https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

INSEKTSSPRAY I KABINEN!

Flygpersonal fick Parkinson!

RÄTTSPROCESS: Flygvärdar som har tvingats att spraya insekts-medlet permetrin varje gång man landat i  Australien befarar att kemikalierna har gett dem Parkinsons nervsjukdom.
Det gäller bl a f.d. flygvärden Brett Vollus, som flög för Quantas i 27 år och nu har stämt flygbolaget. Förutom Parkinson har han också fått en hjärntumör. (heraldsun) (link-between-parkinsons-disease-and-insecticide)
Bekämpningsmedel används för att döda insekter ombord på flygplanet så de inte smiter ut på destinationsorten. Proceduren kallas ‘desinsektering’ eller kabinbesprutning. I kapitlet ”Riskabel resa”, se ‘kemikaliebok’ ovan, beskrivs hur jag själv (nästan) besprutades på väg hem från FN:s miljökongress i Rio de Janeiro 1992.
Ett antal länder kräver fortfarande kabinbesprutning. Ofta sprayas in-sektsmedlet över passagerarnas huvuden. (youtube1) (youtube2).
Alternativt sprayas alla ytor inne i flygplanet innan passagerarna går ombord. Barn och gravida kan vara särskilt känsliga för påverkan från nervgifter.  En WHO-rapport visar att passagerare kan uppleva besvär efter resan. Även andra insektsmedel än permetrin har använts, t ex DDT. Det händer att man använder mer kemikaleir än tillåtet (policy/aircraft-disinsection-requirements) Läs mer i tidigare inlägg om parkinsons &-kemi  Teckning: pan-uk.org Flygplan: fotoakut BLOGGPOSTA permalänk Insektsspray i kabinen!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “INSEKTSSPRAY I KABINEN!”

  1. Berit N skriver:

    Fruktansvärt obehagligt! Nej, jag har inte märkt nåt, jag flyger aldrig (sällan), men har läst om företeelsen. I din bok förstås!

  2. admin skriver:

    Inför resan kan man kontakta sitt flygbolag för att informera sig om besprutning.

  3. [...] preparat istället för apoteksmedel med pyretroiden permetrin**. som även används som insekts-spray-i-flygplan, och misstänks vara hormonstörande  – inte bara ett nervgift. Organiska [...]

Subscribe to RSS Feed