https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BLY I LÅNGKOKAREN?

Bly i min ‘Crock Pot Slow Cooker’?

Via facebook kom en fråga från Monika V. C.: ”Insidan på en Crock Pot (Slow Cooker) består av emalj… hur vet jag att den emaljen är blyfri? Jag har frågat Elgiganten (som jag tror är ensamma om att sälja Crock Pot) om denna beläggning och de svarar så här: ” Det är en emalj som är ett teflon liknande  material, vilket gör att det fastnar mindre och är lättare att rengö-ra.”  (Vilket jag har valt bort oavsett om den är blyfri eller inte). Mitt svar:
En Slow Cooker används för långkok på låg temperatur (wiki). Har själv aldrig använt ett sådant kokkärl. Hittar nästan ingen materialinformation om produkten på Elgigantens sida. Du har fått veta att beläggningen består av emalj (ett slags glaskeramik), och att man från Elgigantens sida påstår att den är ”teflon-liknande” vilket gör att det fastnar mindre. Menar man både kemiskt och funktionellt eller bara funktionellt är frågan. I det förstnämnda fallet bör man nog dra öron-en åt sig, i varje fall om man vill undvika s.k. perfluorerade ämnen (vilket du verkar vilja). Är likheten enbart funktionell kan beläggningen bestå av nanokeramik. (se stekpanna-i-vit-keramik).
Tjugo procent av ”Crock Pots” läckte bly . visar en undersökning i USA. I länken finns några tips på blyfria Slow Cookers. (lead-in-crockpots). Bly är ett giftigt grundämne och förekomst av bly i en produkt kan relativt enkelt testas med hjälp av en s.k. XRF-pistol, som används av vissa laboratorier, men att som konsument få tillgång till en sådan är inte så enkelt.
Det finns begränsningar i användningen av bly i konsumentprodukter i EU och det skulle förvåna mig om det är tillåtet med bly i kokkärl. Hör med Kemikalieinspektionen, som vill att Sverige-ska ha-starkare-begrnsning-av-bly-i-konsumentvaror, och Livsmedelsverket som anser att man bör undvika emalj av okänt ursprung (Bly-fordjupning), samt fråga Elgiganten vad be-läggningen består av. Lycka till! BLOGGPOSTA permalänk Bly i långkokaren?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “BLY I LÅNGKOKAREN?”

  1. Lasse Anckarman skriver:

    Jag är (av naturen?) skeptisk till moderna kokkärl, och annat också för den delen då vi verkar leva i en värld där ingen tycks bry sig vad de producerar förrän i bästa fall efteråt. ”Oj, men det visste vi inte”, typ…

Subscribe to RSS Feed