https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

NEONATAL BISFENOL A!

Tidigt födda kissar mycket bisfenol A!

En ny amerikansk studie förknippar intensivvård med exponering för
bisfenol A (BPA), ett ämne som är förbjuden i nappflaskor i EU (och som
Lena Ek vill fasa ut helt!) Nyfödda som får s.k. neonatalvård utsöndrar i snitt 17.8 mikrogram BPA per liter urin, vilket är högt över de 0.45 µg/l som friska spädbarn utsöndrar. Nivån speglar BPA-intensiteten i de hjälpmedel som använts i vården. (Int. care link to BPA in newborn)
Höga halter efter tre dagar!
55 spädbarn, som alla spenderade minst tre dagar på en intensivvårdsenhet för nyfödda i Boston, studerades. De flesta var för tidigt födda eller väldigt små. BPA-halten i bröstmjölk och formula visade sig vara jämföresevis låg. Urin från nyfödda som hade fått intensivbehandling med fyra eller flera hjälpmedel innehöll i snitt 36.6 µg/l BPA, en nivå nästan fyra gånger så hög som den hos spädbarn som behandlats med färre hjälpmedel, vilket förvånade forskaren Susan Duty, då just denna neonatalenhet hade vidtagit åtgärder för att köpa in produkter som var så BPA-fria som möjligt!! Andningshjälpmedlen* visade det största sambandet med förhöjda BPA niåver.
Långsam nedbrytning hos unga djur!
En ny studie på råttor och apor visar att mycket unga djur bryter ner BPA mycket långsamt.(SN:) Detsamma kanske gäller ftalater, som också är hormonstörande och kan finnas i medicinska hjälpmedel av PVC-plast. Vissa ftalater är förbjudna i barnartiklar, men PVC-fri sjukvård är inte valfri, men kanske har ämnena substituerats, dvs ersatts? (substlista)
P.s. Svensk-neonatalvard-är i-världsklass, skrev Svd 2007. Skiljer den sig från vården i Boston? Tidigt födda barn bör skyddas från BPA, skriver Kemikalieinspektionen, men gör de det?
*) Kuvöser kan tillverkas av plexiglas (se foto) Det består av PMMA, en akrylat som inte innehåller bisfenol A. BLOGGPOSTA permalänk Neonatal bisfenol A!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “NEONATAL BISFENOL A!”

  1. [...] de i alla fall smink (förbud-djurtest). (sr) P.s. Läs om ”burar” för bebisar: Neonatal BPA  Foto v. bpafreecage Foto h: forskare äter ur plastpåsar vid Uppsala Universitet! *) [...]

  2. [...] P.s. För tidigt födda barn (lillabarnet) löper en risk att utsättas för bpa-i-neonatalvården.  fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Tidigt född av ftalater? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

Subscribe to RSS Feed