https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

EMALJERAD SOPPSKÅL?

Emalj vs porslin!

-Är det bra med emalj, frågar en anställd vid ett stort ekologiskt trädgårdcafé. - Vi tänkte byta ut våra porslinsskålar mot skålar i emalj.
Jaha, men vad är det för fel på de gamla? (se foto)
-De blir repiga med tiden. Gästerna klagar.
Emalj blir också repig, svarar jag. Det är ett slags
keramisk beläggning, och den metall som döljer sig under den, t ex aluminium*,  kan då läcka ut, i alla fall om det är sur soppa i skålen. Gästerna
kanske skulle klaga ännu mer på emaljskålar än på de gamla som består av keramik/porslin (wiki) rakt igenom och inte avger metaller. Om det inte är bly* i typ glasyren vill säga? – Näää!!! 
Då föreslår jag att ni gradvis byter ut de gamla mot likadana orepiga.
- Det gör vi men det blir så dyrt, säger han. Amen då kanske ni ska köpa begagnade djupa plasttallrikar från nåt dagis istället. De byter ju ut sina nu, i alla fall de som innehåller hormonstörande bisfenol A, så ni kan säkert få dem jättebilligt. (inlägg). Han skrattar! Skålarna i keramik blir kvar. 
Skulle den emaljälskande ”Ekofamiljen” ha gett ett annat råd? Se deras blogginlägg: Är-det-farligt-med-emaljerade-kärl? (Ofarligt om emaljen är hel, enligt Livsmedelsverket).
Ulrika Dahl vid Naturskyddsföreningen föredrar dock andra material, se emalj-keramik-plast-hjälp!
Hm. Caféet skulle kanske kunna byta till andra porslinsskålar som bättre tål slitage, tänker jag när jag läser testfakta. (Nanobeläggning ger en extra slitstark yta, se Stekpanna-i-vit-keramik. Används även på typ handfat och toalettstolar, men kanske ej i soppskålar?)
Foto: utility emaljskål som man tänkte köpa (innehållsinformation saknas).
*) Om ett möjligt samband aluminium/Alzheimer:  aluminiumanditslikelycontributiontoalzheimers
**) Den giftiga tungmetallen bly kan finnas i glasyr och färg på såväl keramik som emalj. Därför bör man inte använda sånt som man inte vet är säkert, särskilt inte till sura livsmedel, skriver Livsmedelsverket. BLOGGPOSTA permalänk Emaljerad soppskål?

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed