https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

OMOTIVERAD ORO, eller?

Gosedjuret var försett med en VARNINGslapp!

-Vad har du för orosmoln å komma med ida, då, säger min son när jag ringer.
Vadå orosmoln? Jag är en positiv människa, säger jag (skrattande)
 -Skojaru!? De é 90 procent oro å 10 procent annat, svarar han.
Tja, man är väl ingen Bingo-Lotta direkt, men man vill ju gärna dela med sig - typ varna/informera!
Det önskar jag att mina föräldrar hade gjort när jag skickades till tandläkaren i 11-års åldern – då kanske jag hade sluppit bli skitful av amalgam likaså min luktande men fina hormon-docka av pvc*. Men det kunde de inte för de hade ingen aning. 
Aningslös & flamsäker
Om man har varit aningslös länge kan det så klart bli jobbigt när man börjar se en massa moln. Så jag får väl försöka linda in dem lite mer.
Det gjorde jag inte när jag påpekade för samme vuxne son att det satt en varningslapp på barnets gosedjur, där det bl a meddelas att den är flamsäker, dvs kan innehålla nån typ av kemiska flamskyddsmedel som kanske är skadliga för barnet, varmed han genast slängde gosingen i papperskorgen där jag sedan fiskade upp den.
Var kommer den ifrån?
Har du en liknande leksak? Var är den i så fall köpt? Att man varnar för att den är (onödigt) flamsäker** (precis som vissa bilbarnstolar) är väl bra för konsumenten, men dragsäkra ögon tycker nog de flesta är bra liksom CE-märkning***. Kanske har man översatt till svenska via engelskans ”attention”? Kanske avsåg man nåt i stil med ordet OBS (=observera)?
Precis som jag gör när jag påpekar var det kan finnas giftiga kemikalier (typ överallt) och därmed ger folk möjlighet att förändra nåt. Men sånt kanske man inte orkar höra 5 gånger om dan. Det gör ju inte ens jag. (Inlägg: Vi kemikondriker.)
Regeringsdiskussion!
Som barn hade jag eplastdocka (se nedan*) och några dito bollar - nu översvämmas vi med kemikalier i prylar och plastleksaker. Därför träffade Miljöminister Carlgren nyligen representanter för bl a leksaksbranschen: sweden.gov. Kommer oron & orden att omsättas i handling?
*) Dockan var förmodligen tillverkad av hormonstörande polyvinylklorid precis som giftiga plastgranar, tältet på Kulturfestivalen 2010  och draperiet på eko-caféet i Rosendal (se bild) 
**) Det framgick inte vilken typ av medel som ev. använts. Mer i kap. Flamskyddad i ”boken”.
***) Alla leksaker ska visst vara CE-märkta – men jag har aldrig sett en så oproportionerligt stor lapp förut (om nån?). Hur som helst den 20 juli 2011 träder ett reviderat leksaksdirektiv i kraft.
BLOGGPOSTA permalänk Omotiverad oro, eller?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “OMOTIVERAD ORO, eller?”

  1. [...] som vid tidpunkten i fråga redan fanns på marknaden (eller i hemmen, typ det konstiga gosedjur jag nyligen skrev om). Dofter som inte tillåts i kosmetika ska bort från leksaker (varför används de [...]

Subscribe to RSS Feed