https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GLAD AV BISFENOL A?

På vilket sätt förhöjer bisfenol-kvitton din livskvalité?

Har du demonstrerat* mot bisfenol idag? – Nej, tänkte väl det!
Varför underkastar vi oss kemikalierna, undrar filmregissören Stefan Jarl. 
Kanske för att det känns som om nyttan ändå överstiger riskerna? Inte ens jag vill ju avstå från min tvättmaskin, pc** eller lattevisp för att de inte är helt miljö- och hälsovänliga. Men kvitton – hallå! Vem blir glad när man får ett sånt i handen och tänker att ‘gu vá bra med bisfenol som kletar på fingarna’! Vem får ett bekvämare liv av det?   
Personal vid liv i Coop!
Är bisfenol-kvittona borta nu
, frågar jag i Coop Nära på Tomtebogatan.  -Jag har inte hört nåt, säger typ 25-Johan. Sen vänder han demonstrativt på klacken och tillägger: -Jag lever ju! 
Räcker det – tänk om du blir impotent, skulle jag sagt om han inte redan försvunnit ur min åsyn. 
(BPA i butikspersonal) Tänker han ”dom får sprida hur mycket bisfenol dom vill ba ja får ha min iPhone och skräpmat och inte faller död ner bakom kassaapparaten”? Hans attityd är inte ovanlig! 
Blind tro & tillit?
Att underkasta sig vissa nackdelar av nåt man har nytta av är en sak. Att underkasta sig vad som helst är en annan. Ser man kemikalierna som en icke separerbar enhet, ungefär som trossatserna i en religion? Om man ifrågasätter en så riskerar hela systemet att braka ihop – och vi återgår till typ stenåldern?. Utgör varenda liten bisfenolmolekyl (om än aldrig så onödig) en bärande välfärdsvägg? - Knappast! Blind hängivenhet i kombination med ämnen som BPA som infiltrerar kroppens hormonella styrsystem (endojour) kan snarare leda till vår undergång. Är kemikalierna till för oss eller är det tvärtom, undrar jag ibland.
Hur som helst  på Kemikalieinspektionen gläds man nog över bisfenol A för man har fått mer pengar
till att utreda frågan. Vilka kemikalie-prylar blir du glad av och varför?  

*) 1 maj 1991 demonstrerade jag och några till mot amalgam (bisfenol A började jag skriva om först 1995). Med oss hade vi en docka i papié maché med tänder bestående av kvicksilverbatterier…! (se bild höger)
**) Jag har en svanen-märkt dator! (Ja, dom finns. Nej, jag kan inte blogga på griffeltavla!). Men tyvärr – det finns lite bisfenol A i den också. Längst in i kretskortet, som beståndsdel i större flamdämpar-molekyler. Läs mer i kap. ”Dum av datorn” i boken. Bild döskalle: airbrushart (giftig färg?)
P.s.  Hörde just att även BPA-fria kvitton kan innehålla bisfenol..
..Hurra vá ja blir glá
! (forts. följer)
Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “GLAD AV BISFENOL A?”

  1. [...] Mer senare! (..och tänk om vi kunde slippa bisfenol i barntänder  – fast en del kanske blir glada av det?  * Det finns reliningföretag som istället för epoxi använder thermoplast.  (fotoakuten) [...]

  2. [...] det i dagens DN.  Nu ska jag återgå till kemikalieterrorn – eller blir du glad av bisfenol A?  Huvudsida!   Inlagd i Okategoriserade | « SUGRÖR SOM SUGER? Du kan lämna en [...]

  3. [...] antioxidanter och amalgamsanering. En av dem är Brunes. P.s. Blev patienterna gladare av bisfenol A än av amalgam? Nej, de mådde bättre av keramik än av plast i munnen, minns jag hon sa… [...]

  4. [...] (kemi). Hm, nu blev det visst lite knepigt, men notera att akrylater kan innehålla bisfenol A (blir man glad då?) Eko-tält som sväller Det här ekologiska tältet innehåller inga syntetiska kemikalier: [...]

  5. [...] alltid högre värden än nyare. Ska de nya smittas? I Sverige får vi stå ut med (eller bli glada av) bisfenol A (och kanske smygande bisfenol S) i sedlar i ytterligare tre år [...]

  6. [...] för bisfenol i nappflaskor? Se tidigare inlägg om prostatacancer! (Läs om bisfenol-kvitton i Glad av bisfenol A?) BLOGGPOSTA permalänk BISFENOL A & PROSTATA! Inlagd i Okategoriserade | Tags: bisfenol, [...]

  7. [...] om farliga fyrverkerier!  För övrigt måste man väl vara sjukligt optimistisk om man blir glad av bifenol-kvitton, eller? BLOGGPOST permalink Miljöfarligt glad! Inlagd i Okategoriserade | Tags: optimist [...]

Subscribe to RSS Feed