https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FTALATER I LÄKEMEDEL!

Fördröjd utlösning av hormonstörande medicin & vitamin!

Redan för några år sen hörde jag talas om att beläggningen på s.k. depåtabletter (”sustained release”) som utsöndras/tas upp över en längre tid, typ 12 timmar, kan innehålla hormonstörande ämnen (ftalater).  
Förra året frågade jag en representant för företaget Great Earth om deras ”time-release”-vitaminpiller innehåller ftalater och fick ett nekande svar. Tidsfördröjningen uppnås mekaniskt med hjälp av mikrogranulat, bla, bla (ska leta rätt på mailet vid tillfälle). Jag nöjde mig med det..
Nya larm från sydostasien
På sista tiden har ftalat-larmen duggat tätt. Hälsopreparat kan innehålla ftalaten DBP bl a som förorening i jojobapulver skrev Taipeitimes. Nu kräver myndigheterna att tillverkare av sportdrycker, tedrycker, sylt, tabletter och pulver ska bevisa att produkterna är fria från ftalaterna DEHP, DINP, DBP, DNOP, DIDP och BBP. 
Antibiotika för barn!
I Kina är ämnena förbjudna i mat, men används friskt för att uppnå önskad funktion, struktur, hållbarhet, m.m. i mediciner (dock i enlighet med internationell standard).Vad sägs om antibiotika med jordgubbssmak med 14.8-18.1 ppm* DIDP tillverkad av GlaxoSmithKlein (chinadaily.com) som man oroar sig över i Taiwan. taipeitimes.com) Borde vi göra det med? (se kommentar 1)
Kroniska sjukdomar
Hur utbredd är användningen av ftalater i piller och andra preparat som säljs på den europeiska marknaden? Finns bara i läkemedel för behandling av allvarliga sjukdomar, typ kroniska tarmsjukdomar, t ex Ulcerös Kolit, skrev Läkemedelsverket 2007. Nyttan lär överskrida risken, men en man i Boston fick i sig 100 gånger mer DBP än vad som nånsin registrerats i en människa på bara 3 månader av läkemedlet Asacol: abundantlifeessentials.  (Hjälp jag känner nån som har ätit det!) Minst 47 receptbelagda mediciner i USA innehåller ftalater som kan minska både spermaproduktion och testosteronhalt… 
P.s. Ftalater kan även finnas på Fotbollsplan. Läs samtliga ftalat-inlägg genom att söka överst.  
Här kan du läsa om paracetamol-som inte hade-godkants-i-dag och om Gifter i Gravida
*) ppm=parts per million, del av miljon

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “FTALATER I LÄKEMEDEL!”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Augmentin (som den nämnda jordgubbsantibiotikan heter) kallas i Sverige för Spektramox. http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19941219000123&DocTypeID=7&UserTypeID=2 (scrolla ner på sidan)

  Den finns med fruktsmak: http://www.alltforforaldrar.se/forumarchive/forums/viewArticle/242/952431/957862 och med jordgubbssmak: http://www.nogg.se/blogg.asp?idHomepage=50049&m2=10&y2=2008&m=4&y=2011&intShowMenu=a1

  Det finns flera sorters smaksatt penicillin för barn, men är det just smaken som är problemet när det gäller ftalaterna – är det där de finns? Är det nån som vill kolla med sitt Apotek vad medicinerna egentligen innehåller?

 2. [...] en snabblänk mellan tarm och hjärna (vagus-nerven!) Hur påverkas humöret av hormonstörande ftalater i läkemedel och vitaminer, månntro? Foto blåbär: http://www.fotoakuten.se  BLOGGPOSTA: Permalänk Toxisk tarm [...]

 3. [...] bra att få veta vilka depå-tabletter (om några?) som är hormonstörande? - se Ftalater i läkemedel Märkliga magnesium-preparat! Det finns kosttillskott av bra kvalité, vilket är tur, för jag [...]

 4. [...] användn. av DEHP i hemmaprodukter (men halterna kan vara högre i giftiga bilar och vissa läkemedel innehåller ftalater!) **) ftalatfria leksaker finns (nog?) på typ ekoleko BLOGGPOST permalänk Missfall av [...]

 5. [...] dildo). DIDP är hormonstörande och kan ge fördröjd utlösning, men troligen bara hos piller: Ftalater i läkemedel. Läs om sexleksaker i kap. Kådisorgan HÄR!  BLOGGPOST permalink DIDP i din dildo? Inlagd [...]

Subscribe to RSS Feed