https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TANDSKADA AV SANERING?

Behålla amalgam för tandens skull?

-Både min tandläkare och min tandhygienist säger att det kan skada tänderna att ta bort amalgamet, sa en gammal bekant idag.
Ibland tror man inte sina öron. (Amalgam innehåller ju ca 50 % kvicksilver som läcker konstant). Eller ligger det något i det här?
Är det skadligare för tanden att låta ta bort amalgamet än att ha det kvar? Att byta ut en fyll-ning mot ex. ett keramikinlägg kan visserligen medföra att lite mer tandsubstans måste avlägsnas, för att anpassa kaviteten för inlägget som (i motsats till en fyllning) sätts in i ett enda stycke, men de flesta tycks inte uppleva det som ett problem.
Har han en ovanligt klantig tandläkare? Som inte är insatt i frågan? Annars skulle hon väl ha nämnt möjliga risker med att behålla fyllningarna, särskilt när det handlar om en patient som har haft hjärtflimmer i åratal, käkar blodtrycksmedicin och har allergier.
Det vore intressant att få veta vilka skador på tänderna hon brukar orsaka när hon tar bort fyllningar, säger jag, och du skulle ju kunna be en saneringserfaren tandläkare om en ”second opinion”. Du fick ju ett bra namn av mig förra året!
-Jag har väldigt stort förtroende för min tandläkare och min tandhygienist, de har hjälpt mig jättemycket, säger han, men jag förstår ju att amalgam inte är bra och att det måste bort från jorden, men frågan är hur det påverkar just mig på ett individuellt plan.
Ja, alla påverkas inte på samma sätt, även om det ofta finns många gemensamma nämnare, och har man någon metallallergi kan man påverkas mer. (melisa.org)
P.s. Användningen av amalgam förbjöds i Sverige 2009. Patientorganisationen Tandvårds-skadeförbundet (tf.nu) bildades redan 1978. Hur ser de på risken för tandskador vid amalgam-sanering, månntro, och vad säger andra tandläkare??
Tagg: amalgamsanering amalgamsanering skador på tänder skador på tänder
BLOGGPOSTA permalänk Tandskada vid sanering?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed