https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NATURLIGT NAGELLACK?

EKOLOGISKT NAGELLACK – finns det? Det är väl tveksamt, eller?

En väninna gjorde mig uppmärksam på de ekologiska (?) nagellacken Suncoat och Nubar som hon sett på Allt om hälsan-mässan.och det måste jag så klart kolla upp!
Minus3: Nubar är en s.k. -3 lack som varken innehåller det cancerframkallande lösningsmedlet toluen*, formaldehyd eller den i barnartiklar i EU förbjudna hormonstörande ftalaten* DBP.
 (kemi.se)
Inte cancerframkallande!
Herr Nubar har enligt uppgift haft cancer i familjen och ville inte skapa en produkt som skadar konsumenterna. Lacken innehåller butylacetat som kan irritera luftvägar och ögon (fishersci.)(folkhalsoguiden), lösningsmedlet etylacetat som ska vara det minst miljöpåverkande (sekab.com) och nitrocellulosa (=Bomullskrut). Får ej inandas, skyddsglasögon, bla, bla, står det i säkerhetsbladet. Är det mindre hälsovådligt än andra lack - förmodligen. Är det hälsosamt och ekologiskt- knappast, men det är väl en relativ definitionsfråga.
(bynubar.com) (associatedcontent)
Acetonfritt
Det finns t o m acetonfri nagellacksborttagning (?) och än har jag inte hittat nåt väldigt giftigt (men skam den kemikaliedetektiv som ger sig, jag blir ju långt ifrån övertygad om att nåt är bra bara för att det är vattenbaserat som Suncoat ska vara).  Ska testa vid tillfälle (om jag ids) och se om jag överlever! Här är en som testat det mesta - här skriver hon om Suncoat: 
naturligtsnygg
Hemgjort lack: Om man är orolig kan man avstå eller tillverka sitt eget nagellack av olivolja, pulvriserad vit krita och ögonskugga (?). Har nån provat? Se tidigare inlägg om klösnaglar med bisfenol A: kemikaliedetektiven
*) toluen och ftalater finns i ett flertal skönhets- och doftprodukter. Läs mer i 
kemikalieboken”.
Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “NATURLIGT NAGELLACK?”

  1. Hannah skriver:

    Jag har testat Sula som är vattenbaserat och inte behöver remover för tas av. Funkar riktigt bra faktiskt. http://tradkramaren.wordpress.com/2010/04/16/recension-av-sula/

Subscribe to RSS Feed