https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DÅLIG AV D-VITAMIN!

Tillverkas D3-vitamin av förorenad fårull?

I hälsobutiken står en ung kvinna före mig kön. -Jag behöver en boost, säger hon till butiksbiträdet. - Jag har en tre-åring och är jättetrött. Hon får en olja, ett multi-
preparat och vitamin D3 från Holistic, sån som jag kräktes upp* häromdan!
Förut var den ju bra!?
Det konstiga är att jag under en längre tid intagit just detta preparat, utan att få några biverkningar, vilket jag fått av en del andra D3-preparat. Optimist som jag är köper jag en ny burk. Öppnar kapseln, tar lite på tungan, smakar lika konstigt, näsan blir täppt. När jag reagerar så brukar det innebära att produkten innehåller nån förorening.  
Förgiftad av fårull?
Kollar burken. Ursprung: fårull. Varifrån? Nya Zeeland. Hm, är det inte där man doppar fåren i insektsmedel?!
-Vi litar på våra leverantörer, säger man på Holistic, och betonar produkterna är tillverkade enligt GMP, Good Manufacturing Practice. Vad garanterar det?
Gamla gifter i D3? Bebis fick magont!
Det är svårt att bli av med gamla miljögifter som DDT** och dieldrin (organiska* klorföreningar – nej, organisk betyder inte ekologisk) som flitigt har förekommit i sammanhanget, vilket är den främsta orsaken till att jag konsekvent undviker icke ekologiska importerade ullkläder och lanolin i hygienprodukter som framställs av ull (danger-of-lano) för att de kan innehålla flera insektsmedel. Och nu sitter jag alltså och ÄTER icke ekologisk fårull. Är det fler som har fått biverkningar? Ja, bl a illamående (artikel), och på familjeliv läser jag om en bebis som fick ont i magen och kräktes av d-droppar (vad är det i dem?), men få drabbas enl. D-SidEff  medan Mariannslchf (som gör reklam för Holistic) och den D-lyriska Kostdoktorn mest ser hälsovinster då bristtillstånd lär vara vanliga.
D-vitaminbrist av insektsmedel?
D-vitaminbrist blev vanligt förekommande i USA runt 1961 när användningen av ovannämnda organiska klorföreningar, var som störst, enligt nya artikar (DDT decrea v..D). (ncbi). Vuxna med höga nivåer i kroppen har ofta brist på D-vitamin (pest-v.d) och har man smort in sig med DDT ligger man nog risigt till (se inlägg) och kan behöva vitamin-D tillskott (ploso), helst fritt från klororganiska föroreningar, vilket det finns hopp om, då får i Nya Zeeland sedan många år inte längre doppas i dylika miljögifter (SheepDip), som emellertid finns kvar i åtskilliga decennier i mark och vatten i närheten av och nedströms från de många fårdoppningsställena (Toxicdipsite). Så man vet ju aldrig, och vilka insektsgifter doppas fåren i idag, månntro? Läs fortsättningen HÄR 
P.s. V
arför finns det ingen ekologisk vitamin D3 när det finns ekologiska lammkotletter?
*) det lilla jag hade svalt ner kom, likt en jojo, omedelbart upp **) vaxteko 
Foto får i burk: nutraq D3 BLOGGPOST permalänk Dålig av D-vitamin!

Both comments and pings are currently closed.

21 Kommentarer to “DÅLIG AV D-VITAMIN!”

 1. Maja skriver:

  Hej!
  Jag har köpt den nya gula burken från Holistics och jag har inte mått dåligt av den, däremot upplever jag inte att den inte har samma effekt längre. Tråkigt om den är förorenad. Holistics brukar man kunna lita på och de brukar vara väldigt bra att prata med. Var det någon ansvarig på Holistics som sa att de litar på sina leverantörer eller var det någon som inte var så kunnig?

