https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VADÅ VOLFRAM I VENERNA?

Inte får man väl stroke av smycken?

Minns inte att jag nånsin har skrivit om tungmetallen tungsten (inte ens som redaktör för ”Heavy Metal Bulletin” på 1990-talet). Så det är väl hög tid nu. Särskilt som en ny studie visar att volfram (som den ofta kallas på svenska) i blodet skulle kunna bidra till stroke (=slaganfall) (cbsnews)
Forskarna tittade på fler än 8.000 människor och fann att de med höga halter volfram i kroppen dubbelt så ofta hade haft stroke än människor med de lägsta nivåerna. Därtill visar en kommande rapport från Folkhälso-myndigheten att stroke-blir allt-vanligare-bland-unga och minskar bland äldre. Vad beror det på?
Tungsten har fått sitt namn pga sin höga täthet. Den är sälllsynt och förekommer inte na-turligt utan måste tas fram kemiskt (tungsten)(wiki), för att därefter hamna i konsumentprodukter. Volfram finns bl a i ringar, andra smycken och i knivar. Extremt hård och reptålig, enligt reklamen.
Kan tunga tungsten-molekyler verkligen ta sig ut och in genom huden? (wiki) Är det inte för-sumbart i så fall?? Och hur är det med volfram i lampors glödtråd och fiskebeten (får fiskarna* slag?), för att inte tala om datorers mikrochips, mm? Är det industrin som är största boven? Fast stroke nämns inte bland de biverkningar av tillverkningen som gjorde att Samsung-sa-förlåt.
Man vet inte riktigt varför somliga har mer volfram i kroppen, och man kan, enligt artikeln ovan, få i sig små mängder från luft, dricksvatten och viss mat!!? Medelmängden volfram i luft (i USA) är mindre än 10 nanogram per m3 luft (nano=miljarddel). (atsdr.cdc.gov) 
Det finns mer volfram städernas luft än på landet. Exponeringen är ännu inte så hög men beräknas öka: ”Tungsten är känd för att kunna interagera biologiskt och störa biokemiska pro-cesser och därför måste den mänskliga hälsopåverkan beaktas”, skriver forskarna i sin artikel i PLoS One. Hm. Tänk om det finns fler och dolda volfram-källor!? Mer vid ett senare tillfälle. 
*) det blev visst lite tvetydigt med ordet fiskarna. För övrigt är det många fåglar på vår gröna gård i stan i år som kvittrar ovanligt starkt. Undrar vad det beror på. (har vaxproppen lossnat?) BLOGGPOSTA permalänk Vadå volfram i venerna?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “VADÅ VOLFRAM I VENERNA?”

  1. Michael skriver:

    Amerikanska städer (i förhållande till landsbygden?) anses ha högre halter volfram i sin luft orsakat av industrin. Volframförorening i svenska miljön anses bl.a. orsakad av dubbdäck. Vet inte om man använder dubbdäck i USA?

  2. admin skriver:

    Det kom ett mail där min användning av ordet ”tungsten” även på svenska ifrågasätts:

    ”Att volfram ”ofta kallas” volfram på svenska beror mest på, att volfram *heter* volfram på svenska. Tungsten är det engelska namnet på volfram. Det är samma märkliga fenomen som t.ex. att natrium heter sodium på engelska, eller att vanadin heter vanadium.”

    Mitt svar:
    Det stämmer och det var också min utgångspunkt när jag skrev inlägget, men jag modifierade det hela när jag upptäckte att volfram av någon anledning numera ofta kallas tungsten på svenska sidor på nätet.
    Språkbruket förändras vare sig man vill det eller inte…Engelskan tar över, i en del fall är det rätt olyckligt och onödigt.
    Kanske borde jag försöka motverka dylika onödiga språkförändringar istället för att stryka dem medhårs?
    I detta fall kunde jag i varje fall ha varit tydligare, men all information finns troligtvis i länkarna till inlägget. Tungsten heter f.ö. tungsten carbide på engelska. Läste nånstans att namnet tungsten kommer från svenskan – men det har jag ännu inte kunnat få bekräftat.

Subscribe to RSS Feed