https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SMYGANDE BISFENOL S !!!

Har bisfenol S ersatt bisfenol A i kvitton & nappflaskor?

HJÄLP – det finns ytterligare en östrogen bisfenol - med S* på slutet.
Från och med den 1 juni 2011 får nappflaskor med det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) inte längre säljas i EU (etc.se), och halterna i bebisar kan förhoppningsvis minska (bisfenol-fri bebis),  men hur är det med det relativt okända bisfenol S (BPS)? 
Mer östrogen än BPA?
En forskare i Kalifornien köpte en bisfenol A-fri nappflaska till sitt barn. En analys visade att den innehöll Bisphenol_S som också är östrogent. Förut har man trott att det var mindre farligt än  BPA, men en ny studie visar på motsatsen. (nytimes/2011/04/18)
Finns BPS i nappflaskor i Sverige? Sannolikt inte i nuk-flaskor av
polypropylen (PP) och definitivt inte i flaskor av glas.
Finns BPS i våra kvitton?
BPS används bl a  i epoxilim och s.k. termopapper som finns i kölappar och kvitton. USA:s största till-
verkare av termopapper, Appleten, har enligt en Japansk rapport använt BPS sedan 2006. I sin information skriver man bara att pappret är BPA-fritt. Appleton (AWA?) finns i många länder, även i Europa. (eur-lex.eur) Ska titta närmare på det här vid tillfälle! Läs inlägg Är all plast östrogen? och svd./var-ar-forbudet?   *) S står för Svavelgrupp, medan A:t i bisfenol A står för Aceton. BLOGGPOST permalänk Smygande bisfenol S !!!

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “SMYGANDE BISFENOL S !!!”

 1. Johan Grönlund skriver:

  Hej! Har följt din blogg ett bra tag nu, ända sen jag läste din bok förra året. Tycker det här med kemikalier är väldigt knepigt för det är ju ingenting som behöver deklareras och vi märker inte av dem.
  Hur har du gjort för att bli så påläst? Vart hämtar du din information?
  Då mkt av all plast innehåller all skit har jag försökt skära ned på användadet av det men det är rent ut sagt omöjligt att bli helt kvitt plasten. Hittade ett märke som heter Biobag. Vad tror du om deras produkter är de bra att använda?
  Oj blev mkt frågor och text nu hoppas det inte gör något.
  Ha de gott och tack på förhand
  Johan

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Va bra att du försöker minska din plastkonsumtion. Svarar lite utförligare så fort jag skaffat en bättre pc. (se senaste inlägg)

 3. [...] Ska de nya smittas? I Sverige får vi stå ut med (eller bli glada av) bisfenol A (och kanske smygande bisfenol S) i sedlar i ytterligare tre år tills de-nya-fräscha  kommer. Ska de också smittas med [...]

 4. [...] dn/nappflaskor-innehaller-farliga-  gp/nappflaskor nappflaskor Tidigare inlägg: Smygande bisfenol S  Är all plast östrogen? BLOGGPOST permalink Fenoler ur flaskan! Inlagd i Okategoriserade | [...]

 5. [...] är tillräckligt. sverigesradio dn.se Och vad kommer att användas istället  – inte smygande bisfenol S, väl? Vad är plastisol? För nån vecka sen frågade jag en leverantör av olja om flasklocket [...]

 6. [...] F.ö. kan det finnas bisfenol S i produkter märkta ”BPA-fri”. Läs mer om Smygande bisfenol S  (dn.se) (studio1) BLOGGPOST permalink Bisfenol S – nytt hot? Inlagd i Okategoriserade | [...]

 7. [...] kusinen bisfenol A (BPA) i många produkter, t ex kvitton & nappflaskor, se inlägget Smygande bisfenol S. Forskare beräknar att BPS tas upp 19 gånger lättare* av huden än BPA (??). Man [...]

Subscribe to RSS Feed