 2. Linus skriver:

  Som vegan skippar jag ju fårprodukter och använder syntetiskt D3, det skulle vara spännande att få höra vad du har för åsikt om denna:
  http://www.veganlife.se/product.html/vitashine-vitamin-d3?category_id=12

 3. admin skriver:

  Maja, jag fick ett vänligt mail idag från en ansvarig person på Holitic som lovar svara på mina frågor när man får svar från sina leverantörer. Vad är det för batch nummer på din nya gula burk?

 4. admin skriver:

  Tack för länken, Linus. Jag har inte provat den vegetabiliska varianten av D3. Visste inte ens att det fanns en sån. Tycker du att den funkar bra?

 5. Malin skriver:

  @Maja: Anledningen till varför du inte känner ”samma effekt” är såklart att din d vitamin status är optimal. Du har ätit tillräckligt med d vitamin och har tillräckligt i kroppen och då känner du ”ingen skillnad”. Inte konstigare än så.
  Gå och kolla dina d vitaminnivåer (görs med blodprov) så vet du säkert.

 6. admin skriver:

  Fick lite fler synpunkter från Petra Bergkvist (Livsmedelsverket) via mail.

  ”Viktigt är att tänka på att andra ämnen i kosttillskott än organiska miljöföroreningar också kan ge överkänslighetsreaktioner, som illamående, därför kan det vara förenklat att förklara illamående som troligt orsakat av organiska miljöföroreningar. Skulle föreslå att om produkten avviker från andra D-vitamindroppar ska föräldern kontakta miljöförvaltningen i sin kommun o berätta vad som skiljer och vilka kroppsliga reaktioner barnet har fått. Då kan en utredning ev initieras för att fastställa bakomliggande orsak.”

 7. ems skriver:

  Använder också vegetabiliskt baserat D3 vitamin från från samma märke som Linus fast i kapselform.Trodde inte att det klassades som syntetiskt!?

  Ingredienser: Solrosolja, Lav-extrakt rikt på vitamin D3, Naturlig E-vitamin (från soja). Vegetabilisk kapsel:Modifierad potatisstärkelse, vegetabilisk glycerol, eucheuma sjögräs, mono- och di-glycerider från fettsyror, karanuba vax.
  http://www.clearlife.se/vitashine-d3–p-800-c-253.aspx)

  Tycker denna funkar bra i alla fall, blev ordinerad d vitamin av doktorn och känner mig faktiskt piggare & gladare. Tack för en intressant blogg!

 8. admin skriver:

  Generellt så tycker jag att hälsokostbranschen skulle behöva genomgå en självsanering, så att information om vilka råvaror som används,deras ursprung, tillverkningsmetoder,mm, enkelt kan tillhandahållas kunden vid butiksdisken eller på hemsidan.
  Kanske skulle obligatoriska produkttest, eller åtminstone stickprovstest, behöva införas, för att kontrollera nivån av föroreningar i kosttillskott, då tillverkare ofta ändrar i innehållet och/eller i hemlighet byter leverantör eller tillverkningsmetod.

  Som det är nu är det ofta svårare att få fram information om kosttillskott än om läkemedel, eller har jag fel?

 9. Leif Robertsson skriver:

  Det här påhoppet på Holistic luktar förtal och förefaller smaklöst.
  Jag har som läkare rekommenderat Holistics D-vitamin länge eftersom flera kollegor med mig anser att det är det bästa D-vitamintillskottet på marknaden. Det är precis som Manlin skriver i sitt inlägg: D3-vitmin nivån bör kontrollera. Detta görs genom ett blodprov som kallas 25-OH-D.
  Det finns ett ytterst fåtal tillverkare av D3-vitamin i världen. Holistic bör med största sannolikhet få sin källa till D3-vitamin från någon av dem; så varför ge sig på Holistic?
  Att skrämma folk genom att nämna om DDT i detta sammanhag är inte relevant, eftersom bekämpningsmedlet förbjöds i stora delar av världen på 70-talet.
  Dr Robertsson

 10. Hur svårt kan det vara att köpa IMS D3. Deras produkter är toxtestade, då vt man att preparatet är så rent som behövs för att få den förväntade effekten. Detta borde du Karin veta som skriver på deras forum ofta.

