https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SVANENMÄRKT PC, eller? (2)

Din omärkta dator kan vara  – miljömärkt! 

Hjälp – jag har köpt en diktatur-dator som inte ens är miljömärkt (eller är den?). Det står ”Made in China” på kartongen som luktar skumt. Det gjorde det även i Kista Gallerian där jag köpte den. (Påminde om ” Ruggiga Ringen”)
Den lilla Lenovo pc som jag egentligen skulle ha köpt var Svanenmärkt (enligt information från butiken – The Phone House*), men då den visade sig sakna sladd och laddare tog jag en annan istället, en G550.
Dålig information!
Dan därpå fick jag veta (av Lenovo) att även den ÄR SVANENMÄRKT! Märkligt kan man tycka! Medan varenda litet eko-äpple förses med en klisterlapp, får man själv hålla reda på vad som gäller i elektronikbutiken (för personalen vet i 9 fall av 10 ingenting)!
Anledningen till att Lenovos datorer saknar klisterlapp är att de säljs över hela världen, medan Svanen är en nordisk märkning-(Men min gamla Fujitsu hade väl ett Svanen-märke..?) Man kan förbereda sig genom att kolla på www.svanen-nu och ev. Greenpeace-listan (se inlägg nedan).
Före detta IBM
Lenovo är en avknoppare från IBM (som lanserade den första persondatorn i slutet av 70-talet och blev stämda i USA på 90-talet. Oj, de stämdes visst 2008 också för att ha dumpat gifter.
Bättre med stationär?
Kanske vore det bättre att satas på en stationär med LED skärm och separat tangentbord och dataenhet. Fortsättning följer…
*) Kanske den enda (?) butikskedja som säljer miljömärkta datorer, dock endast Lenovo.

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “SVANENMÄRKT PC, eller? (2)”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  ”Många flamskyddsmedel är skadliga både för hälsa och miljö. När apparaterna används kan de avge små mängder av flamskyddsmedel till luften. Störst är risken när apparaterna är nya. Därför är det en bra idé att låta en apparat stå påslagen i ett välventilerat rum den första veckan”.

  Så skriver Kemikalieinspektionen i broschyren ”Kemikalier i barn vardag”
  http://www.kemi.se/upload/Trycksaker/Pdf/Broschyrer/barnbroschyr_web.pdf
  något som min granne som jobbar på ett dataföretag aldrig har hört talas om. Däremot har han hört om en internationell miljömärkning som heter EHEC, som jag väl får kolla upp!
  Efter att ha bytt till en likadan i ett annat Phone House(för att slippa den luktande kartongen) amvänder jag nu den nya Svanenmärkta Lenovon (och vädrar den då och då på balkongen). Det funkar men den luktar rätt plastigt ändå…

 2. [...] kemikalieboken. Och jag lovar berätta mer om nämnda forskning snart, men nu måste  jag vädra min nya Svanenmärkta pc på balkongen (för den börjar lukta typ kemiskt). P.s. Hitta tidigare bisfenol-inlägg, t ex om [...]

 3. [...] sin egen oljesandplan! Var inte tomten grå förut och klädd i vadmal?wiki/tomte *) Jag har en Miljömärkt pc från Kina som jag inte kan använda och en ryggsäck jag använder. P.s. Countries_by [...]

 4. [...] Och snart kanske man kan dofta-som-en-macbook-pro, som förmodligen inte är miljömärkt (Svanenmärkt dator) och hur påverkar den humöret på sikt (Psykad av parfym)? Kanske kan den ingå i Rosa [...]

Subscribe to RSS Feed