https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FTALATER I FRALLAN?!

Hormonstörande mjukgörare håller brödet fräscht längre!

Om brödet luktar lika gott fast det legat på hyllan länge kan det innehålla hormonstörande ftalater. I alla fall i Taiwan (taipeitimes), men ibland undrar man när även vissa eko-bullar smakar och luktar lite kemiskt, t ex en kanelbulle som jag köpte för ett par veckor sen och sen glömde i en papperspåse. Den är ännu inte särskilt torr. 
Skandalen fortsätter
I en del taiwanesiska bageriprodukter används mjukgöraren DEHP istället för palmolja. (Fatala ftalater) Ett företag utreds för att ha sålt 5 ton DEHP per månad inte bara till kemiföretag utan även till sylttillverkare och bagerier. Myndigheterna fann giftiga mjukgörare i produkter från 30 bagerier. focustaiwan) (howaboutchina) Ftalat-skandalen i Taiwan, som nu omfattar många olika produkter, nämns även i tidigare inlägg om Ftalater i läkemedel.
Finns produkterna i Europa?
Vid laboratoriet Eurofins analyseras förekomsten av tillsatser-i-mat men inte ftalater. Betyder det att våra frallor är ftalat-fria? Men ftalat-mat har skeppats till Europa, skriver taipeitimes. (Dock kommer de ftalater som nyligen hittats i daghemsluft mm knappast från bullar: sverigesradio)

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “FTALATER I FRALLAN?!”

  1. [...] som heter Kådisorgan som du kan PROVLÄSA HÄR! Tidigare inlägg: Klimatsmart erotik. *) Ftalater i frallan Ftalater i fotbollsplan Inlagd i Okategoriserade | « OMANLIG AV BISFENOL! Du kan lämna [...]

  2. [...] vara nåt annat. Typ draperier kanske…eller mattor (- läs mer i ovannämnda bok) för ftalat-frallor kan det väl ändå inte vara? *) underkastelsen.se  **) ”Värstinglistan” har [...]

  3. [...] Man får dem i sig via huden eller genom att andas in dem, i enstaka fall äter man dem (kan finnas i frallor eller vitaminer?) Man vet att ftalater påverkar små barns utveckling negativt. Därför har [...]

  4. [...] (PCB har tidigare används i isolering av hus), tillsats eller förorening? Om varför finns det Ftalater i frallan i Taiwan (bubbeltéts ursprungsland). Är de parfymerade eller mjukgjorda, vanliga funktioner [...]

Subscribe to RSS Feed