https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NANO-SLEMMIG BROCCOLI? (2)

Är det hormonstörande ftalater på plastfolien eller nåt nano-smart?

Här fortsätter utredningen om Slemplast på broccoli (se inlägg nedan) . 
Informationen har gått i sex led, berättar Jessica på Coop Extra. Det s.k. ”intyget” är på italienska, men där finns inte mycket att hämta. Man hänvisar bl a till ett EU-direktiv från 1973!! 
Konstig kod - nonylfenol?
Plastfoliens beteckning är NON PVC IC 350/2000. Betyder det att plasten INTE består av PVC (polyvinylklorid – den som måste behandlas med mjukgörare/ftalater för bli mjuk). Men varför skulle det stå vad det inte är? Kanske står NON för nonylfenol, en annan hormonstörande kemikalie som används på PVC (ncbi), men den förkortas ofta NP. Jag googlar koden men hittar ”nulla” = ”nada” = inget. 
Everfresh/KRAV/Livsmedelsverket
Ringer Paulina på KRAV-avd. på Everfresh (som Jessica bett mig göra), men hon är ledig. 
Läser om ”myndighetens” syn på livsmedelsplast. Där finns en fordjupning om ftalater:
”Idag är problemet mindre beroende på att andra mjukgörare används samt att ersättningsmaterial finns för PVC.” DEHP (förbjudet i barnprodukter) förekommer nu ”oftare i andra material till livsmedel som ytbelägg-ningar och i tryckfärger (samt kan förorena livsmedel från kontakt med smörjoljor och smörjfetter).” ”Andra tillsatsämnen som tilldragit sig intresse ur toxikologisk synpunkt är pigment och stabilisatorer.”  Hm…
Ingen PVC – vá bra, eller?
Oj, nu ser jag det som Jessica skrev allra först i mailet om plastfolien och intyget:
Sammanfattning: -Ingen PVC.  -Materialet producerat enligt gällande lagstiftning.
-Följer lagstiftningen ”material avsedda att komma i kontakt med livsmedel
. Hm….  
Mat som ”pratar”?
Här hittar jag nåt relevant  eu/legislation_summaries och nåt om ny teknik: eu/labelling/packaging/  eu/:2004R1935:20090807:SV  Men vill man ha intelligent nanofolie som kommunicerar genom att avge och ta emot ämnen och berättar om maten är dålig genom att t ex ändra färg? Kommer man att informeras eller riskerar man att en dag öppna kylskåpet och hitta en lila broccoli eller ett skriiikande blomkålshuvud? (OBS- jag har inte läst allt men försöker komma i kontakt med nån på Livsmedelsverket som vet vad som gäller) Hur som helst – ekobroccoli kan väl ändå inte vara nanoslemmig, eller? Forts. följer (förmodl. i Kommentarsfältet)
Mer om nano: svt.se/forskare_varnar_for_nanoteknikens_halsoeffekter  NANOARTIKEL

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “NANO-SLEMMIG BROCCOLI? (2)”

  1. Kemikaliedetektiven skriver:

    Nu har jag pratat med Paulina på Everfresh. Hon bekräftar att NON PVC betyder ”icke pvc” och säger att det är det enda krav man har.
    -Vi får inte fram exakt vad det är, säger hon. -Vi begär inte in certifikatet.
    Plastfolien kan alltså vara behandlad med något, men den framställs enligt gällande regler…
    Ska jag ringa till företaget i Italien – det står ett nummer på det tidigare nämnda ”intyget”? Vi får se…Väntar på att någon från Livsmedelsverket ska höra av sig.

  2. [...] i Spanien på 1990-talet.) Nyligen skrev jag om plastfolie, en utredning som inte är klar ännu: Slem-folie Inlagd i Okategoriserade | « HEMSKT HUNDHALSBAND! Du kan lämna en kommentar, eller [...]

Subscribe to RSS Feed