https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KRIMINELL AV VÄLLING?

Metallen mangan kan påverka signalsubstanser i hjärnan som kontrollerar beteendet

När jag tänkte på att man så frikostigt tillsätter mangan i barnmat (se förra inlägget samt ki.se  tv4play aftonbl svtgiftibarnmat), mindes jag en artikel jag skrev 1997 baserad på  studier från USA där man funnit att kriminella och hyperaktiva barn (med typ ADHD) hade avsevärt högre halter av bly, mangan eller kadmium i kroppen jämfört med kontrollgrupperna. Min artikel (”Excessive manganese levels in criminals?” Heavy Metal Bulletin No. 1, 1997) finns inte på nätet, men jag hittade en del annat.   
Minskad social kompetens!
Mangan påverkar de signalsubstanser i hjärnan som har med beteendet att göra och kan leda till minskad impulskontroll (dartmouth _study. ncbi.nlm.nih.gov). Det torde vara särskilt farligt att utsättas i unga år. Så hallå Semper, – vad tänker ni på? (Läs hur man tänker nedan). Mangan påverkar nervsystemet skriver KI. I riktigt höga halter finns det en koppling med s.k. manganism, Wílson’s, Parkinson’s, m fl svåra sjukdomar. (manganese-wilsons-parkinsons-health_risks)
Mycket i sojafoder!
Välling baserad på soja kan naturligt innehålla 200 gånger mer mangan än bröstmjölk.  (manganese_article_soy_formula)  (westonaprice.org/soy-alert-manganese-madness)
Djur som äter sojafoder, t ex kyckling, hur nyttiga är de att konsumera ur mangansynpunkt? Genmanipulerad soja skulle innehålla alltför låg halt mangan (m.fl. nödvändiga mineraler) om man inte tillsatte mangan, så det gör man men då funkar växtbekämpningsmedlet glyfosat sämre och man måste använda mer av det (gmwatch./GMsoy)- .Hm, så vad blir det för slutresultat totalt i vår mat? (Det är ju så mycket som innehåller soja numera, t ex sojalatte, sojaglass, sojabiffar, sojayogurt).
Nya rekommendationer?
Nu kommer livsmedelsverket att se över sina rekommendationer om-barnmat. Några lugnande besked från barnmatstillverkare: Semper Nestle Det verkar bara finnas de här två fabrikaten i vanliga livsmedelsbutiker (?) och ingen ekologisk med typ getmjölk*, men jag hittade en med majs från Hipp och välling med mögel fanns det 2008 (semper-aterkallar-grot-och-valling). Hur mycket skit innehåller allt det som inte testas? En del barnmat jag provätit har varit äcklig!
*) det finns modersmjölksersättning från Hölle på getmjölk, upptäckte jag!
P.s. Jag gav mitt kolikbarn en glutenfri fullkornsvälling på hirs, ris och bovete  som jag fick koka i 20 minuter. Tror inte den finns på marknaden längre? (se kommentar) Men här finns tips på egentillverkad mat. Ser god ut: Kokaihop.se 
P.s. 2 Man kan bli väldigt irriterad och gnällig av kvicksilveramalgam…

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “KRIMINELL AV VÄLLING?”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Plötsligt mindes jag namnet på den välling jag använde – Kohoh – och fann att den finns på marknaden, om än bara på få ställen. Den innehåller soja (mangan?). Ska kolla om den är ekologisk! På Gryningen finns även modersmjölksersättning på getmjölk.
  http://www.gryningen.eu/Sortiment/Barn_Baby.aspx

 2. Madde skriver:

  Min dotter dricker en flaska välling om dagen och har druckit Sempers olika varianter. Nu dricker hon inte så mycket välling längre, äter mest havregrynsgröt på ekologiska gryn. Vad jag kunde finna i rapporterna så var mangamet mest i modersmjölksersättningen väl? Och det har hon aldrig fått, jag ammade i 10 månader. Men jag är klart bekymrad över barnmatskemikalierna, hon drack mycket vanlig majsvälling från Semper när hon var mindre och nu mest fullkornsvälling. Det är det enda som i princip har funnits i butikerna här. Vi har aldrig provat Nestlé och sällan Hipp pga det höga sockerinnehållet.

  I Sempers som jag använt är det inget tillsatt socker, bara mjölksockret – därför har jag valt det istället för Hipp som är rena godiset :( man kan tydligen inte få eko OCH nyttigt)

  Framöver så blir det ingen mer köpe-välling alls här! Kan hon äta havregrynsgröt på havregryn från Saltå Kvarn så skall jag nog kunna koka välling på dem med :) ) Så får det bli…ingen mer köpe-skit för oss.
  Jag är tacksam att jag genom hennes första tid har använt ovanligt lite välling och aldrig köpt gröt för det var väl mest gifter i risgröten. Jag har tom. provar Havremust till dottern men det tyckte hon inte om….så tanken har slagit mig att det gömmer sig lurigheter i vällingen fast då mest tänkt på de däringa mono….grejerna som väl är emulgeringsämnen?!
  Hur som helst. Otrevligt är det….det är så mycket som man får reda på alldeles för sent och så kan man inte påverka det som har varit, det känns tungt. Man gör så mycket och söker så mkt information och så blir det ändå massa fel hela tiden för att det planteras gift där man minst anar. Riktigt galet är det!

 3. Johnna skriver:

  Hej!
  blev lite förvirrad, har jag förstått rätt, Hölles modersmjölk ersättning på getmjölk är alltså okej? Vilka indgredienser är det man ska undvika soja, ris och majs eller?
  Vänliga hälsningar Johnna

 4. admin skriver:

  Hej Jonna
  Hölles getprodukt är ett alternativ om barnet inte tål komjölk. (Get- och fårmjölksprodukter är ofta mer lättsmälta även för vuxna.) Jag har inte undersökt produkter närmare och vad man vill undvika är nog delvis individuellt. Maj, ris och soja innehåller inte gluten som många har problem med (det kan ibland förvärra kolik), men det är önskvärt att ingredienserna är ekologiska.
  Mvh/M

 5. [...] och ochratoxin i Sempers barnprodukter. (sverigesradio.se) Det är inte första gången. (Se Kriminell av välling). Det finns inga ofarliga halter, men trots detta hävdar Semper att nivåerna är ofarliga. [...]

 6. [...] amalgam (miljobaro). Och inte tillsätts väl mangan som man påstås bli kriminell av (se inlägg) i eko-odling? Jo, det kan det göra, enligt .jordbruksverket, men hur mycket som faktiskt [...]

Subscribe to RSS Feed