https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL I BÖNGRODDAR?

Ehec-bakterier och hormonstörande ämnen kan frodas i groddar!

Nu är det fastställt – ehec-kommer-fran-groddar. Ingen överraskning direkt, eftersom det tydligen har hänt förut, och man ibland kan känna en unken lukt från t ex alfalfa-groddar i plastpåse.
Ofräscht!
Jag har inte ätit groddar köpta i butik eller på restaurang på länge. Anledning: jag blev ofta dålig i magen och misstänkte att de  kunde härbärgera ett antal icke önskade organismer.  
Odlas i plast!
Man måste vara oerhört noggrann när man odlar groddar och vattnet ska bytas ofta. De har kort hållbarhet! Därför har jag bara ätit mungbönsgroddar jag odlat hemma eller på en eko-krog där man  odlar dem på plats. Ända tills för ett halvår sen, när jag upptäckte att man på nämnda eko-ställe lägger dem i blöt i plasthinkar!! Det fick mig att tänka på de plastkärl där man förvarade celler som skulle användas i en vetenskaplig studie på Tufts University i USA och som redan före försöket började dela på sig enbart av de östrogena ämnen som avgick från plasten.  (Biology/Plastics) ( Undrar förresten om och hur bakterier påverkas av hormonstörande ämnen.) 
Hormondressing
Dessutom förvaras salladsdressingen i en plastflaska (på samma krog). Nu vet jag inte vad det är för sorts plast vare sig i ovannämnda hink eller i plastflaskan, men det kanske inte spelar så stor roll  – för tänk om nästan all plast är östrogen?. Hur som helst jag vill inte äta sånt som vissa  försöksråttor numera slipper. Läs mer i kapitlet ”Plufsig av plast” i kemikalieboken. Och jag lovar berätta mer om nämnda forskning snart, men nu måste  jag vädra min nya Svanenmärkta pc på balkongen (för den börjar lukta typ kemiskt).
(http://www.expressen.se/nyheter/1.2464881/tyskland-ehec-kommer-fran-groddar )
P.s. Hitta tidigare bisfenol-inlägg, t ex  Bisfenol i barntänder , genom att söka överst till höger!

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “BISFENOL I BÖNGRODDAR?”

 1. elisa skriver:

  Läste det senaste blogginlägget – bra!! Det är himla lätt att slentriananvända plastprodukter.. utan att tänka på hur illa det är! Antar att rostfritt är bra att använda? Men hur är det med keramik och porslin?

  Jag tänkte på en annan sak också. För någon vecka sedan köpte jag droppslangar till trädgårdslandet på Netto, men efter att ha läst inlägget om fotbollsplanerna känner jag mig väldigt skeptisk till att använda dem. De bokstavligen stinker.. vilket iofs inte är en garanti för att de är giftiga, fick just reda på av tidningen Camino att deras tryckfärger är vegetabiliska, men ändå luktar starkt och inte så gott.. Men hur som helst, så känns det inte så himla bra att gräva ner slangarna i min i övrigt ekologiska odling. Jag har mailat till Netto och bett om innehållsförteckning, men jag tvivlar på att jag kommer att få det. Finns det något annat jag kan göra? Kan man lämna dem till ett lab någonstans?

  Elisa

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej
  Du har rätt i att vi ofta använder plastprodukter av ren slentrian. Ang. de stinkande droppslangarna så är det nog klokt att avstå. Kan bestå av pvc-plast (som ofta luktar rätt starkt i början) och ”tur” i oturen är att pvc ofta innehåller höga halter informationspliktiga ämnen, t ex ftalaten/mjukgöraren dehp. Maila Netto en länk till kandidatförteckningen som du når via hemsidan http://www.kemikaliedetektiven.se/eu_lista.htm (hoppas det är till senaste versionen, annars får du söka). De är enligt lag tvungna att svara inom 45 dagar. Du kan också fråga vilken typ av plast det är, så har du nåt att utgå ifrån (om det inte skulle vara pvc).
  Rostfritt kan vara ok, men innehåller nickel som i viss mån avgår till mat. (Jag ska beställa glaskastruller från Tyskland snart.) Vissa metallprodukter innehåller radioaktiva ämnen (sök på Radioaktiva redskap överst till höger). Porslin och keramik är ofta ok – men kan innehålla tillsatser (beroende på tillverkning & användningsområde)- se upp med tunga keramikprodukter som kan innehålla bly. Ska vid tillfälle leta fram några gamla artiklar om keramik.
  Jag tycker också att vissa nummer av Camino ar luktat rätt illa, medan andra är helt acceptabla. Kan det vara returpapper, tror du?

 3. [...] cancer vet jag inte, men studier visar att cancerceller växer av hormonhärmande kemikalier ( Bisfenol i böngroddar) som bl a finns i förpackningar och mat.   Dåliga matvanor! Ska dom verkligen äta det där, [...]

 4. [...] (och som hon inte längre vill vattna sina ekologiska grönsaker med). Se kommentar till Bisfenol i böngroddar. Gammal hederlig gummislang? Är gummislangen från esska fri från giftiga [...]

Subscribe to RSS Feed