 11. Marita skriver:

  Trist med alla dessa föroreningar överallt. Både fördel och nackdel för dig som verkligen kan känna att de påverkar oss. Kan vara intressant om du provar fler sorter för att se om det är något som är allmänt förekommande:
  http://www.omnisympharma.se/product.html/d-sun-2?category_id=13http://www.helhetshalsa.se/sv/e-handel-produktsida/vitaminer/d-vitamin-d3-100-kapslar-/#extra_info

 12. admin skriver:

  Idag har jag fått ett långt mail-svar från Bertil Wosk som jag hört talas om då han brukar föreläsa på bl a Hälsans Hus. Han är tydligen är involverad i företaget Holistic, vilket jag inte visste. Efter svaret följer några korta kommentarer från mig.
  Hej Monica,
  Tack för att du ställer viktiga frågor om toxisk belastning. Självklart ska du få svar på dina frågor och jag ber om ursäkta för att det har dröjt lite. Vi har gått tillbaks i kedjan till vår tillverkare som gått tillbaks till råvaruleverantören av D-vit och det tar lite tid att få svar.
  Du ställer följande frågor.
  1. Kan D3 innehålla rester av de bekämpningsmedel i form av ex.
  klororganiska föreningar som får tidigare doppades i och som nu förorernar
  mark och vatten på många ställen. De finns dessutom kvar på
  fårdoppningsställena? Har mätningar gjorts?
  Svar se nedan.
  2.Kan produkten innehålla organiska fosforföreningar som får nu doppas i? Svar se nedan.
  3. Kan produkterna ha förorenats i frakt/hantering/packning? Svar: Inte troligt
  4. Varför väljer ni inte ekologisk fårull för era D3-produkter?
  Svar: Om du hjälper oss att hitta D3 som utvunnits från ekologisk fårull så
  ska vi gärna gå över till det. Vi har inte hittat det hittills.
  5. Varför finns det ingen närproducerad D3?
  Svar: D3 framställs av stora kemiföretag och vi kan inte styra deras val av> inköp. Vad jag vet är inte Sverige/Norden några stora fårnationer.
  6. Vad ska jag göra med produkterna? Svar: Om du skickar tillbaks burkarna till oss så ersätter vi dig antingen
  med pengarna tillbaka eller med nya burkar.
  Vi har nu fått följande svar från leverantören av råvaran.
  Hur har ullen renats? Med vilka kemikalier?
  Svar: Ullen rengörs med kromatografi. Det är en fysisk separationsprocess, alltså ingen kemisk process.
  Hur separeras lanolinet från ullens fett?
  Svar: Lanolinet separeras med användande av molekylär destillation, som är
  en fysisk separations process, alltså ingen kemisk process.
  Hur omvandlas lanolinet till D-vitamin
  Svar: Med fotokemisk reaktion, alltså ingen kemisk process.
  Vilka eventuella föroreningar kan förekomma? T.ex. restprodukter från
  fårull?
  Svar: De orenheter som kan förekomma är D-vitaminliknande ämnen från
  processen nämligen Trans-vitamin D3, Pro-vitamin D3, iso-T3 och T3
  (tachysterol som är en vitaminliknande molekyl). Alla dessa är kemiska
  molekyler som är besläktade med D-vit men har inte D-vitaminets effekt. De
  är inte kända för att vara särskilt toxiska förutom att vissa personer kan
  vara överkänsliga mot D-vit och dess olika isomerer och prekursorer. Dessa
  ämnen kan totalt sett teoretiskt uppgå till max 1,5 ppm (1,5 miljondelar)
  vilket är väldigt lite även för kraftigt toxiska ämnen, för att inte tala om
  relativt sett ofarliga ämnen som olika typer av D-vit molekyler.
  http://www.imm.ac.cn/journal/ccl/1607/160706-871-04-0514-p4.pdf
