https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FÅNGNA I FRIHANDEL??

Jag vill nog hellre ha fulhandelshinder

När Chachapoya-folket i Perus bergstrakter idkade fri handel med såväl kustindianer som folk i Amazonas under åren 500-1.500 (svtplay/3) kräv-des inga frihandelsavtal (varför gör det det nu?), och jag betvivlar att man lät frakta hem sådant som redan fanns i den egna regionen (varför gör nutida folk det?). Inte heller tror jag att handeln störde inflytandet över de egna resurserna. något som påstås ske i
Colombia där det är förbjudet-att-byta-sälja-o.-lagra-egna-frön-efter-frihandelsavtal-med-USA,
och där bönderna tvingas köpa certifierade frön från ex. Monsanto? Ska det vara så vill jag hellre ha protektionism eller ett embargo. Ett sånt som Kuba har utsatts för i ett halvt sekel. Jobbigt, men kan det även ha gynnat utvecklingen av alternativa metoder inom t ex medicin och mer hållbar, kreativ användning av resurser? När jag ställde frågan 1996, ansåg någon att jag spred kommu-nistpropaganda. Vad sprider jag nu när skriver om sånt jag inte är så särskilt insatt i?  
Är det insikter som gör att många nu fruk-tar frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU, där
förhandlingar lär ske bakom lykta dörrar*, och som
enligt en artikel i Miljomagasinet. främst innebär frihet för globala företag? Èller är det fördomar att företag enligt avtalet kan stämma stater som vill stärka sitt miljöskydd**. Om inte vill jag nog hell-
re ha lite handelshinder, så man slipper den Tro-janska TTIP-häst som Jordens Vänner varnar för,
men som Regeringen* inte har sett.
En global-protest-mot TTIP äger rum i dag 18/4, och här finns en protestlista mot vad man kallar fulfrihandel: skiftet/kamp/ttip. Låter som ett passande ord för EUs export av subventionerade livs-medel till Afrika, som hotar den inhemska matproduktionen (Europaportal o.forumsyd/EPA)
*) EU publicerar löpande info. om TTIP, enligt Regeringen som ser positivt på avtalet.
**) Enligt Svenskt Näringsliv är detta en av 11-myter-om-ett-frihandelsavtal-mellan-EU-och-USA! 
(foto 1 fotoakuten) (protektionism vs friha?) BLOGGPOST permalänk Fångna i frihandel??

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “FÅNGNA I FRIHANDEL??”

  1. Stellan Tengroth skriver:

    Monica,
    låt oss protestera mot dumheterna. Och om vi blir anklagade för att fara med kommunistpropaganda får vi ta det.

Subscribe to RSS Feed