https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

AMALGAMSTOPP I EU?

Men varför luras man om bisfenol A?

Det kvicksilverhaltiga tandmaterialet amalgam har hittills bara förbjudits i Sverige, Norge och Danmark (men det senare förbudet består mest av undantag). I en ny utredning diskuteras möjligheten till ett amalgam-stopp i hela EU. Plastfyllningar (kompositer) presenteras som det huvudsakliga alternativet trots att de ofta innehåller hormonstörande bisfenol A (BPA).
Harmlösa referenser?
BPA är orsaken till att gravida nyligen varnades för att låta sätta in kompositer. Men i utredningen drar man slutsatsen att ämnet är i princip harmlöst i dentalsammanhang med hänvisning till bl a Socialstyrelsen (som tidigare* tyckte att amalgam var rätt harmlöst) och till den amerikanska resp. den brittiska tandläkarorganisationen*** som fortfarande anser att amalgam är harmlöst, och till plastindustrin (som tycker att BPA är harmlöst), samt en rapport från 1999 av Mark-Richardson som fastställer att kvicksilver från amalgam är mycket skadligare än den lilla mängd BPA som avgår från kompositer. 2007 sparkades han från den kanadensiska hälsomyndighetens BPA-utredning för att han sagt att ämnet är – ja just det harmlöst o. därmed ansågs partisk (obis).
Inte bisfenol-fri!
Trots att man bedömt BPA i tandfyllningar som harmlöst så listar man ändå några BPA-fria kompo-siter. Kollar upp en, Admira Flow, som inte helt oväntat visar sig innehålla bis-GMA* (henr) som i sin tur innehåller bisfenol A. Detsamma gäller titanförstärkta**** Ti-Core (ncbi) medan Herculite XR
innehåller ’trietylene glycol dimetakrylat’ som kan orsaka förändringar i arvsmassan hos däggdjur (science). Man bör inte andas in den som ohärdad (kompositer härdar aldrig helt). Därtill ’alkyl metakrylat’ som lär vara en s.k. ”goodguy” som bl a finns i läppstift, men även kan kombineras med bis-GMA. Har man gjort det här? Vem kollar upp det och övriga på BPA-fri-listan?
Beslutet drar ut på tiden!
I utredningen ovan har ingen världsledande-BPA-forskare konsulterats, men nu söker EU fler experter för att utreda frågan igen. Vem tjänar på det? Dentaldinosaurierna?
Det finns 310. 500 tandläkare i EU och 62 producenter av tandlagningsmaterial, varav 20 både tillverkar ”harmlöst” amalgam och ”harmlösa” kompositer, 38 producerar kvicksilverfritt och endast en (som är så liten att den inte ens listas) hittills har åstadkommit ett plast- och metallfritt permanent tandfyllnadsmaterial - det numera håglösa o. halvdöda Doxadent.(Se Tandvård ovan), vars innovativa återuppståndelse skulle kunna bli typ dentalbranschens Spotify och ge oss möjlighet att slippa både kvicksilver och BPA. P.s. Bisfenol A fasas ut i landsting (nyteknik)
*) sos/1991-6  hg.org  **) chicagotribune.amalgam
***) Bis-GMA kan frisätta BPA i kroppen (läs mer i BPA i barnfyllning) något som Socialstyrelsen (se ovan) och en del andra inte håller med om. ****)  Metallen titan är inte oproblematisk, se Titanfritt solkskydd. BLOGGPOSTA permalänk Amalgamstopp i EU?

Both comments and pings are currently closed.

10 Kommentarer to “AMALGAMSTOPP I EU?”

 1. mona skriver:

  Vilken sorts tandfyllning ska man välja när man måste laga tänderna? Finns det alltså inget alternativ när Doxadent inte får användas.

 2. admin skriver:

  Man kan välja ett provisoriskt zinkfostatcement om hålet är litet eller ett keramiskt inlägg om det är större och bedöms lämpligt.

 3. [...] och USA redan godkänt och efterfrågat tandlagningmaterial än att lansera ett helt nytt!? Ett Amalgamstopp i EU kan ju underlätta. Kanske är det Dax för Doxa nu? Se även ‘Tandvård’ ovan! [...]

 4. [...] söker finansiellt stöd för att kunna färdigställa filmen You-put-what-in-my-mouth! Blir det Amalgamstopp i EU? BLOGGPOSTA permalänk Ny film om amalgam! Inlagd i Okategoriserade | Tags: amalgam, ny film [...]

 5. Lasse A skriver:

  Hur ligger det egentligen till med ”undantag” I vårt fosterland? Jag vill minnas att ”förståndshandikappade” och tandvårdsrädda sattes på undantag när förbudet kom. Är det så fortfarande?

 6. Joakim skriver:

  Undantaget från kvicksilverförbudet kan sjukhustandläkare få till sina sövda och svårbehandlade patienter. Hur fan nu en sövd person kan vara svårbehandlad……

  Vaccin är undantaget från kvicksilverförbudet ”tiomersal=50%hg” så inte undra på att folk blir sjuka av vaccin. För läkarna en av de största flopparna dom gjort, och dom fortsätter i sin islamliknande tro att dom är duktiga. Se upp för dårarna !

  Lågenergi lampor och lysrör är undantagna fastän det är nog med kvicksilver att döda en vuxen person i en liten lågenergilampa.Om man nu bortser från all strålning lågenergi lampan ger.

  Fortfarande efter ca 150år fortsätter dårarna att tro att dom kan göra ett av världens farligase nergift ofarligt med handpåläggning.

  Se upp för dårarna !

 7. Tillan skriver:

  Nu har dom haft ett möte om amalgam i EU:
  http://www.tf.nu/nyhet/mote-om-utfasning-av-kvicksilver-och-amalgam-i-eu/

 8. [...] När det gäller amalgam kunde den också vara enkelt, men den krånglas ständigt till. Blir det Amalgamstopp i EU, eller ej?  (profit-fri-vård?) BLOGGPOSTA Permalänk Kvicksilverkulor i mun! Inlagd i [...]

 9. [...] Själv blev jag en glad medelåldring när jag blev av med mina amalgamfyllningar. När blir det Amalgamstopp i EU och när blir det 50.p00-i-böter för amalgamfyllning överallt? (gp)  Läs även om apor [...]

 10. [...] [Men varför luras man om bisfenol A?] Trots att man bedömt BPA i tandfyllningar som harmlöst så listar man ändå några BPA-fria kompo-siter. Kollar upp en, Admira Flow, som inte helt oväntat visar sig innehålla bis-GMA som i sin tur innehåller bisfenol A. [källa] [...]

Subscribe to RSS Feed