  http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/7-dehydrocholesterol
  Vi har dessutom begärt analys av produkten hos ett oberoende lab (Eurofins)
  för pesticider etc. Eftersom det är jultider så kommer vi inte att få svar
  förrän tidigast mitten på januari.
  Jag vill också göra följande kommentarer.
  Det mest troliga är att du är överkänslig för D-vit. Det finns människor som är överkänsliga mot D-vitamin. Och du är ju extremt överkänslig mot många saker, vilket du ju har berättat tidigare. ”Ergosterol powder is an irritant to skin, eyes, and the respiratory tract.
  Ingestion of large amounts can cause hypercalcemia, which (if prolonged) can lead to calcium salt deposits in the soft tissues and, in particular, the kidneys.[11]”, se http://en.wikipedia.org/wiki/Ergosterol.
  Varför du reagerar på en batch och inte på en annan kan jag I dagsläget inte förklara. Men allt har en orsak och det kan bero på vad du ätit den dagen eller något annat.
  Att du på din blogg vill informera människor om olika källor till gifter tycker jag är bra. Men att du går ut och skriver rena spekulationer om D-vitamin utan att först ta reda på fakta leder inte till något bra. Tvärtom bidrar du till att oroa många människor i onödan. Du nämner bla DDT och dieldrin, vilket inte alls är relevant i sammanhanget vilket du borde veta.
  Du skriver också följande ”Kollar burken. Ursprung: fårull. Varifrån? Nya Zeeland. Hm, är det inte där man doppar fåren i insektsmedel?!”.
  Lite längre ner skriver du ”Vuxna med höga nivåer i kroppen har ofta brist på D-vitamin (pest-v.d) och har man smort in sig med DDT ligger man nog risigt till (se inlägg) och kan behöva vitamin-D tillskott (ploso), helst fritt från klororganiska föroreningar, vilket det finns hopp om, då får i Nya Zeeland sedan många år inte längre doppas i dylika miljögifter, (SheepDip), som emellertid finns kvar i åtskilliga decennier i mark och vatten i närheten av och nedströms från de många fårdoppningsställena”.
  Som du själv skriver så upphörde man med denna giftbehandling (sheep dip) av
  får på Nya Zeeland år 1993 vilket också står i länken som du anger,
  http://www.envirolink.govt.nz/PageFiles/611/820-TSDC59%20Sheep%20Dip%20Factsheet%20No%201.pdf.
  Då finns det ingen anledning att skrämma upp konsumenter med att får doppas i insektsmedel. Att det finns gifter kvar på många ställen i marken är riktigt men är inte relevant i sammanhanget eftersom fåren inte betar i dessa områden. Det är helt enkelt förvirrande och oseriöst att skriva som du gör.
  Är man allergisk mot D-vitamin ska man naturligtvis undvika det. Men för de allra flesta människor är inte D-vitamin ett problem jämfört med tusen andra saker som de gör, allt från att andas, dricka kranvatten till att äta gifter i maten (bekämpningsmedel och tillsatser), använda hår och hudvårdsprodukter etc. Självklart ska man undvika så mycket gifter som möjligt, även det lilla, men du hjälper knappast människor genom att skrämma upp dem för D-vitamin. När du dessutom på din blogg lägger ut bild på Holistic produkter agerar du som en domare som hänger ut en redan dömd brottsling. Och detta på ren spekulation och ogrundade påståenden. Det är inte trovärdigt Monica. Jag trodde att du visste bättre. Ta reda på fakta först och skjut skarpt sedan.
  Med vänlig hälsning
  Bertil Wosk

