https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KEMIKALIEBRASA – nej, tack!

Elda inte upp några igelkottar eller giftiga kemikalier ikväll!

”Brasan ska bestå av kvistar, ris, buskar, rent träavfall eller annat lämpligt material. Plast, gummi, hushållsavfall, tryckimpregnerat trä, färg och kemikalier är exempel på saker som inte får finnas i majbrasan”, skriver flera kommuner. vannas.se  umea.se Det gäller naturligtvis även för brasor i hemmet (brasa.se) och helst ska man undvika att elda upp bilar och tänka på igelkotten!  fotoakuten

Both comments and pings are currently closed.

8 Kommentarer to “KEMIKALIEBRASA – nej, tack!”

 1. Sara skriver:

  Hej!

  Vet du var man kan få tag i giftfria gummistövlar till barn? Har googlat och letat men inte funnit några. Kavat har ett par som verkar bättre än alla andra men de finns inte i små storlekar. Har hittat giftfria stövlar till vuxna men inte till barn. Vad ska man tänka på då man köper gummistövlar? Vad för skit kan finnas i dem?

  Mvh/ Sara

 2. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej
  Bra om de är av ren gummi – så lite plast som möjligt. Gummi blandas ibland med polyuretan (se kap. Impotensmadrassen i boken med samma namn). Helst ska de vara lite matta utan blank beläggning som den i mina ”uretan-Inga” https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=2943
  Fråga vad det är för material och vad det är för beläggning (om det är nån). Lycka till! (Berätta gärna om du hittar några bra – jag ska också kolla lite mer vid tillfälle i butikerna)
  Mvh

 3. Kemikaliedetektiven skriver:

  Hej igen Sara
  Tittade in på ”Polaren & Pyret” igår. De har randiga högblank stövlar som luktar gummi och som de påstår är av 100 % gummi, men nåt annat måste det väl ändå vara? Jag kommer att få svar inom kort. Om jag inte minns fel tillverkas stövlarn i Kina. Kommer kanske att skriva nåt mer om det när jag får svar. Om du får veta nåt mer så höra gärna av dig.
  Mvh/M

 4. Sara skriver:

  Måste ta och köpa boken nästan gång jag beställer från adlibris, har sett att den finns där :-)
  Jag har som svårt att kolla runt på stövlar då det bara finns en skoaffär här på orten. Inte lätt att bo i västerbottens inland då man ska på stöveljakt ;-) Jag beställer det mesta via internet om jag inte åker till lilla staden, 10 mil bort eller Umeå som ligger ca 24 mil bort.
  Såg i alla fall att Tretorn hade ett par stövlar av naturgummi: http://www.brandos.se/tretorn/robust-heritage-472018-090-rosa/a14559 Vad tror du om dem?

  Tack för att du tar dig tid! :-D

  Mvh/ Sara

 5. admin skriver:

  Hej
  Tretorn kan vara bra, de har haft tillverkning sedan 1891, dock är det några som klagar på kvalitén på den här sidan.
  http://gummistövlar.nu/tretorn-gummistovlar/
  Fråga gärna om de är helt i naturgummi eller om något annat ingår.
  Mvh

 6. [...] t ex behandlat trä i brasan. Dessutom är det olagligt. Förra året var det också farligt: Kemikaliebrasa! Ofarligt är det inte heller att bränna upp ”maffia-sopor” från Neapel. Men [...]

 7. Veronica skriver:

  Hejsan.

  Är ett tag sen ni skrev i denna tråden men jag söker efter giftfria stövlar till lillen. Hur gick det för dig? Köpte du Tretorn? Kavat har ju de flesta dojsen men inte stövlar. Återkom gärna, vore kul att veta vad du fick fram för information.

  Mvh Veronica

 8. admin skriver:

  De skulle få in Kavat stövlar till hösten fick jag veta. Nej, jag köpte inga Tretorn stövlar.

Subscribe to RSS Feed