter i barnstol ropar ”bravo bravo”, skickar bilder till mormor. -Hon har fattat, jublar mamman! -Hon har äntligen fattat!
Den enorma bedriften är att bebisen har lärt sig att dricka saft ur en flaska med hjälp av ett sugrör.
Föga anar de att det vid bordet intill sitter en kemikaliedetektiv och kritiskt granskar deras plastattribut; sked, misstänkt bisfenolmugg och sugrör.  
Livet blev lättare..!
-Nu blir allt så mycket enklare, suckar mamman. (?!) Om inte bebisen får cancer, ja, tänker jag. (Men HALLÅ detektiven, tänker nog den kritiske läsaren – inte får man väl cancer av ett sugrör! -Nej, självklart inte, men många bäckar små…(Läs mer i Hormon- & Cancerfällan i ”boken”. )

Ursäkta, säger jag, vet ni vad det är för slags plast i sugröret? Mamman stirrar på mig som om jag vore från yttre rymden, säger sen uttryckslöst:  -Nej, det vet vi inte.                                     
Men snart vet nog jag!
Polystyren/cellplast
Plastsugrör tillverkas av polypropylen (PP) eller polystyren (PS) precis som vissa plastskedar. Medan PP hör till de ”snällare” plasterna är PS mer tveksam. Styren är giftigt och cancerframkallande men inte polystyren som består av många ihopslagna styrenmolekyler. Poly betyder många/mycket och molekylerna blir visst snällare när de får sällskap. Det hävdar ialla fall Ulf Rick på Kemikalieinspektionen. -Polystyren är relativt harmlöst, säger han, för det är härdat.
Frigolit-favorit!
Vilken tur! Det tillverkas ju miljarder ton PS/år och jag smyg-gillar frigolit, det vita, lätta materialet som gnisslar när man skrapar på det och som egentligen heter cellskum (= expanderad polystyren). Men min favvo-förpackning finns tyärr på flera NO,NO-listor, bl.a. på en från Greenpeace (näst värst efter pvc*, står det). Hm..
Miljörisker!
Att styren tillverkas av petroleum och med hjälp av växthusgaser är ju inte så bra. Och oj, här står att rislådor i polystyren ökar cancerrisken: ricebox-increases-the-chances-of-cancer/ att man tillverkar sprängämnen typ napalm av styren, att djur äter förpackningarna och dör och att många städer förbjudit användning av det. Oj, oj, oj!
Risk för arbetare!
Men enligt amerikanska Regeringen (2011) är risken störst för båtbyggare och andra som jobbar professionellt med styren (bukspottkörtelcancer & DNA-skador låter inte kul) men närmast försumbar vid användning av exempelvis en polystyrenmugg (och förmodligen av ett dito sugrör), medan tobak är en riskfaktor (cigarettfilter lär innehålla styren) liksom ångor från vissa byggnadsmaterial och kopieringsapparater. Man menar att formaldehyd är betydligt farligare för konsumenter. nytimes.healthcancer 
Värme ger läckage
Men har man tänkt på att det kan läcka mer styren om man har varm mat i förpackningen eller mikrar den? I alla fall enligt den här artikeln: chemicals-styrofoam. Och enligt Livsmedelsverket. Hur som helst så är det väl sällan man dricker nåt varmt med sugrör.
Gräs, majs, metall och glas! 
Vill man slippa plast finns det sugrör av majsstärkelse (ekokul). Och av gräs och andra naturmaterial: Drinking_straw. Det finns även sugrör av glas, men lämpar de sig för barn?
Det lämpar sig i varje fall att smyga på folk det ekologiska, tycker Fröken Näbblund. 
Ungefär som man smugit på oss det kemiska, antar jag…
*) Inlägg om ett pvc-draperi     P.s. En användbar sida om återvinning/sortering: hushall/a-o

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “SUGRÖR SOM SUGER?”

 1. Detektiven skriver:

  När jag skrivit klart detta inlägg äter jag lunch på favorit-ekokrogen. Där sitter Ingvar, 83, översättare av klassiskt poesi, och dricker morotsjuice med hjälp av – ja, just det – ett SUGRÖR!

  Eftersom Ingvar är pigg och kry frågar jag varför.
  Det vet han inte, för det har han inte tänkt på. Men när han har tänkt efter en stund lägger han sugröret åt sidan och dricker direkt ur det äkta glaset. Det smakar inte sämre, kanske t o m bättre, tycker han.

  -Jag har haft tur som fått hänga med så här länge, säger han. -Men de som är unga idag lever under helt andra förutsättningar. (Vad menar han, undrar nog nån, att det är bättre eller sämre nu? Det tar vi en annan gång …)

 2. [...] inte spyr av) hittar man på Götgatan i Stockholm. Synd bara att man har plastskedar (av polystyren?). Men det går att få en i trä om man frågar. Men det går inte att få en ekologisk [...]

 3. [...] som flugsvamp, alltså!  I alla fall om de har odlats på frigolit (=polystyren/cellplast – Sugrör som suger? ). Svampattrapper! Jag brukar inte lyssna på matporr, men idag råkade jag höra Meny i P1, där [...]

Subscribe to RSS Feed