https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SLEMPLAST PÅ BROCCOLI!

Inte är det väl hormonstörande ftalat-folie på grönsakerna?

Snart ska jag få veta vad det är jag äter förutom ekologisk broccoli när jag köper den inplastad på Coop Extra. Det ska trevliga Jessica se till. 
Inget farligt…?
Jessica har redan kontaktat leverantören och fått beskedet att ”det inte är nåt farligt” och att ”plasten är kontrollerad”. Men hon nöjde sig inte med det utan bad om mer information! Särskilt intressant är (tycker jag) om plastfolie (nu som förr) är mjukgjord med reproduktionsstörande ftalater. såna som kan ta sig in i mat (särskilt fet sådan) och varav några nu avvecklas i EU. Leverantören ska kontakta inköpsstället i Spanien så att vi får veta vad grönsakerna är ”kryddade” med.
Slöseri!
Med 90-tals larmet om ”cancerskivan” på ost* i gott minne (endocrineplasticwrap), skär jag alltid bort den del av livsmedlet som är närmast plasten – vilket slöseri! Men slöseri är det också om maten ruttnar fort, menar Jessica, vilket den gör utan plast. Majsplast ska vara ”svårare att bränna upp” är det besked hon fått. Märkligt.
Prasslig eller naken?
Ibland köper jag naken broccoli i min hälsobutik, men även där är den ofta sleminplastad. (Man riktigt känner hur nåt kryper in i fingrarna när man tar i den – eller inbillar jag mig?) Vad som skiljer den mjuka från den trevligare något prassliga variant, som ofta finns på t. ex. aubergine, vill jag också gärna veta.
Vill inte du veta vad det är för plast på de där, frågar jag en ung mamma i i full färd med att välja eko-broccoli. Hon ler obekymrat, och säger: -Det är väl ba vanlig Gladpack. (ett varumärke) 
Sån som en del t o m har runt_steken_i_ugnen!! Och lindar in sig i för att svettbanta? (veckorevyn). Eller är det nån annan sort?
Hormonpack?
Så kallad industripack av PVC är mjukgjord med ftalater (men den används inte längre så ofta skriver Livsmedelsverket och det finns gränsvärden, bla, bla..) medan plastfolie för konsumentbruk inte är det, för det är en helt annan slags plast. Oj, jag har visst missat ett meddelande från Jessica. Hon har fått en innehållsdeklaration från Italien! Spännande!..forts. följer!
*man rekommenderades skära bort osten närmast plasten som hade tagit åt sig mest ftalater! (food_safety)

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “SLEMPLAST PÅ BROCCOLI!”

  1. Johnna Andersson skriver:

    Suck, känns så tråkigt ibland när man köper fina ekologiska frukter eller grönsaker, så ska dom prompt plasta in dom eller sätta små klistermärke på varenda liten frukt, jag gillar inte klistermärkena. Brukar beställa hem frukt då är de i alla fall oftast inte inplastade.
    Brukar också hålla lite koll på vad för sorts plast det är, men spelar det egentligen någon roll. Framgår det av namnet på plasten om det är mjukgörare tillsatta eller inte?
    Kollade på min plastfolie hemma som är PE som jag har uppfattat som relativt okej. Men vet man då om det är mjukgörare/ftalater tillsatta? Klurigt

  2. [...] här är en fortsättning på inlägget Slemplast på broccoli nedan.  Informationen har gått i sex led, berättar Jessica på Coop Extra. Det s.k. [...]

Subscribe to RSS Feed