https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖMÄRKT DATOR, tack!

Varför kan man inte köpa en Svanen-märkt pc i en vanlig elektronikbutik?

Nu ska jag åka pendeltåg till norra sidan av stan för att ev. få tag på en miljömärkt pc. Ska det behöva vara så? Man kan köpa en miljö-märkt tv i en vanlig butik, men sällan en pc. Varför? (De miljömärkta säljs mest till företag.)
Två i hela landet?
I Sverige finns det f.n. (så vitt jag vet) två Svanen-märkta persondatorer som är tillgängliga för vanliga konsumenter (en i Göteborg och en utanför Stockholm). Om man inte vill köpa grisen i säcken och handla på nätet.  Det gjorde jag en gång, men den Svanen-märkta pc:n och hela kartongen stank så förfärligt av sura fraktkemikalier att jag blev tvungen att skicka tillbaka den.
Bromerad lukt
Just nu skriver jag på en liten Samsung som luktar  fränt när den bli varm, lukten sätter sig som en klump i mina lungor. (flamskyddsmedel?)
Min första miljömärkta var ett demo-ex (2007) från Fujitsu Siemens som funkade bra tills för en vecka sen… 
Louise Epstein i radions P1 kommer förhoppningsvis att ta upp det här problemet snart igen - förra inslaget var för nån vecka sen.
Inte helt giftfri
Svanen-märkt elektronik är inte helt giftfri, men man vet i alla fall vad som (förhoppningsvis) inte finns i den, för det är nån som håller lite koll… Greenpeace har en guide för grönare electronik där man bedömer tillverkarnas miljöpåverkan. Ska kolla upp den när jag ommer tillbaka. Nån jag känner tycker att Azus är bra – eller var det Azer? Vad tycker du? (Mer om elektronik i kap. ”Dum av datorn”  i  ”kemikalieboken”) BLOGGPOST permalänk Miljömärkt dator, tack!

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “MILJÖMÄRKT DATOR, tack!”

 1. Johan Grönlund skriver:

  Fast vet att Fujitsu Siemens har svanen märkta bärbar http://svanen.se/konsument/varor/?categoryID=79
  Vet dock inte om det var en sån du testade. Men den kan iaf beställas via nätet. Antingen via komplett.se eller dustinhome.se

 2. Jo det var en sån jag testade (som jag fick skicka tillbaka pga stanken). Att jag vågade beställa en är för att jag redan har en Fujitsu Siemens Svanen-märkt som jag köpte som demo-ex i en butik 2007. Har funkat jättebra och inte avgett några obehagliga ångor! Nu är den paj (kanske kan den fixas med ny hårddisk). Min poäng är att man borde få en chans att kolla in datorn innan man köper den. Men det kanske man kan…(se kommande inlägg)

 3. Martina skriver:

  Det är inte lätt att hitta miljömärkta datorer. Jag var ansvarig för att köpa in nya datorer till jobbet och då vi arbetar som miljökonsulter var miljöaspekterna en avgörande faktor. Till slut hittade jag HP ProBook 5320m som är är konstruerad för minimal miljöpåverkan. Den innehåller således inga brominerade flamskyddsmedel eller polyvinylklorid. Den är ENERGY STAR®-certifierad, EPEAT® Silver-registrerad och är till 90 procent byggd av återvinningsbara material.

  Vi har nu använt dem sedan april och vi är nöjda. Designen är snygg och prestandamässigt funkar den för Office-programmen och normal kontorsanvändning.

 4. Kemikaliedetektiven skriver:

  Tack, Martina!
  Ska kolla upp datorn du nämner!
  Mvh

 5. Alexandra skriver:

  Kollade just upp den datorn eftersom jag själv letar efter en så kemikaliefri dator som möjligt. Verkar som den inte säljs längre? Nån som vet var man kan få tag på en sån? Eller en svanmärkt? Har letat runt på nätet men hittar varken butik eller nettbutik med svanmärkt dator?

  Hälsning Alexandra

 6. Kemikaliedetektiven skriver:

  Tråkigt om den inte säljs längre, har själv inte hunnit kolla upp det ännu. Lenovos Svanen-märkta persondatorer säljs i den i inlägget nämnda telebutiken, men dlet exemplar jag köpte motsvarar tyvärr inte mina förväntningar ( luktar kemiskt efter några minuter), Fujitsu Siemens har också flera att välja på som i varje fall tidigare såldes av bl a Dustin, som dock inte informerade om märkningen (det får man hålla reda på själv).
  Lycka till och berätta gärna hur det går!/M

Subscribe to RSS Feed