  Kommentar från mig:
  Tack för ditt utförliga svar! Kul att du tycker det är viktigt att informera om gifter på bloggen. Diskussionen kan säkert te sig skrämmande för många då den återspeglar en kemikalieintensiv verklighet, men som du skriver ”självklart ska man undvika så många gifter man kan”. Och då är det ju bra att veta var de finns och inte finns.
  När det gäller D3 gjorde jag mitt bästa för att ta reda på fakta, först genom att 5 gånger under loppet av 2 veckor ringa företaget Holistic utan att få tag på någon kunnig och/eller ansvarig person. ”Vi är ett litet företag”, hette det. ”Vi har begränsade resurser”. Det hjälpte inte att jag sa att jag var i färd med att skriva en artikel/ett inlägg.
  Därefter ägnade jag åtskilliga timmar åt att söka på Internet, utan att lyckas hitta några toxdata för fårullsvitamin, bara typ lanolin. När info. om en produkt/ett produktslag är bristfällig eller svårtillgänglig, kan det vara viktigt att belysa även detta.

  Om du vet att nyzeeländska får inte betar nära de gamla klororganiska fårdoppningsställena, så kanske du också vet var ”era” får nu doppas i insektsmedel? Är det på samma doppningsställen eller någon annanstans? Och vilka medel används? Du skriver att produkten renas med kromatografi. Finns det testprotokoll från leverantören som visar på renhet efter det och vilken typ av kromatografi är det som avses? Kommer även innehållet i de ”dåliga” burkarna att analyseras av Eurofins?

  Jag har inte ätit några stora mängder D3 (så biverkningen beror inte på nån ”hypercalcemi” som antyds), men länken om ergosterol är intressant (http://en.wikipedia.org/wiki/Ergosterol ), fast om jag har förstått det rätt så finns detta mögelämne bara i svamp som används för att framtställa D2 och inte i djur.

  Visst är det bra att ha koll på fakta innan man skriver, men varför inte även innan man säljer? Se min kommentar ovan om hälsokostbranschen. Kanske är det en slump att några batcher inte funkade (snarare än att flera funkade?), och då jag faktiskt skriver att jag fortfarande äter D3 från Holistic, och era burkar gör sig bra på bild, kan väl inlägget ses som en gratis produktplacering.
  Hur som helst är jag väldigt glad över att det inkommit så många synpunkter och tips och ksnske ser vi snart en lösning på D3-mysteriet!

 13. Michael skriver:

  Tack Monica för att du ställer relevanta frågor och nu fått tillverkaren att undersöka produkten ang. pesticider. En stjärna också till Holistic och Bertil Wosk angående ett seriöst svar på din frågeställning, tråkigt dock att man inte får detta svar vid de första kontakterna.
  Har själv ett par burkar med batchnummer: 10-2014-xx som jag ej påbörjat och är också kemikalieöverkänslig, så jag följer detta med stort intresse!

 14. Jonny Aira skriver:

  Hej,
  såg lite inlägg här. Under min doktorandutbildninng fick vi lära oss att syntetiska vitaminer förkortar livet med ca 5 år! Varför visste man inte, men att det gör det vet man, flera studier bekräftar… Så då vet ni…

 15. [...] till läkemedelsbolagens intäkter. Men är hälsokostpreparat så mycket bättre? Läs mer i Dålig av D-vitamin! BLOGGPOSTA permalänk  Marknad för medicin! Inlagd i Okategoriserade | Tags: biverkning, [...]

 16. [...] Men kan inte UV-ljus från lampan hjälpa oss bilda vitamin D? Då skulle man slippa bli Dålig av D-vitamin från fårull! Fast det kanske mest är det farligare UVA som lågenergilamporna läcker??? [...]

 17. admin skriver:

  Väntar fortfarande på testresultaten från Holistic. Har fått ersättningsburkar med vitamin D, men inte provat än. Tog den sista kapseln i den bra burken igår.

 18. [...] D vitamin Det här inlägget postades i Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken. Avbryt svar [...]

 19. [...] har en hälsofarlig-styrka, är felmarkta eller innehåller något annat som gör att man blir Dålig av D-vitamin. P.s. Vore det inte läge att stoppa klimatvärstingar som  oljesandborrning innan man [...]

 20. Herbert skriver:

  Tack för intressant och jättebra lässtund

Subscribe to RSS Feed