https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BISFENOL I SKRUBB-TVÅL?

Unilever spolar plast i kosmetika!

Sverige-bör-följa-Frankrike-och-förbjuda-bisfenol-A, skriver Svd. 
Det gäller livsmedel och sånt som kommer i kontakt med livsmedel. Men ämnet tas även upp av huden. (ncbi)
Bisfenol A i mikroplast?
Den hormonstörande plastkemikaliem bisfenol A (BPA) kan finnas i kosmetikaförpackningar, men
finns den även i själva produkterna, t ex i de i hudpeelingtvålar med mikroplaster som företaget Unilever spolar senast 2015, för att de skadar den marina miljön? (nyteknik)
Dylika mikroskopiska plastkulor kan innehålla BPA, skriver ecodiva och i den angivna källan påstås att BPA-baserade polymerer används i många typer av kosmetika, t ex läppstift. Men här står att mikroplaster i kosmetika består av polyetylen (samma plast som i plastpåsar), som inte ska vara hormonstörande. Så vad innehåller den välkända Dove-tvålen från ovannämnda Unilever? 
Innehållsdeklareras plasterna?
Det finns Dove-för-veganer som inte tycks bry sig om ev. förekomst av plast. Det gör inte heller hemkokeriet, och en del tycker att Dove peeling gör huden underbart len. Kanske behöver inte mikroplast deklareras (shenet/dekl)? Magnus Crona vid Läkemedelsverket vet inte, men ska ta reda på det. Sen råkar jag hamna hos Annelina på konsumenttjänst hos Unilever Sweden, som varken vet att mikroplaster används eller att man ska sluta med dem, men tror att det kan röra sig om olika plaster i olika produkter, men att man mest använder naturmaterial, typ kvistar, och ska be nån som vet att återkomma. Vá bra!
P.s. Utgår ifrån att Unilever i varje fall inte använder kvicksilver mot kvisslor
BLOGGPOSTA permalänk Bisfenol i skrubb-tvål?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “BISFENOL I SKRUBB-TVÅL?”

 1. admin skriver:

  Magnus Crona vid Läkemedelsverket meddelar att det ska framgå i innehållsdeklarationen om en kosmetisk produkt innehåller mikroplaster. Det ska också framgå vilken plast det rör sig om.
  Kanske ingår det inga mikroplaster i just de få produkter som jag kollade upp?

 2. admin skriver:

  Svar från Unilever:

  ”Hej!
  För en tid sedan ringde du till konsumentkontakten angående en artikel om att Unilever fasar ut användningen av peelande/ skrubbande mikropartiklar av plast från kosmetiska produkter.

  På vår svenska webbplats finns det inte så mycket information om detta på Unilever.com finns det en kort artikel.
  Du frågade om vilka plaster som använts till de peelande mikropartiklarna och vad de då ska bytas ut till.

  På vår svenska marknad har vi ingen produkt med mikropartiklar. Det finns då heller ingen plast att byta ut till annat material. http://www.unilever.com/sustainable-living/Respondingtostakeholderconcerns/microplastics/index.aspx

  Microplastics
  The issue of plastics particles in the ocean is an important issue and we have reviewed the use of micro beads in our portfolio (both current products and those in the pipeline). We have decided to phase out the use of plastic micro beads as a ‘scrub’ material in all of our personal care products. We expect to complete this phase out globally by 2015. ”

 3. [...] innan den har torkat och tillverkas av Unilever som nyligen spolade plast i tvål (Bisfenol i skrubbtvål) (cbsnews) BLOGGPOSTA permalänk Skola spolar Axe-spray! Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

 4. [...] man vill ska förbjudas. Gärna för mig. Ett företag har redan bestämt sig för att ta bort dem. (bisfenol-i-skrubb-tvål) Äter vi vårt eget plastskräp? -se plast-på-tallriken! BLOGGPOSTA permalänk Miljöfarlig [...]

Subscribe to RSS Feed