https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KONSTIGA KONSTNÄRER?

Är konsten beroende av gifter?

Nu ställer Moderna Museet ut Jeff Koons jättelika ballong-hund av plast. När jag ser den vill jag sticka hål på den. Jag vill också sticka hål på de fixa idéer som får vissa konstnärer att fortsätta använda material som de inte mår bra av.
Ett exempel är Vanja, som har en konstnärsateljé på Sö-dermalm, som hon sällan kan vistas i, eftersom hon blir sjuk av den akrylatfärg hon envisas med att använda. Sjuk blir också Karin som formar sina skulpturer av ohärdad styren-plast (som avger skadliga ångor) och nu hör jag att Konst-närernas riksorganisation inte vill sluta använda den kadmi-umfärg som EU vill förbjuda för att den skadar människor o. miljö, då det skulle kräva ”en annan teknik av konstnären”
(sr.se). Är kreativiteten avhängig intensiteten i en viss färg?
Kan inte konstnärer (precis som andra människor) anpassa sig till ändrade förutsättningar?
Människor har i alla tider använt sig av det som finns i omgivningen för att skapa konst. Så det är egentligen inte särskilt konstigt att kemikaliesamhällets konstnärer använder sig av petroleum-baserade material och giftiga tungmetaller. Konst är ju en spegel av samhället, men inte bara det. Konst står också för ifrågasättande och nytänk ”out of the box”. Varför ska den då envisas med att vara kvar i kemikalieboxen? Varför fokusera på det visuella och bortse från helheten? Lika lite som jag vill ha en snyggt designad soffa full av gifter vill jag ha ohållbart kemikaliekonstlad konst. -
Finns det konst som är ekologiskt hållbar? Konstnärer använder sig själva som material på ett ibland ohållbart sätt, säger Professor Barbro Smeds i en föreläsning om Hållbart-konstnärskap-Konstnärer är stressade, menar hon. Det må så vara, men miljön då? Nej, den nämner hon inte. Det gör däremot Irene-som visar-miljövänlig-konst, som är snäll mot henne och omgivningen. 
Alla delar av samhället måste ta sitt ansvar skrev Sydsvenskan i artikeln Konst-på-ett-grönt-sätt
2009, som bl a tar upp i konstens roll i klimatsamtalet. Det kanske finns hopp för konsten…
F.ö. tycker Svenskt vatten att kadmiumgult-ar-fult och jag tycker att Konstfack har en rätt ful sida.
P.s. Även mitt bloggande är lite giftberoende, eftersom jag skriver på en dator, men om jag skulle skriva med gåspenna och hänga upp mina alster på torget skulle jag inte nå särskilt många. Fast den är ju i alla fall miljömärkt. PCn alltså. (miljövänlig-pcr) (Etiketter: kadmium miljövänlig konst hållbar konst miljövänlig konst) BLOGGPOSTA permalänk Konstiga konstnärer?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “KONSTIGA KONSTNÄRER?”

  1. Berit skriver:

    Ja, jag hörde det där med kadmium och funderade om det verkligen är värt det onda det skapar.

    Håller verkligen med om att konstnärerna måste släppa loss och förnya sig!

    Och Konstfacks sida var verkligen gräslig!

Subscribe to RSS Feed